close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

Rdza na wydechu

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

Rdza na wydechu

Postautor: oleńka dodano: 25 lis 2010, 16:37

Jako, że moto po ostatnich pluchowatych eskapadach było brudne, jak przysłowiowe " świńskie koryto" ;) , postanowiłam doprowadzić go do porządku ( co niektórzy już się śmieją ). Jeszcze przy sprzyjającej aurze pojechałam na myjnię, ale tylko opłukać z grubsza, bo panicznie boję się, że ta woda wlezie tam, gdzie nie powinna i będzie klops.
Zaprowadziłam do garażu i cześć. Wczoraj się wzięłam za czyszczenie. Wszystko było cacy dopóki nie wzięłam się za wydechy, a dokładnie za kolanko przednie od górnej rury. Matko moja :wielkieoczy: . Okazało sie, że rdza tam siedzi po całości. Podobno ( tak mi mówili) wszyscy tak mają i się nie przejmują. Ja nie wszyscy i czegoś takiego za nic nie chciałam mieć ! :wrr:
No i pogrzebałam w necie, dziś rano poleciałam do moto-akcesoriów, bo mam najbliżej, a róznica paru złotych w cenie mnie nie obchodzi, bo niech już mam specyfik w ręku i niech zobaczę co on wart.
Poleciałam do garażu , trwało to jakieś 1,5 h, ale nie był to czas zmarnowany , bo efekt: cudo zupełne :_hura" .
Wszyściutko się pięknie doczyściło, śladu ni popiołu po rdzy nie ma. Wydech jak z salonu co najmniej i to ludzkimi paluchami nie tknięty ;).
Czym to czyściłam ? Kupiłam dwie rzeczy: płyn antykorozyjny Procycle i pastę do powierzchni chromowanych Arexons.
Płyn działa zarówno odrzewiająco, jak i zabezpieczająco przed korozją, pasta natomiast usuwa rdzę i ślady utleniania.
Popsikałam najpierw płynem , odczekałam z 5 minut i wzięłam się za czyszczenie pastą. Słowo honoru, zlazło wszystko, ale trochę to trwało. Obie te rzeczy kosztowały mnie raptem 49 zeta. I zaprawdę powiadam Wam, że warto było kupić :))
Awatar użytkownika
oleńka
Sympatyk

Motocykl: moto zastępcze HD :D
Komunikator: GG3705538

Rdza na wydechu

Postautor: skopi dodano: 25 lis 2010, 18:09

działac pewnie bedzie do czau pierwszego odpalenia i nagrzania- wtedy ładnie wszystko odparuje i bedzie git :D :D
Awatar użytkownika
skopi
Forumowicz

Motocykl: Fastran FR250-3
Tel. kom.: 792108065

Rdza na wydechu

Postautor: Peter dodano: 25 lis 2010, 18:29

Gdyby tylko jeszcze wymyślili coś na kolorowe kolanka od wydechów ;) Na moich mam chyba wszystkie kolory tęczy od przegrzewania hehe.
Awatar użytkownika
Peter
Forumowicz

Motocykl: Wektor 150-3 FD, Yamaha XV750

Rdza na wydechu

Postautor: oleńka dodano: 25 lis 2010, 19:32

skopi pisze:działac pewnie bedzie do czau pierwszego odpalenia i nagrzania- wtedy ładnie wszystko odparuje i bedzie git :D :D

Sprawdzimy, sprawdzimy. Luzik mam jeszcze przez tydzień, to sobie po garażu najwyżej pojeżdżę, bo pogoda nie teges ma być ;)
Awatar użytkownika
oleńka
Sympatyk

Rdza na wydechu

Postautor: mike_russ dodano: 25 lis 2010, 19:43

Gdyby tylko jeszcze wymyślili coś na kolorowe kolanka od wydechów ;) Na moich mam chyba wszystkie kolory tęczy od przegrzewania hehe.

Byś Kolego widział mój katalizator... i to po tylko 1000km :))
Ale w Romecikach to norma, choć się kolorek już na kolanko przenosi. Mnie to nie przeszkadza, byle nie rdzewiało. Na razie jest dobrze, umyłem, przeczyściłem pastą i gra.
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

Rdza na wydechu

Postautor: Karol dodano: 26 lis 2010, 01:59

Dlatego ja planuję wydechy zabrać na zimę do domu, boję się że przez te kilka miesięcy w piwnicy nabiorą rdzawych rumieńców.
Mam tylko nadzieję, że przy odkręcaniu i przykręcaniu na wiosnę nie złamię szpilek (albo coś w tym stylu) :D

Osobiście kupiłem pastę Sonax do chromów i muszę przyznać, że z efektów jestem bardzo zadowolony. Z tłoczonych napisów na rurach rdza zeszła, a chromy świecą się jak lustereczko.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karol
Forumowicz

Motocykl: Chituma CTM250-3 Fastran
Tel. kom.: 602356890
Komunikator: GG 10691947

Rdza na wydechu

Postautor: Luca dodano: 26 lis 2010, 12:28

pakeroso pisze:Dlatego ja planuję wydechy zabrać na zimę do domu, boję się że przez te kilka miesięcy w piwnicy nabiorą rdzawych rumieńców.

Całe moto zabierz a nie tylko wydechy :D
Jak je wyczyścisz i natłuścisz, to nawet w wilgotnej piwnicy przeżyją, tyklo przed odpaleniem trzeba wytrzeć do sucha, żeby nie przypiekło.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Rdza na wydechu

Postautor: Peter dodano: 26 lis 2010, 12:43

JA do chromów używam K2 Aluchrom zdaje egzamin na większych zabrudzeniach a do podczyszczenia ewentualnie dla błysku to używam Turtle do chromów i błyszczy wszystko.
Awatar użytkownika
Peter
Forumowicz

Motocykl: Wektor 150-3 FD, Yamaha XV750

Rdza na wydechu

Postautor: oleńka dodano: 26 lis 2010, 12:44

Peter, mam K2, ale rdzy mi nie bardzo chciał czyścić, dlatego zdecydowałam sie na coś innego:). Do polerowania nadaje sie jak najbardziej :)).
Awatar użytkownika
oleńka
Sympatyk

Rdza na wydechu

Postautor: Karol dodano: 22 mar 2012, 17:11

Ubiegły rok był dla moich wydechów niespecjalnie szczęśliwy, zawadziłem kilka razy kolankiem o krawężnik i oto efekt:
Obrazek

Są szanse jakoś zabezpieczyć to miejsce ?? Planuję:
- usunąć rdzę jakąś polerką typu Sonax
- nałożyć neutralizator rdzy, jakiś epoxydowy Brunox lub minię
- zamalować cynkiem w sprayu

Czy to ma szanse trzymać się rur ?
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karol
Forumowicz

Motocykl: Chituma CTM250-3 Fastran
Tel. kom.: 602356890