close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

Toskania 2020

Wycieczki krajowe i zagraniczne oraz relacje z ich przebiegu

Re: Toskania 2020

Postautor: jacek.rc dodano: 18 lip 2020, 07:50

Co do Twojej przygody z temperaturą . Założyłem w zeszłym roku termometr pod pokrywę tylnego cylindra w Cruiserku i okazuje się ,że jadąc wolniej temp. rośnie do nawet max ,a przy szybszej jeździe ( okol. 100 ) spada . Znaczy się prawdziwy "lufciok " przepływ powietrza najważniejszy .Chianti ,to kraina popularnych włoskich win gazowanych ,lekkie dobre i rano łeb na... :swir: .
Show Must Go On
Awatar użytkownika
jacek.rc
Forumowicz

Motocykl: KSL ,Cruiser ,VT-750,ADV -250

Postautor: krysz dodano: 18 lip 2020, 08:12

jacek.rc pisze: ...Chianti ,to kraina popularnych włoskich win gazowanych ,lekkie dobre i rano łeb na... :swir: .

Nie tylko gazowane, Jacku... w Greve in Chianti kupiłem do domu 5 win i uwierz, żadne nie jest gazowane. W piwniczce, w której robiłem zakupy rozpiętość cen waha się od 8,5 do ponad 100 euro! za sztukę.
Obrazek
Obrazek
"Nieważne jaki masz motocykl, ważne gdzie nim byłeś"
http://chomikuj.pl/krysz2/Podr*c3*b3*c5 ... uiser*27em
Awatar użytkownika
krysz
Klubowicz

Motocykl: Keeway Cruiser
Tel. kom.: 602433923

Postautor: beniamin82 dodano: 18 lip 2020, 23:20

Kryszu, byłeś w ristorante czy w tratorii?
Tratoria tańsza :-)

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: DaJan dodano: 19 lip 2020, 00:19

Szacun.............krysz wyprawa bajka...............szacun za odwage.......... :piwa: a co do lufcioka.to fakt.......temu mi sie tylny gar zagotował na połoninie R....ale mi nie zgasł.....tylko mam wyciek....:(.... :motor: pozdro.
Największym przeciwnikiem marzeń jest portfel.
Awatar użytkownika
DaJan
Klubowicz

Motocykl: Keeway Cruiser 250V-Romet R150
Tel. kom.: 511429521
Komunikator: 5789859

Postautor: jacor dodano: 19 lip 2020, 01:15

Tak to jest w sprzętach chłodzonych wiatrem że tylny cylinder ma tendencję do przegrzewania. Następnym razem kupujcie taki motor gdzie oba cylindry na wiatr są wystawione i problemu nie będzie.
Awatar użytkownika
jacor
Klubowicz

Motocykl: Cf Moto 650

Postautor: krysz dodano: 19 lip 2020, 13:56

jacor pisze:Tak to jest w sprzętach chłodzonych wiatrem że tylny cylinder ma tendencję do przegrzewania. Następnym razem kupujcie taki motor gdzie oba cylindry na wiatr są wystawione i problemu nie będzie.

Tylko V :D Cruiserkowi zdarzyło się to pierwszy i ostatni raz :D
Awatar użytkownika
krysz
Klubowicz

Postautor: krysz dodano: 19 lip 2020, 15:29

beniamin82 pisze:Kryszu, byłeś w ristorante czy w tratorii?
Tratoria tańsza :-)

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Wg napisu na drzwiach "Entrata bar" (bar? otwarty) trzeba by zaliczyć właśnie do kategorii baru. Nazwa "El Tocco" w Sienie.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
krysz
Klubowicz

Postautor: krysz dodano: 19 lip 2020, 16:00

Ok, coś trzeba napisać nim z pamięci uleci :)
(Żeby fotkę zobaczyć w całości trza prawym kliknąć "pokaż obraz" - gdyby ktoś zapomniał).

Dzień 1. Niedziela 05.07.2020
Trochę zaspałem, budzę się po 10-tej, ale nie ma paniki, do przejechania dziś mam tylko :) 500 km. Żona nie budzi, "niech się wyśpi przed podróżą...".
Wyjeżdżam 12:35. Na liczniku cyferki łatwe do zapamiętania; 24024 km. Start. Nocleg mam umówiony na kwaterze w Gorzyczkach przy czeskiej granicy, więc odpada poszukiwanie lokum, często na to traci się dużo czasu.
Pierwsze tankowanie w Warszawie, drugie na A2 przed Wodzisławiem Śl. A żeby nie było zbyt nudno wpadam na remontowany odcinek drogi między Piotrkowem Trybunalskim a kawałek za Radomskiem. Osobówki omijam jak nie z lewej to z prawej, dopóki nie trafiam na tira; "nie idzie" wyprzedzić. I tak wlokę się za nim prawie 10 km.
Tego mniejszego jeszcze wyprzedziłem
Obrazek
Jest to też dzień na przyzwyczajenie się tyłka do dłuższego kontaktu z siedzeniem motocykla.
Późnym wieczorem telefon od Jacka rc., kilka uwag z jego strony, kilka linków... Dzięki Jacek.
Na mapce widać, że trasa prosta i nudna. W rzeczywistości wyszło kilka km ponad 500.
Obrazek
Awatar użytkownika
krysz
Klubowicz

Postautor: krysz dodano: 20 lip 2020, 14:55

Dzień 2. 06.07.2020
Parę minut po godzinie 9.00 mijam czeską granicę i lecę autostradą na Brno, Mikulov. Jakieś 30 km przed Austrią objazd, dość długi, wioskami i przez Dolni Dunajovice (tu tankuję).
Jedna z trzech tzw. mijanek na objeździe przed Mikulovem
Obrazek
Po stronie austriackiej kupuję za 5,40 winietkę na 10 dni i dalej autostradą kierunek Klagenfurt.
Obrazek
Przed Wiedniem postój, mała cola za 2,50 e i znów w siodle.
Obrazek
Drugi postój na łyk wody (przy pompie z wodą to nie ja :) )
Obrazek
Chowam się za tirami, bo wiatr trochę szarpie... Dzięki temu obniżam zużycie paliwa (i tak niskie w Cruiserach), podczas dwukrotnego tankowania w Austrii wyliczam, że średnio pali 2,30/100.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Wpadam na pierwszy kemping nad jeziorem Wórthersee. Wygląda na wypasiony... Rejestracja, dwa stanowiska, kilka osób i tylko ja w maseczce na twarzy. Ściągam, nie będę się wyróżniał :) . Moja kolej; melduję że tylko jedna noc, jeden namiot itd. Opłata 15 euro, dostaję mapkę ośrodka z zakreślonym polem namiotowym i łaźniami. Na powrocie okaże się, że miałem farta płacąc 15e, później wyjaśnię o co szło... Jadę rozstawić swój domek.
Obrazek
Kiedy skończyłem... kibelek, prysznic... plecak na plecy i z buta do sklepu. To tylko 200m za bramą. Zakupy robię tuż przed zamknięciem, jestem ostatni, młoda ekspedientka nie wygląda na zmęczoną, wypytuje skąd, dokąd... O, Itali, wonderfully. No tak...
Wychodzę ze sklepiku, a tu kropi deszcz, z szybkiego marszu przechodzę w trucht, bo coraz mocniej pada. Wpadam do namiotu, kiedy już naprawdę zdrowo leje. Piwo piję w namiocie.
Obrazek
Przy okazji okazało się, że muszę pomyśleć o nowym namiocie; kilka kropel wpadło do środka.
I mapka, z tym, że wylądowałem nie na kempingu Bruckler, a "Am Worthersee".
Obrazek

Licznik 25272 km.
Awatar użytkownika
krysz
Klubowicz

Postautor: Szubi dodano: 22 lip 2020, 09:21

czy cdn.?
Największe szczęście w świecie, na końskim i motocyklowym siedzi grzbiecie . . .
Awatar użytkownika
Szubi
Klubowicz

Motocykl: Fernando

PoprzedniaNastępna

Wróć do Podróże