Jak się ubrać na cruisera?

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

Postautor: bzz dodano: 24 gru 2011, 21:14

Zauważyłem, że ubiór w dużej części zależy od typu motocykla, szczękowiec nie pasuje do cruisera, więc wybrałem ten oto model z blendą
http://allegro.pl/kask-ls2-track-matt-b ... 88514.html
teraz zastanawiam się nad resztą stroju, rękawice, buty, spodnie, kurtkę, pas nerkowy abt jakoś zgrać, oraz aby nie wyglądało pokracznie gdy zsiądzie się z motocykla, jak również aby nie przewiało, nie zapocić się i być bezpiecznym jeśli zdarzy się sunąć po asfalcie
bzz
Forumowicz

Motocykl: Keeway Cruiser 2011

Postautor: cruenzo dodano: 27 gru 2011, 23:08

co do ciuchów, to rozejrzyj się za tekstylnym ubrankiem z (najlepiej wypinaną) membraną i podpinka. W skórze, latem się ugotujesz :-)
Awatar użytkownika
cruenzo
Klubowicz

Motocykl: Junak w skali 1/24
Tel. kom.: 888691054

Postautor: jinsei no tenshi dodano: 28 gru 2011, 01:03

bzz pisze:Zauważyłem, że ubiór w dużej części zależy od typu motocykla, szczękowiec nie pasuje do cruisera, więc wybrałem ten oto model z blendą
http://allegro.pl/kask-ls2-track-matt-b ... 88514.html

Ja mam LS2 szczękowca z blendą i jakoś nie przeszkadza mi jazda na Crusierku :chopper2: po mieście szczęka idzie w górę, a poza miastem, przy większej prędkości w dół i komfort jazdy :)) poza tym bezpieczeństwo ;-) twarz to twoja wizytówka :D jak głosi jedna z reklam

cruenzo pisze:co do ciuchów, to rozejrzyj się za tekstylnym ubrankiem z (najlepiej wypinaną) membraną i podpinka. W skórze, latem się ugotujesz :-)

Osobiście nie wyobrażam sobie dobrze wyglądającego tekstyla na Crusierku, skóra jest skóra ma styl, a co do gotowania się ;-) można wytrzymać, najgorzej jest w mieście, na światłach przy stojącym autobusie, ale w trasie spoko, skóra daje radę :motor:
Aby zapomnieć o zasadach,
należy je znać i szanować
.

使
Awatar użytkownika
jinsei no tenshi
Klubowicz

Motocykl: ZippV250 -》Honda VT600 Shadow
Tel. kom.: 661058821

Postautor: Michałeczek dodano: 28 gru 2011, 09:15

Ja w chłodniejsze dni zakładam skórzane rękawice, skórzane spodnie i ramoneskę - z protektorami (oczywiście z czymś tam pod spodem w zależności od temperatury).
W ciepłe - jeansy, lżejszą czarną skórkę. Na nogach kawaleryjki. Kask mam LS2 Tomcat czarny mat.
Długie trasy robię wyłącznie w skórzanych portkach i ramonesce.
Do niedawna jeździłem tak na trasy i do pracy (na miejscu się przebierałem). Zostały już tylko trasy bo jazda do pracy (do Warszawy i po Warszawie) zaczęła mnie denerwować - zupełnie przestało mi się to podobać i nie czułem tej przyjemności z jazdy a jedynie jakieś wewnętrzne zdenerwowanie, które bezpośrednio przenosiło się na "jakość" mojej jazdy.
Awatar użytkownika
Michałeczek
Forumowicz

Motocykl: Romet R150

Postautor: Deamiens dodano: 28 gru 2011, 10:06

Ja jako że nie jestem specjalnie ortodoksyjny, jeżdżę tak jak mi najbardziej odpowiada :))

Integralny HJC (bodajże) CS-12N, bo moim skromnym zdaniem bije na głowę kaski otwarte, zwłaszcza że nieraz zdarzyło mi się zabić jakiś większy owad szybą/szczęką, a nie zapominajmy że i inne cuda potrafią latać - jak chociażby jakieś coś spod kół samochodów. Nawet nie wspominam o ochronie twarzy przy ewentualnym szlifie, bo to akurat mało kiedy się trafia.

Spodnie to w zależności od pogody - jak jest ponad 20 i słoneczko, to zwykłe bojówki + bielizna termo. Jak może padać lub jest chłodniej - no to mam jakieś tekstylne RetBike, głównie dlatego że za tą cenę skóry nie dostanie. Podpinka dopiero poniżej 10 stopni, i taki zestaw się sprawdza.

Na górze też bez szaleństw - bielizna, t-shirt, kurtka (tyle że tu akurat mam skórę, choć nie specjalnie motocyklową), i też daje radę.

Jedyne, nad czym się nadal zastanawiam, to rękawice - bo w obecnych, "jesienno-zimowych" poniżej 10 stopni i po ponad 30km robi mi się chłodno, a później to nawet zimno.

Inna kwestia, że gdyby mnie nie ograniczały fundusze i stać by mnie było na cruisera (bo tym określeniem, wybaczcie, ale nie nazwę czegoś co ma pojemność szklanki), to stać by mnie też było na komplet gore-tex`owy, ale to już inna bajka :D
Awatar użytkownika
Deamiens
Forumowicz

Motocykl: DR800, DL1000
Tel. kom.: 696082016

Postautor: radzi2000 dodano: 09 lut 2012, 20:16

Ja wybrałem kask LS2 z blendą.Jest bezpieczny ( posiada certyfikaty), wygodny i na lato ma dobrą wentylację. Wypinane wnętrze dobrze się pierze. Jeżdżąc w terenach lesistych i górzystych, osłona twarzy jest bardzo wskazana przy tak dużej ilości latających stworów. W mieście przy mniejszych prędkościach można ją zawsze podnieść do góry. Blenda jak najbardziej też wskazana - nie kombinujesz z okularami a jednym przyciskiem osłaniasz oczy od ostrego słońca.
Co do odzieży to jestem tradycjonalistą czyli preferuję skórę.W okresie wiosennym i późno jesiennym stosuje dobre rękawice oraz bieliznę termoaktywną (stosowaną przy sportach zimowych). Daje to dość duży komfort. Oczywiście na twarz pół-kominiarkę bo w szyję czasami zimno.
W lecie w odzieży skórzanej nie jest źle. Kłopot gdy trzeba gdzieś się zatrzymać na światłach, w korku i w pełnym słońcu. Ale to tylko przez chwilę a później powiew wiatru doskonale schładza. Na postoju zdejmuje kurtkę. W cieplejszym okresie stosuje rękawice letnie. Gdy jest zbyt ciepło wystarczy lekko rozsunąć zamki w kurtce i już jest OK. Skórzana odzież z ochraniaczami na pewno w razie ślizgu daje lepszą ochronę. No i podstawą są dobre sztywne buty.
Oprócz czerpania przyjemności z jazdy, na motorze trzeba też wyglądać więc jestem za skórzanym ubraniem na cruisera.
Awatar użytkownika
radzi2000
Forumowicz

Motocykl: Zipp Roadstar 2011/ VTX 1300 s
Tel. kom.: 502909382

Postautor: LEFTHANDY dodano: 01 mar 2012, 00:34

bzz pisze:teraz zastanawiam się nad resztą stroju, (...)

Bez frędzli to nawet nie wychodź z domu :D
Sprawdź, czy twoje spasione dupsko pasuje do wymarzonego sprzęta: http://cycle-ergo.com/
Awatar użytkownika
LEFTHANDY
Forumowicz

Motocykl: Rude Bettie V250

Wróć do Wszystko na temat...