Z tymi mapami w niektórych telefonach nawet Nokii trzeba uważać. Ja posiadam Nokię 5800, ma oczywiście GPS i mam mapy Nokii za darmo, ale... no właśnie. W chwili gdy włączam mapy, lub też włączam internet poprzez WiFi zawsze przy włączaniu telefon pobiera dane z sieci operatora komórkowego u mnie T-Mobile. Jest to mała, ale zawsze część danych, za które muszę płacić, kilkanaście KB, ale płacę jak za 100KB, niby to tylko jakieś grosze, ale jak się często z tego korzysta, włącza i wyłącza co chwilę, to przez miesiąc nazbierało się ponad 50zł

Mało tego, w telefonie mogę ustawić które połączenie ma być na początku sprawdzane, które następne, nawet jak ustawiłem wspomaganie z sieci T-Mobile do netu, czy też map na koniec kolejki to i tak telefon na początku łączył się za pomocą sieci T-Mobile, dopiero później przechodzi na połączenie WiFi, czy też program map działa jedynie na podstawie GPSu. Teraz wyłączyłem sobie usługę internetu w sieci T-Mobile

i mam nadzieję, że płacić za nic właściwie nie będę. Jest jednak mały feler, jak będzie potrzebne to połączenie czasem gdzieś gdzie nie będzie WiFi, kompa itp. np. zrobić przelew w trasie to jest problem. Taka cena techniki

Swoją drogą Nokia mogła to inaczej rozwiązać, nie każdy ma internet w cenie abonamentu, czy tez jakiś pakiet KB do wykorzystania. Jeśli coś ma być za darmo, to powinno być, nie za ileś tam groszy kilkadziesiąt razy w ciągu miesiąca

Może inne modele są bardziej przemyślane, jednak ja mam model w tym temacie nie do końca dopracowany