Przepraszam na wstępie za niesprecyzowanie, powinienem zadać pytanie "jakiego rodzaju masz fotochromy?".
Z racji że jestem jaki jestem, przepraszam za lekką utarczkę słowną.
Nie chodzi mi o sprzeczanie się tylko o to, żeby ktoś nie powiedział po kupieniu okularów " a koledzy na forum mówią że okulary fotochromowe się przyciemniają w samochodzie, a u mnie to nie działa".
Jako że czepiamy się słówek, więc:
jacecek pisze:więc chyba nie mam "badziewnego" samochodu i kasku
czytanie ze zrozumieniem......
"szyby samochodowe mają w sobie filtr UV" - znaczy że KAŻDE AUTO.
pierwsze z głowy
jacecek pisze: Dzięki za słuszne zwrócenie uwagi ale teraz nie wiem jak powinna wyglądać odmiana:
Szkła fotochromowe - jeżdżę w fotochromach.
Szkła fotochromatyczne - jeżdżę w ... fotochromatach ?
Nazwa wernakularna - utrwalona regionalnie lub środowiskowo, powszechnie stosowana, nienaukowa nazwa obiektu lub grupy obiektów. W odróżnieniu od nazw naukowych i oficjalnych tworzenie nazw wernakularnych nie jest regulowane kodeksami nomenklatorycznymi. Przykład "fotochrom".
fotochrom - szkło fotochromowe lub okular wykonany z takiego szkła (SJP)
fotochromy - okulary ze szkłami fotochromowymi (pwn)
fotochromatyczny -szkło fotochromatyczne, fotochromatyczny wizjer są zdolne do czasowej zmiany barwy pod wpływem światła. Tożsame znaczeniowo (zastępcze słowa) fotochromowy (Słownik synonimów)
definicja z międzynarodowej normy ISO/FDIS 13666:
MATERIAŁ FOTOCHROMOWY, materiał fotochromatyczny (określenie zaniechane) jest to materiał mogący w sposób odwracalny zmieniać charakterystyki transmisji światła w zależności od natężenia oraz długości fal nań padających.
Dziękuję za uwagę
PS.
IZOFOTO 15G - szkło mineralne fotochromowe szare o współczynniku załamania światła ne=1,525, ciężarze właściwym materiału 2,41 g/cm3. Produkowane na bazie prasówki DESAG. Te nie działają przesz szyby i wizjery.
IZOPLAST 150 FOTO B- szkło organiczne fotochromowe brązowe o współczynniku załamania światła ne=1,500, ciężarze właściwym materiału 1,29g/cm3. Produkowane na bazie półfabrykatu. TRANSITIONS III. (aktualnie są produkowane w 4 wariantach) Mniemam że właśnie takie posiadasz.
Nazwa TRANSITIONS jest aktualnie nazwą zwyczajową i sugeruje że właśnie ta odmiana ulega ściemnieniu w samochodach czy mieszkaniach lecz tylko "Transitions XTRActive".
https://www.youtube.com/watch?v=0ZpReVtett8