R 250 BAD BOY

R 250 BAD BOY

Postautor: slick dodano: 14 cze 2010, 09:07

udało się w końcu zakończyć przeróbkę na BAD BOYA - troche z opóżnieniem spowodowanymbrakiem czasu.
W weekend przetestowałem go zarówno po miesice (100km) jak i w trasie (230km) i musze powiedzieć że przeróbki zdają egzamin w 100% !!!! Co więcej, pozycja za kierownicą jest agresywna ale jednocześnie na trasie nie męczy (przynajmniej nie bardziej niż w oryginale).

Motor budzi niesamowite zainteresowanie. Zdarzyło się kilkukrotnie ze kobiety machały do mnie ze swoich samochodów :D o dziwo kierowcy mężczyźni też... ;-)
Pełen koszt czasowo-finansowy:
czas:
1. wymiana kierownicy + risery +lusterka = około 7-8 godzin.
2. wymiana tłumików = okolo 6-8 godzin (najwięcej z tym zabawy).
3. przerobienie błotnika + obnizenie + załozenie rantów + zamontowanie diodowego paska świateł STOP = 8 godzin.
4. obniżenie siodła (obnizenie błotnika wiąże się z obniżeniem zamka siodła) = 2 godziny.
5. wymiana 4 kierunkowskazów + ich podłączenie = około 4 godzin.
6. zainstalowanie uchwytu na rejestrację (z boku motocykla) + zainstalowanie światła tylnego (też z boku) = 3 godziny.
7. wymiana oponki na metzelerki = 3 godziny.
CZAS PRACY OGÓLNIE ZAJĄŁ MI 6 DNI ROBOCZYCH (poprzedzonych godzinami zimowych rozważań co i jak przerobić aby grało) - mogłoby być krócej, ale chciałem wszystko b. dokładnie zrobić.

KOSZT FINANSOWY (części i narzędzi koniecznych do przeróbki)
1. wydechy - 320
2. kierunki - 220
3. opona - 220
4. kierownica 130
5. lusterka - 100
6. ranty na błotnik (aby po obcięciu ładnie wykończyć) - 40
7. diody STOP - 40
8. lampa tylna - 100
9. wymiana oponki - 35
10. materiały i narzedzia (silikon, loctite, brzeszczoty, śruby, taśmy, izolacje itp) - około 200
CAŁKOWITY KOSZT FINANSOWY WYSZEDŁ OKOŁO - 1400 PLN (bez podliczania zrobionego wcześniej koloru i wymiany obicia siedzenia na prawdziwą skórę).

PS. z uwagi na weekendowe prace wykonczeniowe oraz dlugodystansowy test maszyny nie zdążyłem zrobić jeszcze zdjęć przedstawiających w motorze obnizonego siodła, paska diód led (STOP) oraz tylnych kierunków...postaram się nadrobić jak najszybciej - musze pozyczyc tylko aparat (kase na niego przeznaczyłem na wydechy ;) ).
slick

R 250 BAD BOY

Postautor: Romeciarz dodano: 14 cze 2010, 18:50

Gratulacje :oklasky: i czekam na fotki :buttrock: niecierpliwie czekam :nuda:
Aby zakręty były proste
Awatar użytkownika
Romeciarz
Klubowicz

Motocykl: R 250; Hyosung,R 1100 RT -były

R 250 BAD BOY

Postautor: Luca dodano: 21 cze 2010, 13:06

slick pisze:dzięki, miło kiedy ktoś docenia czas, zaangażowanie i inwencję :))

Powiem więcej, gdyby firma Romet sprzedawała ten motocykl w tej wersji to ludzie zabijaliby się o tego sprzęta w salonach :D

Zrób profesjonalne foty tej maszyny i wyślij do Rometa z propozycją sprzedania pomysłu.
Wprowadzenie takich zmian do produkcji seryjnej nie powinno wiele kosztować fabrykę a zrobiło by to trochę zamieszania na polskim rynku motocyklowym.
Wydechy by musieli trochę przytłumić (homologacja) ale z ukrytą mozliwością mozliwością odetkania dla klienta :devil:

Jest jeden minus tego.
Niemiałbyś już niepowtarzalnego, jedynego w swoim rodzaju Rometa, bo było by ich pełno na drodze :D
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

R 250 BAD BOY

Postautor: slick dodano: 21 cze 2010, 13:50

prosze admina o przeklejenia ostatnich 3 postów do tematu ROMET r250 BAD BOY ;) tam mozemy dyskutowac dalej na temat bad boya, nie zasmiecając wątku imprezy.
slick

R 250 BAD BOY

Postautor: Luca dodano: 21 cze 2010, 13:57

Masz rację poniosło mnie :D
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

R 250 BAD BOY

Postautor: slick dodano: 22 cze 2010, 07:51

Luca pisze:
slick pisze:dzięki, miło kiedy ktoś docenia czas, zaangażowanie i inwencję :))

Powiem więcej, gdyby firma Romet sprzedawała ten motocykl w tej wersji to ludzie zabijaliby się o tego sprzęta w salonach :D

Zrób profesjonalne foty tej maszyny i wyślij do Rometa z propozycją sprzedania pomysłu.
Wprowadzenie takich zmian do produkcji seryjnej nie powinno wiele kosztować fabrykę a zrobiło by to trochę zamieszania na polskim rynku motocyklowym.
Wydechy by musieli trochę przytłumić (homologacja) ale z ukrytą mozliwością mozliwością odetkania dla klienta :devil:

Jest jeden minus tego.
Niemiałbyś już niepowtarzalnego, jedynego w swoim rodzaju Rometa, bo było by ich pełno na drodze :D

Ty Luca nie wpadaj w taki zachwyt....lepiej umieść tu fotki mojej maszyny bo romeciarz się niecierpliwi, a ja nie mam aparatu i nie zrobię teraz fotek ;)
slick

R 250 BAD BOY

Postautor: Luca dodano: 22 cze 2010, 08:47

Niestety z fotkami mi trochę zejdzie i mam teraz ogrom innej roboty ale jak znajdę chwilę to ci wyślę wszystkie moje fotki a ty sobie zamieścisz tą z twoim moto :D
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

R 250 BAD BOY

Postautor: slick dodano: 22 cze 2010, 10:24

Zdjęcia z wyprawy w świętokrzyskie z Lucą (kopalnia wapienia) :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

na dwóch ostatnich prowizoryczne czyszczenie motorka z błotka :))
slick

R 250 BAD BOY

Postautor: Luca dodano: 22 cze 2010, 15:03

No widzę, że fotki obrobione na własny użytek :D
mi się podoba, tylko na ostatniej fotce musisz jeszcze wymazać resztkę tego motocykla po lewej :D

P.S.
Chyba wszyscy oglądający pospadali z biurkowych krzesełek z wrażenia, albo widok sprzęta ich zamurował i nie są w stanie nic nastukać w klawiaturze, odnośnie grandzoskiego wyglądu :rotfl:
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

R 250 BAD BOY

Postautor: Zbigniew dodano: 22 cze 2010, 16:48

Luca pisze:No widzę, że fotki obrobione na własny użytek :D
mi się podoba, tylko na ostatniej fotce musisz jeszcze wymazać resztkę tego motocykla po lewej :D

P.S.
Chyba wszyscy oglądający pospadali z biurkowych krzesełek z wrażenia, albo widok sprzęta ich zamurował i nie są w stanie nic nastukać w klawiaturze, odnośnie grandzoskiego wyglądu :rotfl:

No Luca ale nie wstydź się swojego sprzęta :) .
Pozdrawiam
Zbyszek
Zbigniew
Klubowicz

Motocykl: Lifan LF250
Tel. kom.: 604643449

PoprzedniaNastępna

Wróć do Jinlun/Romet 250