Z radością ogłaszam, że...

Porady doświadczonych dla początkujących
(jak jeździć, jak hamować, jak upadać, jak jeździć w grupie)
moderatorzy: Wojtas

Postautor: Deamiens dodano: 23 wrz 2010, 07:15

Mike, tyle to wiem, ale bądźmy też realistami - może u Ciebie przegląd jakiegokolwiek pojazdu wygląda inaczej niż sprawdzenie elektryki, ale u mnie nawet samochody nie zawsze wjeżdżają na szarpaki, sprawdzanie hamulców też po łebkach i to czasami. A Ty myślisz, że obsługa na przeglądzie będzie rozbierała silnik żeby zmierzyć średnicę cylindra skoro z tyłu kolejni chętni? A raz na rok można założyć tłumik spełniający normy głośności, i nawet będzie brzmiał jak motorower.

A to, co zacytowałeś, dotyczyło osób - więc żeby nie dyskutować o przeglądach, dajmy im zwykły motorower, i przykładową sytuację - jedziesz gdzieś na trasie 90, i taki osobnik wyjeżdża sobie przed Ciebie z podporządkowanej jakieś kilkanaście/dziesiąt m przed Tobą, bo nikt nie sprawdzał czy wie, co oznacza znak "ustąp pierwszeństwa przejazdu". O ile samochodem po prostu by go zmiótł, to motocyklem... Kilka postów wcześniej było o wprowadzeniu prawa jazdy na motorowery, ale było też o prawie nie działającym wstecz. I tego powinniśmy się bać nawet bardziej niż osób jeżdżących bez uprawnień, bo jest to prawnie dozwolone.
Awatar użytkownika
Deamiens
Forumowicz

Motocykl: DR800, DL1000
Tel. kom.: 696082016

Postautor: Brzeszszczot dodano: 23 wrz 2010, 08:07

Ja mam uprawnienia na sztaplarkę ,ale nigdy nią nie jezdziłem.Czy moge nią przyjechać na rozpoczęcie ? Będziecie się czuli bezpiecznie jadąc ze mną w grupie? :cwaniak:
Awatar użytkownika
Brzeszszczot
Forumowicz

Motocykl: Romet V250 limit version KOZAK
Tel. kom.: 603344136

Postautor: KaeM dodano: 28 wrz 2010, 15:09

gzelson pisze:Chlopaki, dzisiaj inny egzaminator - zdalem bez najmniejszego problemu. [...]

No i super - jest prawko i nie ma dyskusji. W końcu to proste.

--- EDYTOWANY Dzisiaj, 15:16 ---

Brzeszszczot pisze:...Tylko dlatego, że motor mną zawładną a chwilowo kasy na prawko nie mam. [...]

Ja wielu rzeczy nie robię na które kasy nie mam i jest to normalne. Po prostu trzeba poczekać, a może czegoś innego sobie odmówić skoro tak zawładnął. Przyjmowanie takiego rozwiązania to jest stawianie się powyżej innych z jednej strony - jako że Ciebie przepis nie obowiązuje, ale i poniżej - jako część ludzi łamiących prawo, a tym samym decydująca się na życie nielegalne, podległe ewentualnemu ściganiu, karom itp. Ale ludzie wybierają zgodnie ze swoim rozumem.
Tylko widzisz nie powinieneś mieszać do tego innych i stawiać ich w kłopotliwej sytuacji w związku ze swoim wyborem. Dlatego wg mnie - chcesz jeździć bez uprawnień - jeździj sam.
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2010, 15:29 przez KaeM, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
KaeM
Forumowicz

Motocykl: BMW F800ST

Postautor: beniamin82 dodano: 28 wrz 2010, 15:23

Najlepiej podobno jest w afagnistanie, tam żeby dostać prawo jazdy podobno wystarczy dwóch którzy poświadczą że potrafisz prowadzić dany pojazd, oraz mają również prawo jazdy kategori o która się ubiegasz.
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: Lupus dodano: 28 wrz 2010, 15:55

:) wszyscy krzykacze bez prawka proszeni są o wyjazd do afganistanu celem pomyślnego zdania egzaminu :DDDD
Awatar użytkownika
Lupus
Klubowicz

Motocykl: Honda CBF 600S
Komunikator: whatsup :D

Postautor: Brzeszszczot dodano: 29 wrz 2010, 12:05

"gzelson"--Chlopaki, dzisiaj inny egzaminator - zdalem bez najmniejszego problemu.
"KaeM" -- No i super - jest prawko i nie ma dyskusji. W końcu to proste.

--- Bardzo proste mając Prawko na kat.B i znając przepisy.Jestem zmuszony jeszcze raz przechodzić całą teorie i nabijać kasę ośrodkowi i WORD-OWI.Bardzo proste.A wtym państwie prawa ,które tak zchwalasz,każdy idiota może wsiąśc na skuter bez znajomości przepisów i wpełni legalnie jeżdzic.Jak myślisz dlaczego tak jest?Nie chcę się z tobą kłócić,tyko zwrócić uwagę ,ze życie nie jest biało-czarne,ale ma też inne odcienie.
Awatar użytkownika
Brzeszszczot
Forumowicz

Motocykl: Romet V250 limit version KOZAK
Tel. kom.: 603344136

Postautor: faber dodano: 29 wrz 2010, 12:25

A swoją drogą to ciekawe jakie konsekwencje poniósłby kierujący motocyklem posiadacz jedynie prawa jazdy Kat. B. Zabiorą mu B :?:
Awatar użytkownika
faber
Forumowicz

Motocykl: Romet R250V

Postautor: oleńka dodano: 29 wrz 2010, 13:34

Za kierowanie bez uprawnień 500 zeta . Żadnych innych konsekwencji nie ma. Za to jak prowadzisz rower po dwóch piwkach , odbiorą Ci każde uprawnienia, nawet do kierowania wózków widłowych :))
Awatar użytkownika
oleńka
Sympatyk

Motocykl: moto zastępcze HD :D
Komunikator: GG3705538

Postautor: freex dodano: 29 wrz 2010, 14:24

oleńka pisze:Za kierowanie bez uprawnień 500 zeta . Żadnych innych konsekwencji nie ma. Za to jak prowadzisz rower po dwóch piwkach , odbiorą Ci każde uprawnienia, nawet do kierowania wózków widłowych :))

No z tym 500 zł. to by było dobrze proszę lekturkę co grozi za jazdę bez uprawnień :)

http://www.streetboys.pun.pl/viewtopic.php?pid=54

Miłej jazdy:)
--------------------------------
i życie staje się prostsze ....
Awatar użytkownika
freex
Klubowicz

Motocykl: Zipek
Tel. kom.: 501411357
Komunikator: skype-vinko25

Postautor: oleńka dodano: 29 wrz 2010, 15:22