Romet Ogar Caffe 125

Re: Romet Ogar Caffe 125

Postautor: tomw10 dodano: 05 kwie 2015, 21:27

Pomęczmy dalej temat silnika.
Znany jest fakt rozbieżności co do mocy silnika, dane ze świadecwa homologacji:
"maximum net power or maximum continuous rated power as applicable: 6,5 kw at 7500"
Czyli przy 7500 obr/min ma moc 6,5 kw (8,8 KM). Dla pomiarów założyłem obrotomierz elektroniczny
i przy tych obrotach jedzie ok 75-78 km/h aby przy 9000 obr/min prędkość wynosiła 102 km/h
wg. wskazań licznika (co też trzeba zweryfikować).
Czyli moc rośnie wraz z obrotami i przy max obrotach może być deklarowana przez Rometa moc 10,7 KM.
Po zmianie zębatki zdawczej z 16z na 17z przy 9000 obr/min prędkość wyniosła 110 km/h.
Jeżeli się mylę to poprawcie mnie.
Przy okazji życzę smacznego jajka :)
Pozdrowienia dla wszystkich.
Awatar użytkownika
tomw10
Forumowicz

Motocykl: Kymco Zing II 125, Virago 535

Postautor: Cormag dodano: 19 lut 2017, 12:09

Jako ponad 2 letni posiadacz OGARA Caffe(?) 125 tez dołożę swoje 5 gr o tym własnie sprzecie : Motorek zamówiony u dealera w necie, przyjechał zatankowany (3l w baku) i dobrze poskręcany, docierałem go zgodnie z biblia, koranem etc, co do silnika nie mam zastrzeżeń (to ten czarny) prócz tego, że wpada w dzwieki kosiarki i ogromnie wibruje !!! -brak wałka, co powoduje nagminne pękanie szpilek mocującuch wydech, nie powiekszałem ich na 8mm, bo była jeszcze gwarancja na silnik(z resztą przedłużona przez Rometa na 3 lata- taka akcja). Po dwóch wymianach pilnuje docisków, dałem podkładki sprezynujace, dokręcam i....pod koniec sezonu 2016 znów jedna poadła, dolna..robota bez końca???? Przy mocowaniu rury do ramy dołożyłem gumową uszczelkę, zeby nie sprezynowało tak mocno, ale na nie wiele sie to zdało. Musiałem wymieniac linki gazu i od predkościomierza- pękły w takcie docierania, wymieniłem łańcuch, ten fabryczny rozciągał sie po 100-150 przejechanych kilometrach. Po roku jazdy rozkraczył sie predkosciomierz, nic nie pokazywał, wymieniony w ramach gwarancji :). W plastikowych boczkach jest zamontowany zamek(strona aku). W trakcie jazdy ten wlasnie zamek wziął się i wypadł , zgubiłem gpo gdzieś, a zauwazylem taki stan rzeczy, gdy odpadł mi boczek, bo mocowany oprócz tego zamka na gumowe wciski- lekarstwo trytytka :) i tak jest do chcwili obecnej, bo ROMET nie dosłał nowego zamka, a ja przestałem cisnść serwis, który nie mógł nic poradzić, tak sie z firmą Romet scinali, że zrezygnowali z tej marki i nie mam juz serwisu _bezradny _bezradny
Ogólnie jestem zadowolony z ROMETA, swietnie sprawdza sie w ulicznych korkach, mozna zwiadzic okolice dalsza i blizsza, głownie bocznymi drogami, ale to plus, nie wiem czy to dobre dotarcie, czy paliwo, gdy jest rozgrzany to nawet zamyka licznik (ale ja mu nie wierzę ;p ). Predkość przelotowa z dobra kultura pracy to ok. 85km/h, wtedy spalanie do 2,7 l/100, tak wiec to nie zawalidroga he he , a sprawdziłem ją z nawigacją , bo licznik podbija predkość o ok. 7km/h, od ok.65/h, z reszta już teraz jadę na słuch. Bardzo przydatny na poczatku jest wyswietlacz biegów, polecam poczatkujacym, pozycja wygodna za kierownicą, ale siedzenie nie dosc, ze nie caffe to tak NIE wygodne, ze szok, dupsko cierpnie po 30 km!!!!cos musze zmienić. Mam jeszcze zamiar zmienic opony, cos z modułem, bo ponoć można,może optycznie coś porobie, choc czesc kolegów smioeje sie, że w budżetówkę chcę inwestować :D Na razie dobrze bawie sie z Ogarem.
Pzdr i LwG
Awatar użytkownika
Cormag
Forumowicz

Motocykl: ROMET Ogar Cafe 125 /Kawasaki
Tel. kom.: 502223961

Postautor: beniamin82 dodano: 19 lut 2017, 14:25

Z tymi szpilkami to spróbuj zamiast podkładek sprężynujących dać sprężyny ze sprzęgla motocyklowego/motorowerowego. Coś na złomie powienieneś znaleźć odpowiedniego.
Sam tak nie robiłem ale chłopaki w Chinach tak robią i są bardzo zadowoleni.
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: Cormag dodano: 19 lut 2017, 17:50

Dzieki, popróbuję z tymi podkładkami :) jest tam cholernie mało miejsca...
Awatar użytkownika
Cormag
Forumowicz

Postautor: beniamin82 dodano: 19 lut 2017, 18:02

Musisz dać dłuższe szpilki
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: Cormag dodano: 19 lut 2017, 18:06

żeby to było takie proste :) dłuższe szpilki stykaja sie z ramą, nie ma jak nakrętki wepchnąć, ot taki wynalazek :mur:

grórna to jeszcze jakos wejdzie, dolna to masakra siega ramy...

https://goo.gl/images/IT3RdC
Awatar użytkownika
Cormag
Forumowicz

Poprzednia

Wróć do Romet