Gmol

Gmol

Postautor: Michoł dodano: 29 sty 2011, 00:17

Witam.

W tym temacie chciałem dać wam przepis jak zbudować taki gmol. Oczywiście znowu jest problem bo nie mam aparatu, bo ja już swój poskładałem i dobrze by było żebyście to zobaczyli jak to wyszło. Może jakoś na dniach coś wkleję, jak tylko ktoś się przewinie z jakąś komórką albo aparatem.
Pomysł przypadkowo przyszedł do głowy jak któregoś dnia wdepłem do sklepu z asortymentem wyposażenia sklepowego. Znalazłem tam rurki chromowane, kolanka i łączki do tych że rurek. Zakupiłem 4xkolanko po 10zł, rurkę dł. 1m za 8zł i 6xzłączka po 2,50zł. Z tych fantów dało radę coś poskładać za pomocą szlifierki kontowej z tarczą do cięcia i wiertarki.

Jakie są minusy tej samoróbki. Rurki mają ściankę ok. 1mm. Prawdopodobnie przy wywrotce nawet przy 20km/h pokrzywi się to ale coś tam ochroni (niestety ale nie wykonam testów wytrzymałościowych. szkoda mi motoru :) )

Plusy. Jak pokrzywimy i połamiemy tą konstrukcję to zawsze można wymienić uszkodzone elementy za małe pieniądze.

Reasumując. Taki gmol jest raczej dla bajeru, fajnie to wygląda. Da się założyć spacerówki i jeździć w pozycji "wietrzenie krocza".

Będę walczył z tymi zdjęciami. Może na ten weekend.
Awatar użytkownika
Michoł
Forumowicz

Motocykl: Zipp RoadStar 250
Tel. kom.: 603362340

Gmol

Postautor: Peter dodano: 29 sty 2011, 12:50

Czekam na foty ;) zaciekawiłeś mnie tym tematem
Awatar użytkownika
Peter
Forumowicz

Motocykl: Wektor 150-3 FD, Yamaha XV750

Gmol

Postautor: bakerx dodano: 29 sty 2011, 13:21

A ja własnie wylicytowalem gmola do Harleya za 60 zł lekko poprzycierany od dolu , ale prosty i oryginalny :) Wiec mozna rowniez kupic tanio markowy gmol :czapa:
bakerx

Gmol

Postautor: oleńka dodano: 29 sty 2011, 13:49

No jakoś do mnie nie przemawia taki gmol. Sorki Michoł, ale ja bym się mocno obawiała, czy taki gmol nie zrobi więcej krzywdy niż pożytku. Skoro, jak pisałeś , ścianki mają 1mm grubości, to przy wywrotce ( czego nikomu nie życzę ), zamiast Cię ochronić, może tak się powyginać i popękać, że zrobi krzywdę. Nie wiem, czy bezpieczniej w takim wypadku jeździć całkiem bez gmoli.
To tylko takie moje przemyślenia , bez urazy ;).
Awatar użytkownika
oleńka
Sympatyk

Motocykl: moto zastępcze HD :D
Komunikator: GG3705538

Gmol

Postautor: mike_russ dodano: 29 sty 2011, 22:18

A ja mam w zapasie 1,6m calowej rury hydraulicznej. Stoi sobie w kątku szopy, i czeka aż pospawam stelaż do kuferków. Jak z tego zrobię gmola, to kamikaze, boski wiatr nie ma przebacz! :)) Mam coś takiego w planach, żeby też zamocować owiewkę na nogi (ale to dopiero luźna koncepcja). Tyle że będzie musiał być lakierowany, bo to zwykła stal i chromowanie drogo by wyszło. Tyle że przy nakedzie lakierowany gmol nie razi, stylistyka nieco inna jednak, byle lakier dobrze położyć. Od sąsiada dostanę sprężarkę, to lakier będzie marzeeenie! :))

Takie chromowane rurki oglądałem w Ciastoramie, ale właśnie wydały mi się zbyt delikatne, jak na coś, co "w razie W" ma szorować po asfalcie.
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

Gmol

Postautor: Michoł dodano: 30 sty 2011, 21:38

Mam te zdjęcia.

Tak wykonałem mocowania. (jeszcze nie pomalowane ale dobrze bo widać o co chodzi).
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Jeszcze mi się nie podoba to co wymodziłem. Szukam innego kształtu. Ale jest jakiś punkt zaczepienia. Pobawię się jeszcze tymi rurkami bo są o różnych kątach. Są kolanka 75stopni, 60stopni i 45, wiec można cudować.

Ja tylko poddaje pomysł. Ja to widzę tak że jest to dobry rzecz aby zaprojektować taki gmol. Pobawić się, wymodelować jak nam się chce, sprawdzić jak to wygląda na motocyklu i jak się prezentuje, a potem to można wyspawać to nawet półtora-calowej gas-rurki żeby było mocarne.

Po zrobieniu mocowań i pospawaniu rurek, zrobienie tego prostokąta zajęło mi 30min mając szlifierkę kątową i tarcze do cięcia. Bardzo łatwo się to składa co jest też dużym plusem.
Awatar użytkownika
Michoł
Forumowicz

Motocykl: Zipp RoadStar 250
Tel. kom.: 603362340

Gmol

Postautor: thomas dodano: 13 lut 2011, 00:18

http://img189.imageshack.us/img189/822/sdc14347.jpg

Jak można prosze o skasowanie postu/zdjecia/ to była próba wklejenia zdjecia .
thomas
Forumowicz

Motocykl: Zipp Roadstar 250

Gmol

Postautor: Peliks dodano: 13 lut 2011, 03:04

Witajcie. Znalazłem na allegro jakieś inne gmole do Virago 250. http://moto.allegro.pl/gmole-yamaha-xv1 ... 29317.html Na pewno pasują do naszych sprzętów. Pytanie do Oleńki: może podjedziesz i oblukasz to nie daleko od Ciebie. Pozdrawiam. Peliks.
Awatar użytkownika
Peliks
Klubowicz

Motocykl: Burgman AN400 K9
Tel. kom.: 662066637

Gmol

Postautor: oleńka dodano: 13 lut 2011, 12:55

Hmmmmm. Wiesz, ja to już chyba się nastawiłam na te "pazurki", których fotki Ci przesłalam. Rozmawiałam z gościem, który mi ramkę pod tablicę robił i robi uchwyt do kierunków . Powiedział, że da radę, więc chyba jednak te pazurki zrobię, choć cenowo napewno będą conajmniej 2 razy tyle kosztować, jak nie lepiej , ale co tam ;-) .
Awatar użytkownika
oleńka
Sympatyk

Motocykl: moto zastępcze HD :D
Komunikator: GG3705538

Wróć do Zipp Roadstar