Opona dętkowa czy bez?

Re: Opona dętkowa czy bez?

Postautor: dziadek zbyszek dodano: 12 mar 2022, 00:05

Morph pisze:Tu nie chodzi o wentyl tylko o rant felgi ,jeżeli nie jest on przystosowany do opony bezdętkowej ,opona może nie trzymać powietrza ,a w skrajnych przypadkach z niej spaść w czasie jazdy _boisie

Jest przystosowana, moim zdaniem to felgi niedokładnie obrobione do których są zakładane dętki bo nie opłaca się cofać do ponownej obróbki.
Im bardziej jesteś przekonany że masz niezawodne terenowe auto, tym dalej pójdziesz po traktor
Awatar użytkownika
dziadek zbyszek
Klubowicz

Motocykl: Soft 2 Szpetny
Tel. kom.: 698282838

Postautor: NIKT dodano: 13 mar 2022, 23:45

To odpowiem Ci z doświadczenia, bo w Superlighcie Teściowi zmieniłem opony dętkowe (TT) na bezdętkowe (TL) i wszystko trzyma jak należy, a ciśnienie z opon nie schodzi.
(Moim zdaniem zaczęli montować dętkowe bo są tańsze o połowę niż bezdętkowe, a cena motocykli stale rośnie u dealerów Keewaya)

Podjęta została taka decyzja, ponieważ:
1.moim zdaniem na trasie łatwiej zakołkować oponę i napompować koło niż zdejmować koło, oponę i łatać dętkę po wcześniejszym znalezieniu dziury :)
2. "starsze" modele (2020r wstecz) miały bezdętkowe opony i taką informację dostałem od posiadacza Moto na takich oponach.
3. W moim odczuciu jak jest wilgotno to oryginalne opony są bardzo śliskie.

W feldze nic nie obrabiasz, nie wiercisz i nie pilnikujesz. (Chyba że masz jak u Dziadziusia - do bani odlew)

Nie kupuj wentyli "skręcanych" bo mają za krótki gwint i ich nie skręcisz bo felga jest gruba i stożkowa w miejscu wyjścia z felgi (gwint złapie na 1 zwój i ten się odrywa bo jest aluminiowy).
Aby sobie ułatwić życie warto pomyśleć o wenytlach 90°.
Kupowałem wentyl pod "średnicę otworu montażowego: 8,3 mm" (mi wyszedł otwór 8mm przy mierzeniu) gumowy jak w felgach aluminiowych samochodowych (z tym że standardowo jest to 11,3 mm).

Kupiłem wentyle w sklepie partnerskim Larssona bo darmowy odbiór w sklepie (1 szt kosztowała 2 zł a przesyłka 10... Na alledrogo)

Kolejną radę jaką mogę dać.
Zdejmij sobie sam opony TT i zawieź gołe felgi opony i wentyle do wulkanizacji bo nie każdy będzie chciał założyć Ci w miejsce opon TT opony TL bo "jak coś będzie nie tak to pan zgoni na mnie" albo "panie tak się nie da"
Opona TT prawie sama schodzi z felgi jak ją dobrze szarpniesz.

Miałem to szczęście, że znajomy wpuścił mnie do warsztatu i sam sobie na maszynie zmieniałem opony.

Aaaaaa najważniejsze:
Opisywałem własny przypadek.
Wymieniasz na własną odpowiedzialność i na mnie nie zgonisz jak u Ciebie się nie uda :)

Boso, ale w ostrogach.
"Boso ale w ostrogach"
Awatar użytkownika
NIKT
Zarząd KCM

Motocykl: Keeway Cruiser
Tel. kom.: 661557838

Postautor: Mauersee dodano: 15 mar 2022, 13:31

Dzięki za podpowiedzi. :piwa:
Mauersee
Forumowicz