Spójrz na schemat w dolny prawy róg. Czujnik położenia wału znajduję się między "neutral switch" a "Magneto". Nie pamiętam który jest wyjściowy sygnał więc sam sprawdź. Nic nie powinno się stać jeśli znajdziesz sygnał metodą próby na obrotomierzu.
Ja zrobiłem to najprościej jak się da. Zdjąłem siedzenie, pod nim jest puszka CDI, znalazłem przewody w tej dużej wtyczce 6pinowej po kolorach, odpaliłem moto, i wtykłem raz w jeden pin, raz w drugi i znalazłem sygnał. Jestem przeciwnikiem wlutowywania, przerabiania instalacji w takich ważnych miejscach jak zapłon więc, wyjmij pin z wtyczki bardzo cienkim śrubokrętem (tam taka blaszkę się podwadza), owiń tylko raz odizolowany przewód od obrotka na pinie w miejscu wsuwki i poskładaj to spowrotem. Ja tak mam to zrobione i nic się z tym nie dzieje złego. Jak masz moto na gwarancji to tym lepiej jak tak zrobisz.
Taki czujnik jest bardzo podobny w budowie i w zasadzie działania jak czujnik samochodowy od ABS-u. Na kole od alternatora są prawdopodobnie ponacinane rowki, czujnik ma budowę nawiniętej cewki na rdzeń magnetyczny. Czujnik ma stały opór i podczas zbliżania się do równych powierzchni naciętego koła jego opór maleje wraz ze zwiększaniem się prędkości obrotowej koła.
Taka ciekawostka jak by ktoś chciał wiedzieć. Ale jak to dokładnie działa to już nie powiem bo sami będziecie wszystko naprawiać
Nie próbowałem podpinać się pod minus od cewki bo się bałem że cusik sfajcze. Ale jeśli twój obrotomierz jest siakiś inny i pisze w instrukcji że można pod minusa z cewki się podpinać, to spróbuj.
A jaki masz ten obrotek? Też z firmy auto-gauge?