Sposoby na kapeć w trasie?

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

Postautor: thomas dodano: 05 kwie 2011, 23:49

Rawen ma aluminiowe odlewane felgi więc powinny być szczelne.Na szprychowanym kole pozostaje chyba,pogodzić się z dętką.Sam musze jechać do wulkanizatora bo opona nie chce równo ułożyć sie na kole.Pompką nie moge pokonać oporu chinskiej gumy,mam nadzieje ze strzał ze sprężarki załatwi sprawe.
thomas
Forumowicz

Motocykl: Zipp Roadstar 250

Postautor: Gryzli dodano: 06 kwie 2011, 00:28

Mozna jeszcze wykorzystac latke na goraco ze sklepu rowerowego - oczywiscie do detek -wyglada to tak ze do takiego kapsla okraglego lub podluznoowalnego jest przymocowana od spodu latka a wewnatrz kapsla jest material palny - tylko trzeba miec maly scisk - po przylozeniu do dziurki (nawet spore rozmiary) podpalamy to paliwo w kapslu i sie ladnie wulkanizuje ;)
Gryzli
Forumowicz

Motocykl: Pioneer Torro

Postautor: politolog16 dodano: 06 kwie 2011, 20:08

A ktoś z Was okręcał tylną oponę? Np. w Ravenie? Jest to intuicyjne? Bo chętnie bym potrenował, ale boje się, że nie mając doświadczenia coś źle założę :)
Na filmie nie wygląda to tak banalnie - zwłaszcza jak się nie wiem co to są tulejki dystansujące oś koła od wahacza :wielkieoczy:

http://filmy.scigacz.pl/wymiana_kola
Awatar użytkownika
politolog16
Forumowicz

Motocykl: zipp raven

Postautor: mike_russ dodano: 06 kwie 2011, 20:09

Michoł, dzięki za wyczerpujące i fachowe opisanie tematu. :piwo: To znaczy że muszę kupić dętki na zapas. :))
W rowerze naprawiałem/łatałem/wymieniałem niezliczoną ilość razy, to myślę, że jakoś się uda i w Lisku.
A jeszcze lepiej, gdyby nie było takiej potrzeby w drodze. ;)
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

Postautor: Deamiens dodano: 06 kwie 2011, 21:11

Tylko że w rowerze jak się uprę, to oponę zdejmę palcami. W motocyklu (nie moim) wyrwało wentyl z dętki, próbowałem zdjąć oponę ale skończyło się na serwisie, nie widziałem szans powodzenia...
Awatar użytkownika
Deamiens
Forumowicz

Motocykl: DR800, DL1000
Tel. kom.: 696082016

Postautor: dziapi dodano: 06 kwie 2011, 21:59

W moto oponę zejmowałem nie jeden raz, a raz nawet w sławetnym samochodzie - syrenie, ale to była już ekstrema i duże zdeterminowanie.
Jeśli ktoś ma felgę szprychową (więc stalową) i oponę z dętką to można to naprawić na drodzie pod warunkiem, że ma się dwie łyżki monterskie, jedna powinna mieć wycięcie, które zaczepia się o sprychę po podważeniu opony, a drugą zdejmuje się rant opony po obwodzie. Nie wolno stosować zastępczo innych narzędzi - żadne śrubokręty - to nie narzędzie do takich zabiegów !!!!!!!
Zgodnie z zasadą tej operacji, zaczyna się po przeciwnej stronie niż wentyl - ważne gdyż przy wentylu dętka ma zgrubiebnie i łatwo można przeciąć łyżką dętkę (dodatkowa dziura do łatania, a czasem nie do załatania). Ważne też aby łyżkę nie wepchnąć za głęboko i nie złapać za dętkę, musi łapać jedynie kant opony bo znowu dodatkowe uszkodzenie.
Łatki na gorąco do wulkanizowania to rzecz najpewniejsza dla dętki, ale trzeba mieć zacisk wulkanizacyjny. Teraz coraz trudrudniej o takie łatki - ale kleje są obecnie też o wyższej adhezyjności, więc powinny wystrczyć te z klejem.
Zakładanie opony należy zaczynać odwotnie czyli o wentyla.

Jeśli ktoś ma felgę aluminiową, to przeważnie jest to koło bezdętkowe.
Oczywiście do takiej opony można wsadzić dętkę, ale trzeba obcęgami wyrwać zaworek z felgi.
A tu ważna UWAGA - aulufelfę jak się potraktuje łyżkami noterskimi, to często kończy się tym, że trzeba już stosować dętkę, bo rysy na feldze po zastosowaniu łyżek monterskich, nie pozwalają na uzyskanie szczelności.

Spray do łatania opon, można spokojnie zastosować do dętki, nie ma tu żadnej różnicy, o ile będzie to przebicie, a nie rozcięcie, ale przy znacznym rozcięciu to i zakład wulkanizacyjny wymięka !!

A tzw nitki gumowe do łatania dziur to kawałek stożka gumowego, który na kleju wciąga się od środka opony na zewnątrz - takie coś to w zakładzie wulkanizacyjnym, a nie na drodze, no i dziurę trzeba przewiercić aby wyrównać brzegi.
Awatar użytkownika
dziapi
Forumowicz

Motocykl: V-star XVS 650 A

Postautor: robimal84 dodano: 07 lip 2011, 12:16

Witam
Czy jest sens zaopatrywać się w zestawy tego typu? :
http://allegro.pl/zestaw-naprawczy-opon ... 85256.html

Dziura w oponie w motorze na trasie wisi nad każdym motocyklistą. Czy taki zestaw w ogóle do czegoś się nada czy to tylko bajeczka sprzedawcy? Testował to ktoś?
robimal84
Forumowicz

Motocykl: Suzuki V Strom

Postautor: dziapi dodano: 25 lip 2011, 18:16

robimal84 pisze:Witam
Czy jest sens zaopatrywać się w zestawy tego typu? :
http://allegro.pl/zestaw-naprawczy-opon ... 85256.html

Taki zestaw jest przeznaczony do naprawy opon bezdentkowych - w motongach są "raczej" dentki, więc taki zestaw do niczego !
Pozostają łatki do dentek, albo co wygodniesze - pianka uszczelniająca pod ciśnieniem.
Awatar użytkownika
dziapi
Forumowicz

Motocykl: V-star XVS 650 A

Postautor: robimal84 dodano: 26 lip 2011, 13:27

Właśnie nie mam dętki. Chodzi mi o czysto bezdętkową oponę.
Kupiłem już taki zestaw. Mam nadzieję, że nie przyda się.
robimal84
Forumowicz

Motocykl: Suzuki V Strom

Poprzednia

Wróć do Wszystko na temat...