WKCM 2011 :)

Wycieczki krajowe i zagraniczne oraz relacje z ich przebiegu

Postautor: dorplas dodano: 14 paź 2010, 00:11

Zaczynając od tego że ostatnie wyprawy były dosyć spore w kilometrach no i kasie przyszło mi do głowy wypad w bliższe miejsca i dosyć bogate w krajobrazy ale nadal jest to zagranica, wpadło mi do głowy odwiedzenie i przeszperanie ich krajobrazów i tradycji jak i żarła w Rumunii, podpytałem parę osób i jest to alternatywa na następna wyprawę KCM-u, najbardziej dla mnie jest przejechanie się trasa Transfogarską potocznie nazywana przez niektórych "drogą do nieba" jest to jedna z najwyżej położonych dróg w tej części Europy - przejeżdża się przez góry, których wysokość dochodzi do 2540 m.n.p.m., a sama droga (według różnych źródeł) przebiega w najwyższym punkcie na wysokości ok. 2200-2300 m.n.p.m. dla nas jako motocyklistów trasa wymarzona, winkli nam na tej trasie nie zabraknie, po drodze mamy sporo noclegów w motelach albo jak kto woli spontan i namiot, ponoć namioty można rozbijać wszędzie gdzie popadnie bez żadnych pozwoleń, oczywiście nie piszę tu o posesjach prywatnych :D , warto zobaczyć w sieci jak ta trasa wygląda :buttrock: i mam nadzieję że na żywca wygląda jeszcze lepiej, poza tym Rumunia ma sporo innych ciekawych miejsc ale to w trakcie trwania tematu, zachęcam do zapodawania co tam warto odwiedzić, tym razem nie będziemy bezsensownie pędzić na przód aby się wyrobić z czasem, ale zwiedzać co się da i zatrzymywać na dłuższe postoje dniowe, czas jaki jest przewidziany na wyprawę to ok dwa tygodnie zaczynając od pierwszych dni lipca(tj. od 1-3.07.2011), pierwszy dzień Lipca przypada w piątek tak więc w sobotę zjazd w odpowiednie i jeszcze do ustalenia miejsce w Polsce, trasa jaką mielibyśmy przebyć to myślę że łykniemy ok 1200 - 1400 km w jedną stronę licząc od powiedzmy Łodzi poprzez Słowację, Węgry. Rumunia myślę że nie jest aż tak droga, dobry obiad składający się ze trzech :wielkieoczy: dań dla dwóch osób można ponoć wyhaczyć za 20 euro, tylko ciekawe co będzie na trzecie danie. Pomysły i chętnych na wyprawkę zapodajemy w tym temacie, kasa jaką przewiduję? hmmm jeszcze nie wiem ale na pewno będzie sporo mniejsza jak na wypad Bałtycki, potem zapodam między innymi koszty, miejsce spotkania z którego będziemy ruszać, czy trasę jaką przejedziemy, chyba że razem ustalimy jak, przez co i gdzie pojeździmy, jeśli są chętni to zapraszam do wypowiadania się :)
----------------------------------------------------------------------------------
Myśl Za Dużo! a stworzysz problem, którego wcześniej nie było!
Awatar użytkownika
dorplas
Zarząd KCM

Motocykl: NIGHTHAWK 750S
Komunikator: GG 827772

Postautor: Luca dodano: 14 paź 2010, 09:27

Pomysł bardzo dobry i nie musicie się obawiać, że z wami pojadę :D , bo już tam byłem.
Trasa Transfogarska jest super, tylko trzeba trafić na pogodę. Na tej wysokości się już pałętają chmury i czasem po prostu nic nie widać.
Polecam jeszcze wąwóz Bikaz, chyba drugi w Europie pod względem wielkości.

-- EDYTOWANY Czw Paź 14, 2010 8:32 am --

dorplas pisze:.... tym razem nie będziemy bezsensownie pędzić na przód ...
a to do tej pory pędziliście bezsensownie?
W dwa tygodnie możecie spokojnie zjeździć całą Rumunię, robiąc dziennie po 200km.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: freex dodano: 14 paź 2010, 09:39

Oczywiście tak jak już były rozmowy Duszek i Freex meldują obecność co do szczegółów myślę że sporo bedzie można omówić na jakimś otwarciu sezonu może Częstochowa:)
Koło grudnia będę też dysponował jakimś filmikiem od rodziców jak byli właśnie tam w zeszłym roku (nie motorkami) ale może cos będzie godnego uwagi:)
Myślę że też sporo informaacji od nich wyciągne odnośnie cen może coś o noclegach o zwyczajach ale to ak jak pisałem bliżej świąt jak zjadą do domu bo aktualnie jeżdzą gdzieś po Europie (Gruzja, Azerbejdżan, Turcja...) :dobrarobota:
--------------------------------
i życie staje się prostsze ....
Awatar użytkownika
freex
Klubowicz

Motocykl: Zipek
Tel. kom.: 501411357
Komunikator: skype-vinko25

Postautor: Deamiens dodano: 14 paź 2010, 13:32

O, a my (ja z partnerką) tez planowaliśmy odwiedzić Rumunię w najbliższe lato, może uda się częściowo podpiąć :). Ale tylko częściowo, bo nie wiem czy znajdziemy 2 tyg, ew. w skrajnym wypadku czy motocykl w międzyczasie nie odmówi współpracy, w końcu do lata jeszcze co najmniej kilkaset km :). Jak już dorplas wspomniał, w Rumunii z cenami i noclegiem problemów nie ma, co najwyżej z nadgorliwymi stróżami prawa i porządku. Osobiście (jako że brałem po uwagę jednopojazdową wyprawę) planowałem przespać się w Polsce przy granicy ze Słowacją, i w jeden dzień przejechać do Rumunii i zagłębić się kawałek w kraj, w sumie daleko nie jest, Słowacja bez winiet, interesujące mnie drogi na Węgrzech też. Dalej nie planowaliśmy, ze wszystkich opisów wynika, że jest to na tyle atrakcyjny kraj, że wystarczy jeździć i karmić oczy, i po drodze zaliczyć trasę Transfogaraską. Do lata może coś się wyklaruje ;).
Awatar użytkownika
Deamiens
Forumowicz

Motocykl: DR800, DL1000
Tel. kom.: 696082016

Postautor: mrzysty dodano: 14 paź 2010, 14:43

Jeśli planujecie 2 tygodniówkę to spokojnie mozna zaliczyć także Bułgarie. Rumunia ma niezłe trasy, choć nawet po drogach szybkiego ruchu jeżdżą furmanki i ludzie na oklep na osłach więc uważać trzeba nieco mocniej niż u nas, pozatym łatwo natrafić na jakąś kupę na szybkim zakręcie a to już niekoniecznie będzie przyjemne. Miejsca poświęcone Drakuli mają swój urok, często jeszcze nie wyremontowane ale nie uważam tego za minus, wręcz przeciwnie wydają się dzieki temu bardziej straszne. Niestety wybrzeże Morza Czarnego zaniedbane, o wiele atrakcyjniej pod tym względem wypada Bułgaria gdzie można poczuc się jak na Lazurowym lub Costa Brava. Może w pewnym stopniu powielicie moją trasę więc zapraszam do odwiedzenia mojej stronki http://www.mrzysty.pl/
Awatar użytkownika
mrzysty
Forumowicz

Motocykl: Biała Dama Z-175
Tel. kom.: 793303381

Postautor: Dobry dodano: 14 paź 2010, 19:31

1.Żołnierz
Obrazek
Awatar użytkownika
Dobry
Sympatyk

Motocykl: RoV250/XJ900/CBR1000F/Varadero
Tel. kom.: 505381119

Postautor: freex dodano: 15 paź 2010, 15:06

żołnierz pisze:1.Żołnierz

Zapomniałeś o plecaczku :)))
--------------------------------
i życie staje się prostsze ....
Awatar użytkownika
freex
Klubowicz

Motocykl: Zipek
Tel. kom.: 501411357
Komunikator: skype-vinko25

Postautor: Dobry dodano: 15 paź 2010, 15:39

Nie zapominałem ja jadę na 100 a Monia jeszcze myśli ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Dobry
Sympatyk

Motocykl: RoV250/XJ900/CBR1000F/Varadero
Tel. kom.: 505381119

Postautor: agi-dorplas dodano: 15 paź 2010, 19:07

freex pisze:
żołnierz pisze:1.Żołnierz

Zapomniałeś o plecaczku :)))

hehehe a o którym plecaczku mówisz? ;p