close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

sprzęgło

sprzęgło

Postautor: magik dodano: 10 maja 2009, 11:15

witam mam następujący problem z wektorem 150.
po porannym odpaleniu czekam kilka minut aż się trochę rozgrzeje, następnie wciskam sprzęgło wrzucam pierwszy bieg i słychać dość głośny stuk motor
od razu gaśnie :/ co to możne być i jak to wyeliminować
Awatar użytkownika
magik
Forumowicz

Motocykl: Ruda Zuza

sprzęgło

Postautor: Shipp dodano: 10 maja 2009, 11:25

Jak słychac ten stuk, to motocykl szarpie?
Shipp
Forumowicz

Motocykl: .

sprzęgło

Postautor: Kubrick dodano: 10 maja 2009, 17:56

Mi czasem zrywa moto jak wbije pierwszy bieg - zrobi skoczka i zgasnie. Czy to moze byc dlatego, ze za krotko go rozgrzewam? Jak pojezdze troche, i potem odpalam i wbijam to jest juz ok.
Awatar użytkownika
Kubrick
Klubowicz

Motocykl: RometR-150->KawasakiVN800CL

sprzęgło

Postautor: Shipp dodano: 10 maja 2009, 18:27

Prawdopodobnie nie rozsprzęgla jak należy. Spróbuj lekko naciągnąc linkę sprzęgła, ale z wyczuciem żeby się nie ślizgało bo szybko zużyjesz tarcze.
Shipp
Forumowicz

sprzęgło

Postautor: tamik78 dodano: 10 maja 2009, 19:14

Mnie na kursie uczyli żeby po dłuższym postoju przed odpaleniem rozkleić sprzęgło w następujący sposób:
- silnik zgaszony, wrzucamy 1-szy bieg,
- przy wciśniętym sprzęgle przetaczamy nieco motocykl żeby tarcze sprzęgłowe rozkleić,
- wrzucamy luz, odpalamy i teraz efekt "skoku" motocykla do przodu powinien zniknąć lub mocno się zredukować.

Oczywiście jeżeli luz linki jest nieprawidłowo ustawiony (zbyt duży) to cała ta zabawa nie pomoże.
Powodzenia.
tamik78
Sympatyk

Motocykl: zielony

sprzęgło

Postautor: magik dodano: 11 maja 2009, 17:33

sprzęgło mam dobrze naciągnięte.
a szarpniecie jest takie samo jak opisał Kubrick po rozgrzaniu problem znika
pozdrawiam
Awatar użytkownika
magik
Forumowicz

Motocykl: Ruda Zuza

sprzęgło

Postautor: Lupus dodano: 11 maja 2009, 19:58

o mam też tak odpalam moto troszkę ssania lekka rozgrzewka silnika - wrzucam jedynkę słychać stuk - i czasem szarpnie a czasem nie :D u mnie to raczej małe doświadczenie :D - ale stuk dość głośny jest
Awatar użytkownika
Lupus
Sympatyk

Motocykl: Honda CBF 600S
Komunikator: whatsup :D

sprzęgło

Postautor: Shipp dodano: 11 maja 2009, 22:17

O jakim stuku piszecie?? Chyba nie wiecie, jak Drag Star potrafi walnąc przy zapinaniu jedynki! I to jest u niego normalne. Jeśli tylko słychac charakterystyczny klik to tylko tarcze sprzęgłowe się rozlklejają, ale jeśli motocykl wykonuje skok i gaśnie, to już potrzebna regulacja linki albo samego sprzęgła.
Shipp
Forumowicz

sprzęgło

Postautor: przemono dodano: 11 maja 2009, 22:25

verdgar pisze:
tamik78 pisze:Mnie na kursie uczyli żeby po dłuższym postoju przed odpaleniem rozkleić sprzęgło w następujący sposób:
- silnik zgaszony, wrzucamy 1-szy bieg,
- przy wciśniętym sprzęgle przetaczamy nieco motocykl żeby tarcze sprzęgłowe rozkleić,
- wrzucamy luz, odpalamy i teraz efekt "skoku" motocykla do przodu powinien zniknąć lub mocno się zredukować.

Oczywiście jeżeli luz linki jest nieprawidłowo ustawiony (zbyt duży) to cała ta zabawa nie pomoże.
Powodzenia.

U mnie też tak jest ale wyżej opisany sposób naprawdę się sprawdza.

dokładnie jak powyżej ten sposób pomaga
Awatar użytkownika
przemono
Sympatyk

Motocykl: ROMET R 150
Tel. kom.: 697010223

sprzęgło

Postautor: Shipp dodano: 12 maja 2009, 20:43

verdgar pisze:
Shipp pisze:O jakim stuku piszecie?? Chyba nie wiecie, jak Drag Star potrafi walnąc przy zapinaniu jedynki! I to jest u niego normalne. Jeśli tylko słychac charakterystyczny klik to tylko tarcze sprzęgłowe się rozlklejają, ale jeśli motocykl wykonuje skok i gaśnie, to już potrzebna regulacja linki albo samego sprzęgła.

To nie całkiem tak - taki skok dzieje się tylko na zimnym silniku i nie zdarza się żeby silnik gasł - ot po prostu lekkie szarpnięcie. Po rozgrzaniu silnika nic takiego nie występuję więc moim zdaniem regulacja linki nie jest konieczna. Zauważyłem nawet taki sam objaw w Hondzie CBF na której mam jazdy na prawko - i również występuje tylko "na zimno".

Nie całkiem tak... cofnij się kilka postów i przeczytaj co napisała Kubrick.
Shipp
Forumowicz

Następna

Wróć do Jinlun/Romet 150