Opowiem jak to wygląda z mojego doświadczenia:
1 . Zmiana cylindra na 150 cm - na początku z niemałymi problemami . Zmieniłem cały komplet cylinder + głowica. Po przejechaniu 300 km strzelały zawory dolotowe

za pierwszym razem pomyślałem że przypadek za drugim razem wróciłem do oryginalnej głowicy ze 125 pozostawiając cylinder 150 cm zrobiłem już na tym 7000km i działa wiec jest dobrze silnik pracuje równo pali na strzał . Fizyki się nie oszuka zwiększamy pojemność o 25 . wiec różnicy nie odczujemy . Lepiej się pozbiera fakt, ale szybciej nie będzie bo jak

Dla wyjaśnienia zagadnienia . Moc to nie zawsze = prędkość . 300 koni w aucie terenowym to nie to samo 300 w fordzie mustangu to chyba dość klarowne porównanie . Ale zabieg ten pozwala zastosować inne zębatki bez utraty mocy ale o tym później.
2. Filtr stożkowy malossi gąbka. Nic nie da jeśli chodzi o osiągi ,ale dźwięk się zmienia znacznie ,mi on mega pasuje jest głośniej . I nieznacznie wyrównała się praca na wolnych obrotach. Usuwając oryginalny filtr zyskałem miejsce na całkiem pokaźny schowek .
3 świeca irydowa denso + fajka NGK . O i tu już coś się dzieje . Po zmianie motor przestaje chodzić na wolnych obrotach jak stary astmatyk i ożywa znacznie. Słychać ze silnik przestał się męczyć jest taki żwawy na jałowym jakby nie ten silnik .
4. Dysza główna gaźnika z 92 na 102 niektórzy polecają 105 ale różnicy nie ma . Motor zapalam bez ssania nawet jak jest około 5 stopni i nie gaśnie po zapaleniu , Po kilku sek. pracuje już miarowo . Zapomniałem co to ssanie .
5. Zębatka : tu dziekujęHawk1985 za poniższego posta .

" (Średnice otworu trzeba przetoczyć! śruby pasują tak jak są) .
6. Regulacja gaźnika : pamiętajcie że regulacja PZ26 musi odbywać sie na rozgrzanym silniku inaczej szkoda waszej pracy !!! Regulujecie wstępnie następnie 10 km traski i regulacja ostateczna . Dobrze wyregulowany gażniczek to 70 % sukcesu iglicy raczej nie ruszajcie przesuniecie w górę przymula motor a w dół powoduje wysokie obroty na jałowym i nie da się wyregulować jałowego .
To tyle.
P.S Prędkość na GPS 110 km\h przy 8 tyś maksymalnie około 120 km .Najfajniej między 80 a 90 km tiry mnie nie dochodzą

.
Jak ktoś oczekuje spektakularnych różnic polecam zmienić pojemność "Z osiołka Araba nie zrobisz "
LWG Bracia
te]