Zalozylem 155

Re: Zalozylem 150

Postautor: Lisu dodano: 20 maja 2017, 23:00

Powiem tak. Byl mocniejszy po gorke. Predkosci nie bylo wiekszej. Szkoda kasy na kombinacje. Trzeba sie pogodzic z tym, co producent oferuje.Albo to zaakceptowac i sie tym cieszyc, albo zrobic A i zakupic jakies pieklo. Na przerobki szkoda kasy. Jedyne, co mnie meczy na obecna chwile to siedzisko i stopki bo mam 186 i mnie nogi bola. Mysle, czy nie wymienic na pojedyncze i umiescic w takiej odleglosci,zeby nogi byly bardziej wyprostowane. I tak sam jezdze to siedzenie na dwie osoby nie jest potrzebne. Wydaje mi sie, ze to bedzie jedyna inwestycja, ktora jesze zrobie. Stopki przedluzyc nie da sie bo bedzie problem z biegami i hamulcem.Do Benjaminia. Moze zalozyc takie siedzenie, jak ty masz i na blotnik taki sam gril? U ciebie to fajnie wygladalo. Ogladalem w necie siedzenia to raczej dosc drogie takie pojedyncze. Cos musze jednak zrobic, albo przesunac ta kanape o 20 cm do tyly, zeby nogi byle w miare proste podczas jazdy. Dzisiaj, mimo chlodu zrobilem 250 km i dalo mi to troche w kosc.
Lisu
Forumowicz

Motocykl: KSL125 Czarny Mat

Postautor: Lisu dodano: 20 maja 2017, 23:18

Mam jesze jedno pytanie. Po zimie padl chyba akumulator. Odpalam ze stoki. Po przejechaniu wielu km, nic nie naladowalo. To chyba trzeba nowy aku kupoic?
Jaki to jest koszt?
Lisu
Forumowicz

Motocykl: KSL125 Czarny Mat

Postautor: garfik dodano: 21 maja 2017, 11:17

Lisu pisze:Mam jesze jedno pytanie. Po zimie padl chyba akumulator. Odpalam ze stoki. Po przejechaniu wielu km, nic nie naladowalo. To chyba trzeba nowy aku kupoic?
Jaki to jest koszt?

Jak go całą zimę nie ładowałeś, to najprawdopodobniej padł. Ale najpierw dla spokoju sprawdź ładowanie.
--
90% wypadków wydarza się w domu. ZAKAZAĆ DOMÓW!
Those, who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety - Benjamin Franklin

KOTY. KOTY SĄ MIŁE.
Awatar użytkownika
garfik
Forumowicz

Motocykl: Nornica - Yamaha XJ 600 N

Re: Zalozylem 155

Postautor: MARCIN M. dodano: 27 sie 2017, 11:45

Opowiem jak to wygląda z mojego doświadczenia:
1 . Zmiana cylindra na 150 cm - na początku z niemałymi problemami . Zmieniłem cały komplet cylinder + głowica. Po przejechaniu 300 km strzelały zawory dolotowe :( za pierwszym razem pomyślałem że przypadek za drugim razem wróciłem do oryginalnej głowicy ze 125 pozostawiając cylinder 150 cm zrobiłem już na tym 7000km i działa wiec jest dobrze silnik pracuje równo pali na strzał . Fizyki się nie oszuka zwiększamy pojemność o 25 . wiec różnicy nie odczujemy . Lepiej się pozbiera fakt, ale szybciej nie będzie bo jak ?? Dla wyjaśnienia zagadnienia . Moc to nie zawsze = prędkość . 300 koni w aucie terenowym to nie to samo 300 w fordzie mustangu to chyba dość klarowne porównanie . Ale zabieg ten pozwala zastosować inne zębatki bez utraty mocy ale o tym później.
2. Filtr stożkowy malossi gąbka. Nic nie da jeśli chodzi o osiągi ,ale dźwięk się zmienia znacznie ,mi on mega pasuje jest głośniej . I nieznacznie wyrównała się praca na wolnych obrotach. Usuwając oryginalny filtr zyskałem miejsce na całkiem pokaźny schowek .
3 świeca irydowa denso + fajka NGK . O i tu już coś się dzieje . Po zmianie motor przestaje chodzić na wolnych obrotach jak stary astmatyk i ożywa znacznie. Słychać ze silnik przestał się męczyć jest taki żwawy na jałowym jakby nie ten silnik .
4. Dysza główna gaźnika z 92 na 102 niektórzy polecają 105 ale różnicy nie ma . Motor zapalam bez ssania nawet jak jest około 5 stopni i nie gaśnie po zapaleniu , Po kilku sek. pracuje już miarowo . Zapomniałem co to ssanie .
5. Zębatka : tu dziekujęHawk1985 za poniższego posta . :D " (Średnice otworu trzeba przetoczyć! śruby pasują tak jak są) .
Hawk1985 pisze:Chyba znalazłem pasującą zębatkę, szkoda tylko że w Chinach :o http://www.aliexpress.com/item/Engine-C ... 44479.html

edit:
Na Aliexpres wyczytałem że pasuje z Hondy CG, i udało mi się taką znaleźć :jupi: http://intermotors.pl/product-pol-11336 ... zebow.html
Otwór w koronie trzeba by przetoczyć z 58 na 60, pytanie czy otwory pod śruby są dobre czy trzeba je rozwiercić.

6. Regulacja gaźnika : pamiętajcie że regulacja PZ26 musi odbywać sie na rozgrzanym silniku inaczej szkoda waszej pracy !!! Regulujecie wstępnie następnie 10 km traski i regulacja ostateczna . Dobrze wyregulowany gażniczek to 70 % sukcesu iglicy raczej nie ruszajcie przesuniecie w górę przymula motor a w dół powoduje wysokie obroty na jałowym i nie da się wyregulować jałowego .

To tyle.
P.S Prędkość na GPS 110 km\h przy 8 tyś maksymalnie około 120 km .Najfajniej między 80 a 90 km tiry mnie nie dochodzą :D.
Jak ktoś oczekuje spektakularnych różnic polecam zmienić pojemność "Z osiołka Araba nie zrobisz " :P

LWG Bracia
te]
MARCIN M.
Forumowicz

Motocykl: keeway superlight
Tel. kom.: 660948400

Postautor: jobgwizdek dodano: 04 wrz 2017, 11:56

Bardzo fajnie opisałeś swoje doświadczenia.
Jeżeli możesz to podaj symbole lub rozmiary świecy, fajki i filtra powietrza (te które wymieniłeś).
Pozdro.
jobgwizdek
Forumowicz

Motocykl: Keeway Superlight 125

Postautor: MARCIN M. dodano: 17 wrz 2017, 13:15

Witam
Ja używam świecy jak poniżej :
http://allegro.pl/swieca-irydowa-keeway ... 80219.html
Polecają również NGK CR9EIX .

Filtr stożkowy MALOSSI E5 box pod katem 45 stopni kolanko. pamiętaj żeby średnice dobrze dobrać teraz nie pamiętam jaka powinna być. Ja połączyłem stożek z gaźnikiem za pomocą "rękawa gumowego z filtra powietrza z JUNAKA
http://allegro.pl/guma-gaznik-filtr-pow ... 28050.html
Ucinasz kawałek dwie obejmy zaciskowe i działa . Filtr czyszczę co 1000 km w płynie castrola do filtrów piankowych i smaruje olejem motula do filtrów piankowych

Fajka NGK LB05EHPK
MARCIN M.
Forumowicz

Motocykl: keeway superlight
Tel. kom.: 660948400

Postautor: jobgwizdek dodano: 18 wrz 2017, 23:18

Dzięki. :D
jobgwizdek
Forumowicz

Motocykl: Keeway Superlight 125

Poprzednia