close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

jaki łańcuch

jaki łańcuch

Postautor: szyszka85 dodano: 25 kwie 2011, 16:34

mam JL 150 naciągałem już 3 razy łańcuch i dalej się luzuje jaka może być przyczyna tego zjawiska proszę o szybką odpowiedz :conf:
szyszka85

jaki łańcuch

Postautor: Deamiens dodano: 25 kwie 2011, 16:53

Bardzo możliwe że jest to spowodowane eksploatacją! Pomyśl o tym - naciągnij, odstaw do garażu i po miesiącu sprawdź naciąg ponownie. Jeśli się nie zmienił, to właśnie znalazłeś przyczynę.

A tak na serio - na taki post taka odpowiedź wydaje mi się odpowiednia :).
Awatar użytkownika
Deamiens
Forumowicz

Motocykl: DR800, DL1000
Tel. kom.: 696082016

jaki łańcuch

Postautor: Dobry dodano: 25 kwie 2011, 18:38

szyszka85 pisze:mam JL 150 naciągałem już 3 razy łańcuch i dalej się luzuje jaka może być przyczyna tego zjawiska proszę o szybką odpowiedz :conf:

jedną z przyczyn może być taka że za mocno go naciągasz i siłą rzeczy się rozciąga
drugą przyczyną morze być wypadanie tych rolek pomiędzy ogniwami
trzecią przyczyną mogą być zużyte zębatki-zobacz czy nie są powyginane zęby do tyłu (jak są to kwalifikują sie do wymiany razem z łańcuchem)
rada:
-przepatrz cały łańcuch(zębatki) i jak jest cały nie naciągaj tak mocno i przesmaruj przekładniowym
-zrób ze 100km i jak się jeszcze bardziej rozciągnie to czeka Cie wymiana
Obrazek
Awatar użytkownika
Dobry
Sympatyk

Motocykl: RoV250/XJ900/CBR1000F/Varadero
Tel. kom.: 505381119

jaki łańcuch

Postautor: bebo73 dodano: 25 kwie 2011, 20:35

na łancuch ma wpływ styl jazdy , częstotliwosc smarowań, częstotliwosc czyszczenia .w moim przypadku ustało po 3000 i reg smarowaniu smar do przekładni łancuchowych w sprayu i jeszcze jedno jesli zmieniałes łancuch to tylko mam nadzieje ze w komplecie pozdr

-- EDYTOWANY Dzisiaj, 20:36 --

na łancuch ma wpływ styl jazdy , częstotliwosc smarowań, częstotliwosc czyszczenia .w moim przypadku ustało po 3000 i reg smarowaniu smar do przekładni łancuchowych w sprayu i jeszcze jedno jesli zmieniałes łancuch to tylko mam nadzieje ze w komplecie pozdr
Awatar użytkownika
bebo73
Forumowicz

Motocykl: ROMET 125Z

jaki łańcuch

Postautor: board dodano: 14 cze 2011, 11:23

Niestety napęd łańcuchowy wymaga częstego czyszczenia i smarowania tym bardziej jeśli się jeździ po opadach deszczu lub drogach terenowych .
Niekiedy trzeba to robić nawet po przejechaniu 100km ,w grę wchodzi ogólny wygląd tzn. jeśli na ogniwach jest smar w postaci konsystencji i kolorze pasty do butów, jeśli pierścienie na ogniwach są suche i świecące. Należy dbać o odpowiedni naciąg łańcucha i współosiowość zębatek
Ja mogę polecić do czyszczenia naftę i smar w spreju najlepiej taki który dobrze przylega do powierzchni łańcucha, w przeciwnym razie podczas jazdy smar znajdzie się na elementach motoru będących w obrębie jego pracy .
Ja stosuję smar teflonowy (nie rozchlapuje się) "S100 WEISSES KETTEN SPRAY", a do czyszczenia mocno zabrudzonego łańcucha "S100 KETTEN REINIGER" a na co dzień NAFTY

S100 WEISSES KETTEN SPRAY - 47zł
Awatar użytkownika
board
Forumowicz

Motocykl: ROMET R250

jaki łańcuch

Postautor: Luca dodano: 14 cze 2011, 13:54

board pisze:...... i smar w spreju najlepiej taki który dobrze przylega do powierzchni łańcucha, w przeciwnym razie podczas jazdy smar znajdzie się na elementach motoru będących w obrębie jego pracy .
Ja stosuję smar teflonowy (nie rozchlapuje się) "S100 WEISSES KETTEN SPRAY"

Jeśli masz łańcuch bezoringowy, to przy takim smarowaniu szykuj się na rychłą wymianę łańcucha :D

No nie nauczą się :mur: a tyle o tym było :mur:
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

jaki łańcuch

Postautor: Karol dodano: 14 cze 2011, 16:29

A tak swoją drogą, to jaki wpływ ma smarowanie czy czyszczenie na długość łańcucha ?

Jakiś czas temu oglądałem programik, w którym jeden z mechaniorów motocyklowych twierdził, że on łańcucha nigdy nie czyści, gdyż nie ma to żadnego sensu.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karol
Forumowicz

Motocykl: Chituma CTM250-3 Fastran
Tel. kom.: 602356890
Komunikator: GG 10691947

jaki łańcuch

Postautor: daro dodano: 14 cze 2011, 21:48

Generalnie te chińskie łańcuchy rozciągają się dość szybko,jeśli nie bardzo szybko. Widziałem już kilka chińskich motocykli,które po przebiegu 3-4 tys. miały maksymalnie rozciągnięte łańcuchy. Mi starczył na jakieś 7-8tys."kaemów". Teraz mam DIDa zwykły,wzmocniony i rozciąga się chyba dość powoli,bo po 1 tys km.naciągam go dosłownie troszeczkę. Mam 12 tys.km. a naciągu łańcucha podejrzewam że jeszcze na jakieś 8 tys. Smaruje takim markowym środkiem w sprayu na który "wybecelowałem" ponad 4 dychy. Elf,moto,chain lube 400 ml. Wydaje mi się,że jest cholernie dobry,bo nie pryska się standardowo tylko zakłada rureczkę,którą wystarczy dosłownie przytknąć do ogniw łańcucha i przesuwać wzdłuż łańcucha. Mocno się pieni i rozszerza dzięki czemu wnika wewnątrz ogniw. Dodatkowo jest bardzo oszczędny bo nasmarowałem nim łańcuch kilka razy i prawie nic nie ubyło. Najlepszy środek jaki do tej pory miałem. Nie chce robić reklamy,tylko dzielę się doświadczeniami. Jakby co to wytnijcie nazwę tego sprayu.
Awatar użytkownika
daro
Forumowicz

Motocykl: prawie Yamaha Virago 250:)

jaki łańcuch

Postautor: oleńka dodano: 14 cze 2011, 22:07

darekdoc pisze:Generalnie te chińskie łańcuchy rozciągają się dość szybko,jeśli nie bardzo szybko. Widziałem już kilka chińskich motocykli,które po przebiegu 3-4 tys. miały maksymalnie rozciągnięte łańcuchy. Mi starczył na jakieś 7-8tys."kaemów". Teraz mam DIDa zwykły,wzmocniony i rozciąga się chyba dość powoli,bo po 1 tys km.naciągam go dosłownie troszeczkę. Mam 12 tys.km. a naciągu łańcucha podejrzewam że jeszcze na jakieś 8 tys. Smaruje takim markowym środkiem w sprayu na który "wybecelowałem" ponad 4 dychy. Elf,moto,chain lube 400 ml. Wydaje mi się,że jest cholernie dobry,bo nie pryska się standardowo tylko zakłada rureczkę,którą wystarczy dosłownie przytknąć do ogniw łańcucha i przesuwać wzdłuż łańcucha. Mocno się pieni i rozszerza dzięki czemu wnika wewnątrz ogniw. Dodatkowo jest bardzo oszczędny bo nasmarowałem nim łańcuch kilka razy i prawie nic nie ubyło. Najlepszy środek jaki do tej pory miałem. Nie chce robić reklamy,tylko dzielę się doświadczeniami. Jakby co to wytnijcie nazwę tego sprayu.

No popatrz, a mnie po wymianie nic się nie rozciągnęło. Też wymieniłam na DID-a, zrobiłam na nim coś ponad 2000km. Ani drgnął :). No i zwykłej przekładniówki używam, więc przy smarowaniu troszkę więcej zachodu, ale mnie nie przeszkadza ;).
Awatar użytkownika
oleńka
Sympatyk

Motocykl: moto zastępcze HD :D
Komunikator: GG3705538

jaki łańcuch

Postautor: daro dodano: 14 cze 2011, 22:21

Ale Olu Ty możesz mieć łańcuch oringowy, który ze względu na uszczelnioną konstrukcję jest dużo trwalszy...

O tutaj znalazłem artykuł o czyszczeniu i smarowaniu łańcuchów http://www.jednoslad.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=20:czyszczenie-i-smarowanie-sancucha&catid=17&Itemid=23
Awatar użytkownika
daro
Forumowicz

Motocykl: prawie Yamaha Virago 250:)

Następna

Wróć do Jinlun/Romet 150