Czy warto kupić motor Zipp Raven 250 ? opinie , informacje .

Postautor: eNgine dodano: 04 maja 2010, 01:29

Co do oleju, to tak jak z dotarciem różne są szkoły - ja np. miałem lany przez cały czas i do tej pory leję półsyntetyk Motul 15W50 i moim zdaniem sprawuje się świetnie - najważniejsze żebyś wybrał olej do mokrego sprzęgła i nie kupuj tych chińskich za 20 zł / 1l.
Sprawdź śrubę spustową od oleju która znajduje się pod silnikiem dostępna od lewej strony - czy na pewno jest dokręcona, jeśli jednak ucieka na 100% spod głowicy to możesz spróbować ją dokręcić (chyba że to wina uszczelki) - ale tego typu rzeczy nie powinny czekać do pierwszego przeglądu. Motocykl jest na dotarciu i nieszczelności w miejscu łączenia głowicy z cylindrem raczej nie będą służyły dobremu ułożeniu się tłoków i pierścieni - a i sama kompresja na tym cierpi.

Jeśli chodzi o biegi - u mnie leciutko szarpnie gdy silnik i sprzęgło jest jeszcze zimny - po rozgrzaniu w ogóle tego nie czuć - jeśli u Ciebie mimo odpowiedniej temperatury nadal tak się dzieje i np. masz czasem problemy ze znalezieniem luzu podkręć trochę linkę sprzęgła przy kierownicy i sprawdzaj czy jest różnica.

Gratulacje zakupu i niech Ci służy jak najlepiej!
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Motocykl: Honda NC700XA
Tel. kom.: 503365832

Postautor: kabanos_25 dodano: 04 maja 2010, 09:05

Nie będę pisał o Ravenie bo go nie mam, ale również jeżdżę Zippem tyle tylko że Manic' iem. Odnośnie wbijania pierwszego biegu na zimnym silniku - chyba te motocykle tak mają. Lekkie szarpnięcie do przodu, to efekt sklejonych tarcz sprzęgłowych. Jest na to parę sposobów. Zaznaczam że żadnego nie stosuję. Po prostu przyjąłem że ten typ tak ma.
kabanos_25

Postautor: lopez73 dodano: 07 maja 2010, 20:19

Faktycznie biegi lepiej wchodzą po rozgrzaniu silnika ale jakoś nie zwróciłem na to uwagi :) jednak regulacja strzegła też coś dała .

eNgine - czy chodziło Ci o dokręcenie tych dwóch śrub co przedstawiam na zdjęciu ?
Obrazek

a tu zdjęcie z wyciekiem spod głowicy .. normalnie porażka nowe moto :kicha:
Obrazek
Awatar użytkownika
lopez73
Forumowicz

Motocykl: Zipp Raven => GV650

Postautor: eNgine dodano: 07 maja 2010, 21:29

Te śruby, które zaznaczyłeś służą do przykręcenia pokrywy zaworów - musisz je odkręcić, zdjąć pokrywę (tak samo te boczne chromowane. Dostaniesz się wtedy do zaworów i łańcucha rozrządu. Dopiero w tym miejscu powinien być dostęp do śrub od głowicy - chociaż ze zdjęcia wynika, że cieknie Ci spod cylindra nie głowicy - jak się domyślam te same szpilki dociskają głowicę i cylinder. Proponuję sprawdzić te śruby, jeśli będą dokręcone być może sama uszczelka jest źle ułożona lub wadliwa.

Aż dziw bierze, że nie sprawdzili/poprawili tego na zerowym przeglądzie. Tak wygląda komora zaworów - podejrzewam, że te 8 nakrętek na samej górze dociska głowicę i cylinder do silnika. Podczas dokręcania bardzo uważaj, żeby nie zerwać gwintu - z wyczuciem.

Obrazek
Skorzystałem ze zdjęcia autorstwa Ikara, mam nadzieję - że nie ma mi tego za złe.
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Motocykl: Honda NC700XA
Tel. kom.: 503365832

Postautor: lopez73 dodano: 09 maja 2010, 19:45

Dzięki za info. oczywiście chodzi o cylinder a nie głowice coś mię się pomieszało :) jednak próbowałem dokręcić te śruby co wskazałeś ale nawet się nie poruszyły :( więc nie pozostaje mi nic innego jak wybrać się na wcześniejszy przegląd serwisowy wtedy usuną usterkę , na przeglądzie zerowym tego nie usunęli bo pewno nawet tego nie widzieli ja sam go dokładnie oglądałem i nic nie zauważyłem dopiero po przejechaniu paru kilometrów postanowiłem sprawdzić czy wszystko gra i wtedy dopiero zobaczyłem ten wyciek .
Ostatnio zmieniony 11 maja 2010, 15:38 przez lopez73, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
lopez73
Forumowicz

Postautor: Lupus dodano: 10 maja 2010, 09:36

no właśnie nowe moto z zerowym przebiegiem nie widać takich usterek dopiero jak się rozrusza wszystkie elementy w silniku to wychodzą wady fabryczne (i lub "fachowców" od montażu w Polsce)
Awatar użytkownika
Lupus
Klubowicz

Motocykl: Honda CBF 600S
Komunikator: whatsup :D

Postautor: lopez73 dodano: 17 maja 2010, 17:52

tak się zastanawiam jak serwisanci będą usuwać te nieszczelność pod cylindrem ?? czy zakleją to jakimś preparatem czy będą rozbierać i wstawiać nowa uszczelkę ? ma może ktoś doświadczenie w tej kwestii ? tak pytam bo jak mi na tydzień albo dłużej zabiorą moto w środku sezonu to się pochlastam a na dodatek jeszcze nie długo będę miał urlop a bez :chopper2:to będzie wielka kicha :mur: a nie urlop :foch:
Awatar użytkownika
lopez73
Forumowicz

Postautor: wiekowy dodano: 17 maja 2010, 19:22

Przejechałem już ponad 1000 km.i nie stwierdziłem żadnych nieszczelności.Może to tylko jednostkowe usterki? :motor:
Awatar użytkownika
wiekowy
Forumowicz

Motocykl: Yamaha Virago 535
Tel. kom.: 502528976

Postautor: dorplas dodano: 17 maja 2010, 20:22

lopez73 pisze: czy zakleją to jakimś preparatem czy będą rozbierać i wstawiać nowa uszczelkę ?
jeżeli cieknie przez uszczelkę to tylko wymiana ale znając serwisantów z opisów to większość po rozebraniu nawali silikonu, zdejmując głowicę i cylindry przy w miarę sprawnych rączkach czas naprawy ok 3-5 godz. :D
----------------------------------------------------------------------------------
Myśl Za Dużo! a stworzysz problem, którego wcześniej nie było!
Awatar użytkownika
dorplas
Zarząd KCM

Motocykl: NIGHTHAWK 750S
Komunikator: GG 827772

Postautor: lopez73 dodano: 30 maja 2010, 15:06

no i pojechałem na ten pierwszy przegląd gwarancyjny na którym też mieli usunąć mi wyżej opisany wyciek , panowie serwisanci widać że się do tego odpowiednio przygotowali i już wcześniej w centrali zipp zamówili odpowiednie uszczelki na wymianę , jednak jadąc na ten przegląd miałem do pokonania około 80 km więc pomyślałem sobie jak i tak jadę na przegląd i na naprawę to dam mu trochę bardzie w du.. bo jak coś ma się jeszcze sypnąć to może przy okazji się sypnie :) fakt faktem chyba zaczęło mocniej cieknąc :aniol: , zostawiłem moto wracam do domu pksem .. po dwóch dniach dzwoni pan z serwisu i mówi że jednak chyba to bardziej poważny wyciek i nie będą go naprawiać .. napisali już reklamacje i odsyłają moto do dystrybutora :( :nuda: zobaczymy co z tego wyniknie :foch:
Awatar użytkownika
lopez73
Forumowicz

PoprzedniaNastępna

Wróć do Zipp Raven