autor: matbewh dodano: 28 sie 2013, 17:25
tak tak już znalazłem po ewej stronie silnika z boku na dole. Filtr czyściutki był ale przeczyściłem na wszelki wypadek. więcej tałatajstwa przylepia się do śruby spustowej, to jest chyba taki filtr że jeśli się coś całkiem rozsypie żeby nie robiło daszych szkód;) Swoją drogą czy stosujecie jakieś płukanki do silnika itp? ja po wlaniu świeżutkiego oleju (i spuszczeniu starego na ciepłym silniku) odpalam i patrzę na okienko poziomu oleju a olej po dodaniu gazu zrobił się ciemny, potem znów jasny. Tak więc trochę starego szlamu jednak zostało i zastanawiam się czy nie zrobić następnym razem jakiegoś płukania żeby po wymianie olej był rzeczywiście nowy.
Czy stosował ktoś ceramizer w tych motorkach? na stronie pisza że nie można stosować ze sprzęgłem metal-metal czy coś takiego a można w niemet-niemet, met-niemet. Jakie z tych typów są w rometach? Myślę o wlaniu tego żeby zabezpieczyć silnik przed zużyciem. Nie mam z min żadnych problemów ae tak dla profilaktyki. Stosowałem to w 2 autach- Fiat Brava- zwiększyła się kompresja i silnik mocno zużyty dawał radę do końca aż padła skrzynia do której nic nie lałem;), teraz daewoo Matiz- autko troche lepij chodzi, dużo mniej się grzeje tak więc jeśli typ silnika pozwoli to chetnie bym to zastosował zwłaszcza że jeżdże często motorkiem obciążonym z pasażerem i bagażem.