Smarowania łańcucha ciąg dalszy

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

Postautor: scOti dodano: 21 lis 2008, 22:07

Sadze ze masz zwykły - nowy moto tak? Oni nic innego nie montują:)
scOti

Postautor: mlynaszz dodano: 21 lis 2008, 23:06

pinio pisze:Chłopaki jak rozpoznać jaki mam łańcuch?Chociaż te spraye teraz są uniwersalne... _bezradny

Swoją drogą to jest ciekawe pytanie! Wpisałem w Googlach kilka wariantów słów "łańcuch motocyklowy" i wyskakiwały same witryny sklepów oferujących akcesoria do motocykli. :wnerw: Na większosci smarów w sprayu jest napisane, że można je stosowac na wszelkie rodzaje łańcuchów, więc psiknięcie łańcucha zwykłego sprayem do oringów chyba mu nie zaszkodzi? Niemniej warto byłoby wiedziec co skosnoocy inżynierowie nam założyli :D Tak więc przyłączam się do pytania ?? Czy jest to gdzies na łańcuchu zaznaczone??
Awatar użytkownika
mlynaszz
Klubowicz

Motocykl: CHN->JP->I->GB->JP

Postautor: mlynaszz dodano: 22 lis 2008, 16:55

No i teraz już wiem jak sprawdzić :) Dzięki :piwo:

Przy następnym czyszczeniu (czyli na wiosnę) sprawdzę jak mi się majta :rotfl:
Awatar użytkownika
mlynaszz
Klubowicz

Motocykl: CHN->JP->I->GB->JP

Postautor: Luca dodano: 17 kwie 2009, 10:02

Zabrałem się w końcu za czyszczenie układu napędowego i moczenie łańcucha w oleju. Powinienem to zrobić w zimie ale jakoś tak zeszło i teraz jak trzeba jechać to sprzęt zupełnie nieprzygotowany do sezonu.
Łańcuch już odcieka po kąpieli olejowej i zabrałem się za czyszczenie zębatek i co się okazało ku mojemu zaskoczeniu, że przednia mała zębatka jest mniej zużyta od tej tylnej.
Przednia ma przejechane 22 tyś a ta tylna tylko 12tyś i mimo to ślady wytarcia zębów są większe, do tego ta mała musi się więcej napracować bo jest mała i robi więcej obrotów.
Wychodzi na to, że chińska oryginalna zębatka jest znacznie lepszej jakości od japońskiej JT.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: Luca dodano: 17 kwie 2009, 11:02

Jest tak jak mówisz, tyle, że odwrotnie :D to zawsze ta mała z przodu wysiada szybciej.
W MZ na jedną wymianę tylnej przypadało dwie przednie.
W markowych motocyklach napędzanych łańcuchem mała zębatka jest wykonana z lepszego materiału niż ta duża bo ma gorsze warunki pracy. Materiały są tak dobrane by obie zębatki zużywały się w podobny sposób a i tak najczęściej pada ta przednia.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Postautor: LEFTHANDY dodano: 18 kwie 2009, 16:42

Ja jeżdżę cały rok i smaruję go sprajem Castrola.
Sprawdź, czy twoje spasione dupsko pasuje do wymarzonego sprzęta: http://cycle-ergo.com/
Awatar użytkownika
LEFTHANDY
Forumowicz

Motocykl: Rude Bettie V250

Postautor: Mireksol dodano: 16 maja 2009, 19:42

ja jak wcześniej którys z przedmówców sugerował nasmarowałem łańcuch olejem wazlinowym ( od maszyn do szycia)bo rzadki i wszędzie dochodzi - ale jak zobaczył to mechanik w serwisie to tak się podniecił - jakim to badziewiem smaruję łańcuch, że po powrocie do domu szybko łańcuch umyłem benzyną i nasmarowałem smarem do łancuchów w sprayu MOBILA 1. Specjalnej różnicy ja nie odczułem - może łańcuch odczuł no chyba tylko to, że koło tylne po tym smarowaniu i krótkiej przejażdzce tak mi się upaćkało że godzinę straciłem zanim je domyłem. :foch:
Mireksol
Forumowicz

Motocykl: Jinlun R-250-5 r.prod. 2008

Postautor: Luca dodano: 18 maja 2009, 13:34

Mireksol pisze:...po powrocie do domu szybko łańcuch umyłem benzyną i nasmarowałem smarem do łancuchów w sprayu MOBILA 1.

Czyli wypłukałeś benzyną olej wewnątrz ogniwek i oblepiłeś zewnętrzną część łańcucha smarem. Przy oringowym było by wszystko ok bo oringi trzymają smar fabryczny wewnątrz ogniwek ale jak masz oryginalny chiński bezoringowy to daje mu 3tyś pracy na suchych ogniwkach i zacznie się rozciągać jak guma od majtek. :]
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Postautor: andrzej dodano: 04 wrz 2011, 20:48

Tutaj link do "MOTOCYKL'a" odnośnie sprayów do smarowania łańcucha.
Mój lider S 100 jest zwycięzcą :)
Z własnego doświadczenia wiem, że odkąd zacząłem go stosować, odstępy pomiędzy naciąganiem łańcucha się zwiększyły i dłużej się na nim utrzymuje.

http://www.motocykl-online.pl/artykuly/ ... -8211-test
Awatar użytkownika
andrzej
Klubowicz

Motocykl: VStrom 650 (był R-250,NT-650)

Postautor: Franky_Furbo dodano: 08 wrz 2011, 20:13

Fajny test, pomocny, ale szkoda, że nie było większej ilości testowanych spreyów. Mi np. mechanik, który naprawia głównie motory, quady i skutery polecał produkt Shella. Pokazał mi też prostym testem różnicę pomiędzy tym a dwoma innymi (niestety nazw nie pamiętam, chyba jeden to Motul) Po prostu psiknął na gazetę. Tamte dwa zostawiły tylko mokry ślad jak po wodzie a Shell zostawił warstwę. Ciekawe jakby wypadł w powyższym teście.
Franky_Furbo
Forumowicz

Motocykl: Juliś 150

PoprzedniaNastępna

Wróć do Wszystko na temat...