close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

Jak dorobiłem sygnał dziękowy do migaczy - Keeway cruise

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

Postautor: bzz dodano: 04 paź 2011, 21:03

Jako świeżo upieczony motocyklista zauważyłem, że nagminnie zapominam wyłączać kierunkowskaz.
Więc jako elektronik postanowiłem wyposażyć motorek w dźwięk, bo co to jest dla mnie?
Zacząłem robić zdjęcia od środka procesu, ale rozmontowanie na części to nie była żadna filozofia. Oto zestaw użytych części:

Obrazek

Licznik tkwi w plastikowej osłonce przykręcony 2 śrubami, linka prędkościomierza sprawiła największy problem, ale po jej odkręceniu manipulowanie całością było łatwe.
Jako, że licznik to zamknięta metalowa puszka to musiałem odrobinę zgadywać, na szczęście kable od poszczególnych urządzeń były podłączone osobno, znalazłem bez większych problemów 2 kabelki odpowiadające za migacze, naciąłem je i zmierzyłem napięcie, ale miałem problem z pomiarem napięcia, jako, że migacz migał na tyle często, że miernik nie nadążał z pomiarem, ale uznałem, że to raczej będzie 12v. Oto odizolowane przewody gotowe do pomiaru:

Obrazek

Rozebrany licznik:

Obrazek Obrazek

Pojechałem do jedynego w mojej mieścinie sklepu z elektroniką, poprosiłem o brzęczyk 12V, był tylko jeden model i w dodatku duży, ale z braku wyjścia wziąłem go, to tylko 8zł, do odizolowanych kabli dolutowałem brzęczyk, obudowa plastykowa ma małą dziurkę iście stworzoną aby wyprowadzić krótkie kable brzęczyka.

Obrazek

Już miałem wszystko polutowane i zaizolowane zrobiłem ostateczny test działania, jak dotąd używałem tylko jednego kierunkowskazu to testów brzęczyka... jakie było moje zdziwienie gdy po włączeniu kierunkowskazu brzęczyk nie działał bo - zamieniał się z + i na odwrót przy drugim kierunku! pędem poleciałem do sklepu ale był zamknięty, na szczęście pamiętałem, że kiedyś kupowałem gotowy mostek prostowniczy na niskie napięcie, okazało się, że właśnie na 12v, i doszło do elektronicznego kanibalizmu.Wymontowany mostek z całej okazałości:

Obrazek

Oto jak wygląda brzęczyk bez mostka:

Obrazek

A to już z mostkiem:

Obrazek Obrazek

Test działania:

http://www.youtube.com/watch?v=psuS1OaD-Wo

Po przykręceniu obudowy licznika wszystko wygląda jak nowe. Brzęczyk był odrobinę za głośny to wepchałem trochę szmaty do niego, aby mi nie latał o obudowie przykleiłem go na klej termiczny do plastyku, ładnie się trzyma i wszystko zgrabnie pasuje:

Obrazek Obrazek

Ostateczny test z założoną obudową

http://www.youtube.com/watch?v=g9rm35B4kbU

Jeszcze nie robiłem testu w terenie, ale oceniam głośność na wystarczającą, mogą się ludzie trochę dziwnie patrzeć, gdy skręcam ale co tam, przynajmniej nie zapomnę już o kierunkowskazie, chyba, że ogłuchnę to wrzucę wibrę w manetkę kierownicy :3
bzz
Forumowicz

Motocykl: Keeway Cruiser 2011

Postautor: skopi dodano: 04 paź 2011, 21:10

nie prościej bylo zalożyć pod siedzeniem zaraz za przerywaczem? :D
Awatar użytkownika
skopi
Forumowicz

Motocykl: Fastran FR250-3
Tel. kom.: 792108065

Postautor: bzz dodano: 04 paź 2011, 21:16

Mogłem spod tyłka nie usłyszeć ;p
Bo montować syrenę pod siedzeniem też bym mógł, tylko pól osiedla by wiedziało, że skręcam, a tak to tylko cała ulica
bzz
Forumowicz

Postautor: skopi dodano: 04 paź 2011, 21:21

przyklejasz brz eczyk do lewej obudowy- wiercisz 3-4 dziurki i gra gitara ja w swoim tak zamontuj e ;-)
Awatar użytkownika
skopi
Forumowicz

Motocykl: Fastran FR250-3
Tel. kom.: 792108065

Postautor: Zbigniew dodano: 04 paź 2011, 21:24

Brynczy jak mój w oryginale :)) .
Pozdrawiam
Zbyszek
Zbigniew
Klubowicz

Motocykl: Lifan LF250
Tel. kom.: 604643449

Postautor: bzz dodano: 04 paź 2011, 21:26

Dla mnie było prościej w ten sposób, wszystko zgrabnie się zmieściło i bez zbędnych wierceń, tylko ta część z zmianą polaryzacji mnie zaskoczyła, ogólnie gdyby nie to robota trwała by 30-60min
bzz
Forumowicz

Postautor: mike_russ dodano: 05 paź 2011, 18:54

Oj, jeszcze raz odwiedzę znajomy sklep z elektroniką ;)
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

Postautor: bomakami dodano: 05 paź 2011, 19:58

I ja miałem ten sam problem,ale zrobiłem mostek z czterech diod.Wszystko podłączyłem pod siodłem i słychać wystarczająco dobrze.Pozdrawiam.Karol
bomakami
Forumowicz

Motocykl: kingway jl 150
Tel. kom.: 606382404

Postautor: bzz dodano: 06 paź 2011, 17:58

Opinia kolegi - piszczy jak śmieciarka... jak będę w Poznaniu to odwiedzę sklep(y) z częściami w poszukiwaniu lepszego brzęczyka, ale faktem jest, że bardzo przydatny
bzz
Forumowicz

Postautor: mike_russ dodano: 06 paź 2011, 19:37

Opinia kolegi - piszczy jak śmieciarka... jak będę w Poznaniu to odwiedzę sklep(y) z częściami w poszukiwaniu lepszego brzęczyka, ale faktem jest, że bardzo przydatny

Polecam udać się na skrzyżowanie Chełmońskiego i Siemiradzkiego (tyły parku Wilsona)
http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF&msa=0&msid=206303007124390296545.0004aea49b78f344726fe

Jest tam kilka sklepów elektronicznych o różnej specjalizacji - obkolendujesz skrzyżowanie w koło i złożysz sobie od oświetlenia licznika po komputer pokładowy i to względnie tanio. Tam właśnie dziś kupiłem brzęczyk, tylko będę go łączył przez dwie diody, a to ze względu na podłączenie do kontrolek. Podpięcie do przerywacza u mnie nic nie da, bo wyłącznik jest za przerywaczem i w efekcie piszczało by cały czas.
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

Następna

Wróć do Wszystko na temat...