Ciuchy na motocykl

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

Ciuchy na motocykl

Postautor: Grzeno dodano: 20 paź 2008, 15:27

andrzej pisze:Grzeno ma takie. Może coś sie wypowie na ich temat.

No niestety Grzeno ma inne a raczej miał.
Charlej Chininson/V-Stromx2/VN-900/NC750X
Awatar użytkownika
Grzeno
Klubowicz

Motocykl: CHARLEJ CHININSON/Vstrom/VN900
Tel. kom.: 792550845

Ciuchy na motocykl

Postautor: Largo dodano: 23 paź 2008, 01:27

Skoro temat o ciuchach to ja dołożę jeszcze coś o ich konserwacji. Mam skórę i postanowiłem ja zakonserwować specjalna pastą do pielęgnacji odzieży skórzanej. Kupiłem pastę "PROCYCLE lederfett" (wiem, że niemiecka, ale innej nie było ;p ) Na początku skóra wydawała się jakaś tłusta, ale po kilku dniach znowu było ok. Dziś, kiedy jechałem w deszcz, zauważyłem, że woda nie wsiąka w kurtkę tylko po niej spływa jak po woskowanym baku mojego motocykla :D Mogę spokojnie polecić tą pastę. Dałem za 1000ml 40zł, więc nie jest to dużo. Jak będzie trzeba to zrobię fotkę tej pasty i będziecie mogli sobie poszukać. Ja kupiłem w sklepie, którego nie polecę...
Largo

Ciuchy na motocykl

Postautor: scOti dodano: 24 paź 2008, 23:13

ja po dzisiejszej jezdzie (~120 KM) planuje kupić kołnierz na szyję:
http://allegro.pl/item467467884_golf_ko ... ro_xs.html

35zł ale łądnie dochodzi do szyji i pod kask:)
scOti

Ciuchy na motocykl

Postautor: Largo dodano: 25 paź 2008, 00:44

Ja kupiłem coś podobnego:
http://www.allegro.pl/item461837518_kol ... andex.html
Kołnierz za 50zł. Jest ok, ale na nie da się z tym jeździć w zimne dni z rozpiętą ramoneska, bo materiał się wychładza. Wiatru nie przepuszcza i ogólnie jest miły w dotyku. Przy moim Nolanie sprawdza się dobrze, bo zakrywa brodę i nie mam problemu z chłodem. Mogłyby być trochę dłuższy z tyłu, bo czasem zawiewa tam, gfzie kończy się kask, a nie zaczął się jeszcze kołnierz - rozwiązanie to kominiarka - już mam :D
Largo

Ciuchy na motocykl

Postautor: daro dodano: 25 paź 2008, 01:40

Kurdę,jeśli chodzi o te olejki do skór to jak kupowałem swoją skórę motocyklową znanej,cenionej(i niestety drogiej)firmy Tarbor na motobazarze na Służewcu w Wawie to babka ,która mi ją sprzedawała stwierdziła,że najlepiej będzie jak ją nasmaruję takim olejkiem dla niemowląt Johnson Babes,czy jakoś tak(nie wiem,bo nie mam dzieci a kupowałem tylko raz)i że to dobrze zabezpieczy skórę przed wchłanianiem wilgoci.Jak powiedziała tak zrobiłem.
Acha,najlepiej ad razu kupić większą buteleczkę,bo ta mniejsza starczyła mi tylko na spodnie a na samą kurtkę na pewno by było za mało.Jak mi doradzał znajomy najlepiej wykonać ten zabieg co najmniej raz w sezonie.Świerza, nowa kurtka skórzana wchłonie całą większą butelkę tego specyfiku.Wsiąka prawie jak w gąbkę.
Jeśli chodzi o rodzaj kurtki to najpierw kupiłem sobie ramoneskę(jak za starych czasów).Jednak nie sprawdza się idealnie jako kurtka motocyklowa,bo pod szyją podwiewa.I za namową bardziej doświadczonych kupiłem tarboroski model "police",który ma wzmocnienia na barkach,łokciach,ocieplane nerki i przede wszystkim zapina się pod szyją.Szczerze polecam.Wszyscy motonici z okolicy w tym jeżdżą.Taki trochę kultowy model skórzanej kurtki motocyklowej.
Awatar użytkownika
daro
Forumowicz

Motocykl: prawie Yamaha Virago 250:)

Ciuchy na motocykl

Postautor: Largo dodano: 25 paź 2008, 11:37

Właśnie po to, żeby mi nie wiało pod szyja kupiłem ten kołnierz. Oprócz tego planuje kupić jeszcze taki golf skórzany, który akurat zasłania ten wycięty kawałek w ramonesce.
Na przyszłość chce kupić zestaw protektorów i wszyć je w spodnie i kurtkę. Musze tylko znaleźć kogoś, kto to dobrze zrobi...
Largo

Ciuchy na motocykl

Postautor: scOti dodano: 25 paź 2008, 11:51

E tam sam zrób:)

Ja mam skóre zapinana pod szyją ale i tak wieje troche w chlodne dni.

A ten golf to jaki chcesz kupic?
scOti

Ciuchy na motocykl

Postautor: Largo dodano: 26 paź 2008, 00:45

To jest bardziej skórzany śliniak niż golf :D Za golf służy mi ten kołnierz POLANDEX, o którym już pisałem - pierwsza klasa - polecam!
Largo

Ciuchy na motocykl

Postautor: scOti dodano: 31 sty 2009, 15:21

Jako że zima, sie nie jezdzi to mnie troche nosi.

Po kupnie butów:

Obrazek

stwierdziłem że podeszwe trzeba wzmocnić metalowymi podbiciami, by tak szybko się nie ścierała. Jak by ktoś chciał zobaczyć efekt to zapraszam na http://www.romet-r250.pl/buty-na-motocy ... kowki.html
scOti

Ciuchy na motocykl

Postautor: herrmannek dodano: 31 sty 2009, 15:39

Jeśli chodzi o pielęgnację skóry to w auchanie na sportowym znalazłem takie cudo
http://www.e-horyzont.pl/site/index.php ... &prod=2935
zarobiłem tym sobie skórzane elementy rękawiczek i moje Buty BW.... Działa naprawdę dobrze wnika w skórę, rozmiękcza, skóra staje się trochę bardziej gumowata(wadozaleta) i najważniejsze woda jej nie penetruje. Polecam
herrmannek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Wszystko na temat...