Daro 78 ja w swoim Zippie zmieniłem cylinder na większy. Przejechałem na tym zestawie ponad 650 km(byłem na zlocie ADV w Biskupicach) i wróciłem do fabrycznego cylindra 125. Rożnica w mocy jest odczuwalna na korzyść 150.Motor lepiej się zbiera i bez zadyszki pokonuje górki i wzniesienia.Udało mi się rozpędzić motor do 110 km/h licznikowo , ale jazda z taka prędkością nie należała już do przyjemnych. Prędkość przelotowa na poziomie 75-85 km/h .Przemyślałem aspekty prawne i konsekwencje w razie "w "i postanowiłem wrócić do fabrycznego cylindra.Powiem Ci że w naszym przypadku przekładka na 150 nie jest taka prosta jak w innych motorach a to ze względu na głowicę silnika.W naszym modelu jest przykręcona 4 szpilkami M8 i dwoma M6 i w związku z tym w przypadku przekładki cylindra otwory w głowicy po szpilkach M6 należy zaślepić bo inaczej wyleci przez nie olej. Trzeba w nich zrobić gwint M8 i wkręcić śruby z podkładkami miedzianymi.Dodatkowo trzeba dopasować dwie śruby M6 x30 którymi przykręcisz cylinder do bloku silnika.To jeszcze nie wszystko -największy problem jest ze śrubą mocującą wałek dźwigienek popychaczy. Trzeba w cylindrze rozfrezować otwór na śrubę M8 z łbem stożkowym.Uszczelka pod głowicę do cylindra 150 ma inny kształt niż nasz i mnie na początku wyciskało olej spod tej uszczelki w miejscu gdzie jest śruba od mocowania wałka dźwigienek popychaczy .Z negatywnych odczuć to silnik pracuje bardziej twardo i głośniej.
Podsumowując-daj sobie spokój-nie warto pod kontem prawnym .Za dużo też kombinacji(w naszym przypadku) pod kontem mechanicznym.
Pomyśl o kategorii "A" jeśli jeszcze nie masz i o motorze z większa pojemnością. Z Chińskich są Romety i Zippy 250 jest Junak 320 -coś dopasujesz pod siebie.