LEFTHANDY pisze:A niby do czego przydatna? Mam kluczyk, odcięcie na stopce... wystarczy. Natomiast "ta rzecz" jedynie mnie denerwuje i jest strasznie upierdliwa w codziennej eksploatacji. Czy to jest jakaś tylko "elektryczna sztuczka" czy wymaga też grzebania w mechanice?
Lefthandy nic nie kombinuj bo to jest w trosce o twoje bezpieczeństwo i bezpieczeństwo twojego moto.
Naucz się prawidłowo przygotowywać motocykl do odpalenia i przestaną ci te zabezpieczenia przeszkadzać.
Ty masz chyba nawet u siebie odpalanie na pilota to wyobraź sobie co będzie jak niechcący naciśniesz na starter na pilocie a twoje moto będzie stało na bocznej stopce i ruszy samo z kopyta do przodu bo było na biegu.
Nie każdy też pamięta by wcisnąć sprzęgło podczas palenia i jak by nie było tego zabezpieczenia to w momencie naciśnięcia startera moto zostawione na biegu jedzie do przodu i walisz w barierkę na parkingu. Nie mówię tu już nawet o przypadkowym naciśnięciu startera i zaskoczeniu jak moto nagle ruszy.
Co do zabezpieczenia w stopce to też nie polecam nic ruszać bo się można nieźle wyglebić na zakręcie gdy jedziemy z wiszącą stopką.
Już raz widziałem człowieka który gonił swój motocykl i dopadł dopiero sprzęta jak ten zatrzymał się na drzewie.
Lefthandy, zawsze przed odpaleniem upewniij się, czy moto jest na luzie i nie będziesz miał niepotrzebnych problemów.