Moto Magnus Fenix-szukam info

Postautor: tamik78 dodano: 27 mar 2011, 13:38

Moim zdaniem może pomóc wyczyszczenie/regulacja gaźnika (najlepiej w jakimś dobrym serwisie). Sprawdź czy ssanie działa - poprawnie się włącza i wyłącza. Obejrzyj też filtr powietrza czy nie jest zasyfiony. Masz filtr paliwa? Paliwo do gaźnika dociera bez przeszkód?
Jakbyś mieszkał trochę bliżej mógłbym podjechać i obejrzeć _bezradny
tamik78
Sympatyk

Motocykl: zielony

Postautor: bluetoth dodano: 27 mar 2011, 15:21

Te wszystkie rzeczy były sprawdzone w pierwszej kolejności, gaźnik czyszczony, regulowany, itp, a następnie w akcie desperacji zakupiony nowiutki, fabrycznie wyregulowany gaźnik i efektu żadnego.
Awatar użytkownika
bluetoth
Forumowicz

Motocykl: Magnus Fenix 200 (250)
Tel. kom.: 606446071

Postautor: Zbigniew dodano: 27 mar 2011, 18:30

A jednak ja też bym się upierał przy gażniku , na ssaniu za mała dawka paliwa i żadem silnik bez ssania nie będzie dobrze odpalał .Może masz problem z linką od ssania .
Pozdrawiam
Zbyszek
Zbigniew
Klubowicz

Motocykl: Lifan LF250
Tel. kom.: 604643449

Postautor: skopi dodano: 27 mar 2011, 20:57

bluetoth pisze:Głowice są OK, bo były sprawdzane, tak samo jak zawory, gniazda zaworów, ciśnienie sprężania, itp. To dławienie, a raczej odmowa pracy silnika polega na tym że: kręcisz rozrusznikiem, odpala na 2 sekundy i gaśnie jakby paliwa zabrakło, i tak przez kilka kilkanaście minut dopóki się lekko nie rozgrzeje, to wtedy już chodzi na wolnych obrotach, ale broń boże dodać mu chociaż odrobinkę gazu, to natychmiast gaśnie, a przy okazji lubi lekko strzelić w wydech. Dopiero po maksymalnym nagrzaniu się silnika (aż załączy się wentylator) efekt dławienia znika.
Jeśli to moduł to będzie pewnie kiszka, bo skąd wziąć moduł do Chińskiej V-ki ? Jest jeszcze kwestia czy moduł prócz sterowania z czujnika na wale jest też sterowany z innych czujników? np. temperatury? Czy kąt wyprzedzenia zapłonu jest w tym motocyklu stały, czy zależny od nagrzania silnika, czy jeszcze innych czynników? Najgorsze jest to że choćbyś pytał brata Google po 100 razy dziennie z udziałem wyrafinowanych zapytań, to i tak nic dla ciebie nie znajdzie o tym motocyklu.

P.S. "skopi" skoro udało ci się skontaktować z fabryką, to może uda ci się wyprosić od nich jakąś serwisówkę? :)

Postaram się jutro do nich napisac ale równie dobrze możesz ty napisac- opisz im swój problem ze dealerzy nie mogą i nie chcą sobie z tym poradzic

-- EDYTOWANY Dzisiaj, 20:00 --

bluetoth pisze:Ja także szukam informacji, części i tak dalej. Ogólnie to odradzam i wcale nie dlatego że to zły motocykl, ale dlatego że importer i dealerzy mają klienta...... domyślasz się gdzie? Tylną lampę i dźwignię sprzęgła musiałem szukać i kupować w Chinach, gdyż importer oświadczył że nie ma i raczej nie będzie miał. Od ubiegłego roku zaś nie chce palić na zimnym silniku (dławi się dopóki nie osiągnie optymalnej temperatury, a na gorącym jest wszystko OK) i nikt nie potrafi powiedzieć co go boli (o przepraszam mechanik stwierdził że jest zły kąt wyprzedzenia zapłonu na zimnym silniku), ale nie wiadomo co jest uszkodzone bo nie ma żadnej dokumentacji.
Reasumując..... odradzam cokolwiek co jest sygnowane marką MAGNUS !!!!!

Powiedz czy kupowaleś nowkę czy używkę i kiedy oraz jaki rok produkcji jezeli sie nie mylę to nie ma starszych niź 2009 rok wiec na pewno ma jeszcze gwarancje( tylko co postawisz do nich moto na miesiąc czy dwa?? :mur: )

-- EDYTOWANY Dzisiaj, 20:01 --

z tego co czytalem o modulach to sterują kątem ustawienia wtrysków wiec to moze byc i nawet to _bezradny
Awatar użytkownika
skopi
Forumowicz

Motocykl: Fastran FR250-3
Tel. kom.: 792108065

Postautor: Adam Żagań dodano: 27 mar 2011, 21:33

z tego co czytalem o modulach to sterują kątem ustawienia wtrysków wiec to moze byc i nawet to
Z tym częściowo się nie zgodzę. Tak jest głównie w silnikach z zapłonem samoczynnym. Ale w silnikach benzynowych tak jak w naszych moto moduł odpowiada za zapłon.a jeżeli ma wtryskiwacz paliwa to będzie sterował dawką paliwa, podawaną podczas suwu ssania . Ale jeżeli chłop ma standardowy gaźnik to moduł nie ma nic z tym wspólnego i odpowiada tylko za zapłon.
Awatar użytkownika
Adam Żagań
Forumowicz

Motocykl: LONCIN LX 250
Tel. kom.: 519543789

Postautor: skopi dodano: 27 mar 2011, 21:43

Adam Żagań pisze:z tego co czytalem o modulach to sterują kątem ustawienia wtrysków wiec to moze byc i nawet to
Z tym częściowo się nie zgodzę. Tak jest głównie w silnikach z zapłonem samoczynnym. Ale w silnikach benzynowych tak jak w naszych moto moduł odpowiada za zapłon.a jeżeli ma wtryskiwacz paliwa to będzie sterował dawką paliwa, podawaną podczas suwu ssania . Ale jeżeli chłop ma standardowy gaźnik to moduł nie ma nic z tym wspólnego i odpowiada tylko za zapłon.

on ma chyba wtrysk ale moge sie mylic

-- EDYTOWANY Dzisiaj, 20:48 --

kurcze no i szukam gdzie wladowalem dane fabryki i kicha nie moge znaleźc jutro jeszce poszperam
Awatar użytkownika
skopi
Forumowicz

Postautor: selmen dodano: 28 mar 2011, 06:34

a jaki jest w tym sprzęcie kranik? podciśnieniowy czy zwykły, manualny? miałem taki sam objaw w skuterze i też nikt nie wiedział co jest. ale u mnie jest kranik podciśnieniowy. po wymianie na nowy jest ok. co do problemów z marką moto- magnus to jestem zdziwiony. myślałem, że to raczej topowa firma. sprowadzają też Enfieldy. Obecnie pracuję nad wejściem we współpracę z nimi. Może to wina pojedynczego dilera olewusa w twoim mieście... Mam maila do właściciela tej firmy w Polsce Pana Vishnu Mirpuri: vishnumirpuri@vispol.pl to dość miły i kontaktowy facet, napisz do niego i opisz mu swój problem z serwisem, myślę, że raczej nie przejdzie obok tego obojętnie. W centrali pewnie nie wiedzą jak ich dilerzy olewają klientów... :lanie: powodzenia
Non Omnis Moriar...
Awatar użytkownika
selmen
Klubowicz

Motocykl: WSK;KZ550;Fj;R1100RT;Duke II

Postautor: bluetoth dodano: 28 mar 2011, 14:40

Po pomiarach u elektryka, gość twierdzi że jest to jednak walnięty moduł zapłonowy, ale niestety u importera się dowiedziałem że nie mają i nie będą mieć, więc jestem w kropce. Czyżbym z powodu pierdoły za parę dych był zmuszony zutylizować 3 letni sprzęt? Jestem po prostu załamany :(

P.S.
"selmen", w centrali doskonale wiedzą co się jest grane. Rozmawiałem z kilkoma ich dealerami i zgodnie twierdzą że oni bardzo chcą pomóc, ale nie mają jak skoro importer "olał" swój najdroższy model i po prostu od ponad roku nie zapewnia do niego żadnych części.
Awatar użytkownika
bluetoth
Forumowicz

Motocykl: Magnus Fenix 200 (250)
Tel. kom.: 606446071

Postautor: skopi dodano: 28 mar 2011, 16:12

wejdz na stronę http://www.aliexpress.com/ i poszukaj modułu w dziale autoparts-motorcycles - do swojego zobacz jak wyglada i poszukaj po zdjęciach lub opisach jak nie masz kona na payu to daj cynk to zamówie dla ciebie bo mam konto i na alli.. i na payu dostawa trwa ok 14-21 dni bo sam sobie co nieco ściagam. Tylko musisz mi dać cynk do jutr bo w środę wybywam na wczasy na tydzień, na koncie mam chyba jeszce z 20 dolców
Awatar użytkownika
skopi
Forumowicz

Postautor: thomas dodano: 28 mar 2011, 16:16

Jak masz v ke silnik poszukaj modułu od virago 250 to to samo chodza na alegro po około 100zł.Może w okolicy lata ktoś takim sprzętem pożyczyłby na próbę. Albo w Zippie od Roadstera też v ka. Romet też sprzedaje 250 v.''Mamy "tam pana który ratuje chinskie sprzęty innych importerów.Wofercie blue casoli nie widziałem modułu do v ale może któryś pasuje.Zrób zdjecie modułu wrzuć na forum może ktoś skojarzy od czego go dobrać.Powodzenia.
thomas
Forumowicz

Motocykl: Zipp Roadstar 250

PoprzedniaNastępna

Wróć do inne motocykle...