Brak pomysłu co dalej

Brak pomysłu co dalej

Postautor: janik15 dodano: 23 lip 2009, 21:52

Znaleziony w stodole zaniedbany i rozkręcony. To że uwielbiam o2o i nie mogłem pozwolić na złomowanie to kupiłem to nieszczęście i po trzech tygodniach zaczął wyglądać jak o2o. Przestałem liczyć co zostało naprawione a co wymienione i czas by podjąć próby odpalenia. Ciśnienie zrobione 9.8 świeca nowa, iskra jest, zawory ustawione, elektryka zrobiona, nowy akumulator i kicha. Kręci ale nie odpali, co jeszcze nie tak? Brak pomysłu :mur:
Jeśli ktoś ma pomysł,sprawdzę. :pomocy:

Edit: Andrzej
Awatar użytkownika
janik15
Forumowicz

Motocykl: yamaha virago 750 wektor 150

Brak pomysłu co dalej

Postautor: tamik78 dodano: 23 lip 2009, 23:33

Hmm, jeżeli sprawdzasz i jest iskra, kompresja i paliwo to powinien chodzić _bezradny
Czy silnik chociaż co jakiś czas zakaszle przy kręceniu rozrusznikiem?
Czy jak dłużej pokręcisz rozrusznikiem i potem sprawdzisz świecę to są na niej ślady nie spalonego paliwa (zalana świeca)?
Zaglądałeś do gaźnika? Może poprzedni właściciel coś rozregulował lub zepsuł?
Czy działa włączanie/wyłączanie ssania, czy linka gazu steruje przepustnicą?
Jeśli jest iskra i nie silnik nie daje się uruchomić to może być problem z mieszanką paliwowo-powietrzną, np. z powodu zasyfionego gaźnika.
Na razie nic więcej nie przychodzi mi do głowy, może koledzy coś podpowiedzą.
Pewnie większość z tych rzeczy już sprawdziłeś. Powodzenia.

Polecam przeczytanie wątku:
viewtopic.php?f=8&t=623&start=0&hilit=regulacja+ga%C5%BAnika
tamik78
Sympatyk

Motocykl: zielony

Brak pomysłu co dalej

Postautor: janik15 dodano: 24 lip 2009, 08:02

Gaznik był totalnie zasyfiony został wyszyszczony ale niejestem pewien czy jest ok brak możliwości sprawdzenia. Przy kręceniu rozrusznikiem spaliny się wydobywają widać (tumiki nieprzykręcone) świeca dość sucha daje paliwi na cylinder bezpośrednio i nic :wrr: powinnien przynajmiej się dolikatnie odezwać. To wiedziałbym że szukać w gaźniku.
Awatar użytkownika
janik15
Forumowicz

Brak pomysłu co dalej

Postautor: Luca dodano: 24 lip 2009, 08:10

janik15 pisze:Gaznik był totalnie zasyfiony został wyszyszczony ale niejestem pewien czy jest ok brak możliwości sprawdzenia. Przy kręceniu rozrusznikiem spaliny się wydobywają widać (tumiki nieprzykręcone) świeca dość sucha daje paliwi na cylinder bezpośrednio i nic :wrr: powinnien przynajmiej się dolikatnie odezwać. To wiedziałbym że szukać w gaźniku.

Jeśli paliwo ma i iskra jest to trzeba sprawdzić ustawienie zapłonu. Był już jeden przypadek w 150tce, że koło magnesowe było przestawione na wale i iskra nie była wtedy gdy potrzeba.
Cudów nie ma, jak wlejesz strzykawką odrobinkę paliwka do cylindra i zakręcisz dobrą świecę to musi się odezwać a jak tego nie robi to koniecznie zapłon do sprawdzenia.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Brak pomysłu co dalej

Postautor: janik15 dodano: 24 lip 2009, 11:47

Trafiony :oklasky: jak by nie desperacja to szukałbym jeszcze kilka dni przewód od cewki do fajki kupiony nowy i felerny :wrr: iskre podawał na wykręconej świecy pod ciśnieniem brak, zamieniłem od tak i pyk zapalił. Ktoby się spodziewał że nowy przedód gubi napięcie ?
Teraz poskładam to nieszczęście i dam w prezencie Ojcu :kwiatek: mam nadzieje że będzie miał pociechę.
Awatar użytkownika
janik15
Forumowicz

Brak pomysłu co dalej

Postautor: Luca dodano: 27 lip 2009, 12:41

janik15 pisze: Ktoby się spodziewał że nowy przedód gubi napięcie ?

Czasem tak bywa :D , świeca padnie, kupujesz nową a tu dalej to samo, człowiek głupieje i szuka wszędzie a tu okazuje się, że nowa świeca też jest do D.... :D
Można się czasem nieźle upocić z banalnego powodu, dobrze, że udało ci się znaleźć przyczynę :piwo:
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Brak pomysłu co dalej

Postautor: janik15 dodano: 09 wrz 2009, 20:38

Nie koniec kłopotów o2o gubi ciśnienie w cylindże opadają ręcę co jaszcze :mur: . Diagnoza dwie szpilki z lewej strony pod wpływem ciepła wyciągają się _boisie jagby mało tego było gościu trzeci tydzień ściemnia że poczta zawaliła. A szpilek jak niema tak niema.
Sorki że nie odpisałem na pytanie już wyjaśniam o2o to moto skrót zamiast pisac moto wpisujemy o2o Pozdrawiam Karol
Awatar użytkownika
janik15
Forumowicz

Wróć do Jinlun/Romet 150