Zakup kasku dla okularnika - dylematy

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

Re: Zakup kasku dla okularnika - dylematy

Postautor: Hawk1985 dodano: 26 gru 2016, 17:40

E tam lepsza czapka, kask spadając z wysokości 20 m się rozwali w drobny mak, a na czapce nawet zadrapania ;)

wytapatalkowano
Jawa 20 -> ... -> KSL 125 -> XL650V -> DL650 -> XF650 -> DL650 -> Fuoco 500 -> F650+VX800 -> DL650
Awatar użytkownika
Hawk1985
Forumowicz

Motocykl: DL650

Postautor: jacecek dodano: 26 gru 2016, 22:03

Ale dla czego upierać się na blendę - teraz większość okularników i tak używa szkieł fotochromowych, które bardzo dobrze radzą sobie ze zbyt intensywnym oświetleniem. Blenda w kasku to dodatkowy mechanizm, który zajmuje miejsce i osłabia "konstrukcję" osłaniającą czaszkę kierowcy. Od początku jeżdżę w fotochromach i nie widzę sensu inwestowania (kaski z blendą są o kilka zł droższe) w kask z osłoną przeciwsłoneczną.
pozdrawiam - jacecek
Awatar użytkownika
jacecek
Klubowicz

Motocykl: Honda CTX 700 D
Tel. kom.: 668842471

Postautor: paweljunkers dodano: 27 gru 2016, 00:28

Mądrego to I przyjemnie posłuchać. Bledy szybko się niszczą jechać z ,,taką, ,pod słońce to niech ją szlak. Nic nie dorówna fotochromą. Tylko jak kask ciasny to łeb boli po godzinie i tu sposób dziadka zbyszka konieczny :_hura:
Awatar użytkownika
paweljunkers
Forumowicz

Motocykl: Honda vt 600
Tel. kom.: 733162500

Postautor: NIKT dodano: 27 gru 2016, 23:29

Pytanie się nasuwa jedno. Masz Fotochromy czy inne (nie podam nazwy żeby nie ułatwiać bo jestem złym człowiekiem) ?
Jeśli masz fotochromy to w samochodzie i w kasku pozostają bezbarwne (współczesne fotochromy mają zabarwienie wstępne 5%, jeżeli ktoś cierpi na światłowstręt zabarwienie wstępne ma do 15%), ponieważ te działają na promieniowanie UV a szyby samochodowe mają w sobie filtr UV. W kaskach jest filtru UV po to żeby szyba nie żółkła od słońca.. Chyba że jakiś szit pokroju "czapki" gdzie wizjer kosztuje 30 zł, a kask typu TIGER pęka po uderzeniu pięścią.

PS.
Moja blenda ma 3 sezony i widać przez nią jakby była nowa.
"Boso ale w ostrogach"
Awatar użytkownika
NIKT
Zarząd KCM

Motocykl: Keeway Cruiser
Tel. kom.: 661557838

Postautor: paweljunkers dodano: 28 gru 2016, 02:09

Miałem na myśli ok.polaryzacyjne, tak mi się przeinaczyło a moja bleda jest zniszczona bo poprzedni właściciel nie dbał
.Wywnioskowalem że bledy są delikatne bo kolega znajomego mającego kask dobrej klasy gdzie bleda kosztuje kilkadziesiąt zł załatwił ją wilgotną chusteczka od pupy niemowlęcia tak że wygląda jak potraktowana rozpuszczaln .nitro.
Awatar użytkownika
paweljunkers
Forumowicz

Postautor: NIKT dodano: 28 gru 2016, 16:29

Ja Pawle nie do Ciebie kierowalem moja wypowiedz, bo Ciebie w okularach nie widzialem :P
Fotochromy przyciemniaja sie w zaleznosci od ilosci przechodzacego przess szklo okularow promieni UV.
Polaryzacyjne to jeszcze cos innego, te eliminuja zalamywanie sie swiatla i "wyostrzaja obraz" tak jakby zalamane odbite fale porzadkowaly. Takie przeciwsloneczne (ktore tylko odbijaja swiatlo) tylko w wersji zajebiste :)

Ja blende (mowiac blenda mam na mysli to takie czarne przeciwsloneczne) czyszcze plynem do mycia szyb i delikatnym recznikiem papierowym.
Wizjer (te lepsze posiadaja filtr uv dla tego fotochrom nie dziala) czyszcze jak blende.
"Boso ale w ostrogach"
Awatar użytkownika
NIKT
Zarząd KCM

Postautor: paweljunkers dodano: 28 gru 2016, 16:44

Pewności nie miałem, dlatego opisałem swoje doświadczenia z bleda.Jasno opisałeś zagadnienie,wiedza się przyda uczymy się całe życie -dzięki :_hura:
Awatar użytkownika
paweljunkers
Forumowicz

Postautor: jacecek dodano: 28 gru 2016, 20:51

Szkła w moich okularach przyciemniają się zarówno w samochodzie jak i pod szybą kasku (otwarty LS2 OF569) - więc chyba nie mam "badziewnego" samochodu i kasku ;) tylko w okularach szkła fotochromatyczne. Dzięki za słuszne zwrócenie uwagi ale teraz nie wiem jak powinna wyglądać odmiana:
Szkła fotochromowe - jeżdżę w fotochromach.
Szkła fotochromatyczne - jeżdżę w ... fotochromatach ? :D
Wychodzi na to, że skróty myślowe nie zawsze są dobrym rozwiązaniem :-)
pozdrawiam - jacecek
Awatar użytkownika
jacecek
Klubowicz

Motocykl: Honda CTX 700 D
Tel. kom.: 668842471

Postautor: JarekWidmo dodano: 29 gru 2016, 08:55

Ja jeżdżę w okularach i kupiłem kask firmy CABERG z blendą i mi pasuje bardzo dobrze , nie uciska mnie i mam możliwość zdjęcia i założenia okularów. Jak jest duże słonce to korzystam z blendy ale mam tez drugą opcję bo mam specjalnie okulary korekcyjne , które są już przyciemnione bo fotochromy to w kasku nie zawsze mi się ściemniają i wtedy korzystam z blendy. Jeżeli chodzi o blendę to nawet przy większych prędkościach zachowuje się dobrze, co do czyszczenia to używam delikatnych szmatek i jest ok a ponadto CABERG oferuje blendy jako części zapasowe za nieduże pieniadze i łatwo można ja wymienić.
JarekWidmo
Awatar użytkownika
JarekWidmo
Klubowicz

Motocykl: VT750, XVZ 1300, Honda GL 1500
Tel. kom.: 501233823

Postautor: NIKT dodano: 30 gru 2016, 01:11

:klotnia:
Przepraszam na wstępie za niesprecyzowanie, powinienem zadać pytanie "jakiego rodzaju masz fotochromy?".

Z racji że jestem jaki jestem, przepraszam za lekką utarczkę słowną.
Nie chodzi mi o sprzeczanie się tylko o to, żeby ktoś nie powiedział po kupieniu okularów " a koledzy na forum mówią że okulary fotochromowe się przyciemniają w samochodzie, a u mnie to nie działa".

Jako że czepiamy się słówek, więc:
jacecek pisze:więc chyba nie mam "badziewnego" samochodu i kasku

czytanie ze zrozumieniem......
"szyby samochodowe mają w sobie filtr UV" - znaczy że KAŻDE AUTO.
pierwsze z głowy :_hura:

jacecek pisze: Dzięki za słuszne zwrócenie uwagi ale teraz nie wiem jak powinna wyglądać odmiana:
Szkła fotochromowe - jeżdżę w fotochromach.
Szkła fotochromatyczne - jeżdżę w ... fotochromatach ? :D

Nazwa wernakularna - utrwalona regionalnie lub środowiskowo, powszechnie stosowana, nienaukowa nazwa obiektu lub grupy obiektów. W odróżnieniu od nazw naukowych i oficjalnych tworzenie nazw wernakularnych nie jest regulowane kodeksami nomenklatorycznymi. Przykład "fotochrom".

fotochrom - szkło fotochromowe lub okular wykonany z takiego szkła (SJP)
fotochromy - okulary ze szkłami fotochromowymi (pwn)

fotochromatyczny -szkło fotochromatyczne, fotochromatyczny wizjer są zdolne do czasowej zmiany barwy pod wpływem światła. Tożsame znaczeniowo (zastępcze słowa) fotochromowy (Słownik synonimów)

definicja z międzynarodowej normy ISO/FDIS 13666:
MATERIAŁ FOTOCHROMOWY, materiał fotochromatyczny (określenie zaniechane) jest to materiał mogący w sposób odwracalny zmieniać charakterystyki transmisji światła w zależności od natężenia oraz długości fal nań padających.

Dziękuję za uwagę

PS.
IZOFOTO 15G - szkło mineralne fotochromowe szare o współczynniku załamania światła ne=1,525, ciężarze właściwym materiału 2,41 g/cm3. Produkowane na bazie prasówki DESAG. Te nie działają przesz szyby i wizjery.

IZOPLAST 150 FOTO B- szkło organiczne fotochromowe brązowe o współczynniku załamania światła ne=1,500, ciężarze właściwym materiału 1,29g/cm3. Produkowane na bazie półfabrykatu. TRANSITIONS III. (aktualnie są produkowane w 4 wariantach) Mniemam że właśnie takie posiadasz.

Nazwa TRANSITIONS jest aktualnie nazwą zwyczajową i sugeruje że właśnie ta odmiana ulega ściemnieniu w samochodach czy mieszkaniach lecz tylko "Transitions XTRActive".

https://www.youtube.com/watch?v=0ZpReVtett8
"Boso ale w ostrogach"
Awatar użytkownika
NIKT
Zarząd KCM

PoprzedniaNastępna

Wróć do Wszystko na temat...