Wybrzeże Polski :)

Wycieczki krajowe i zagraniczne oraz relacje z ich przebiegu

Postautor: LadyDragon dodano: 09 kwie 2012, 22:22

Chcielibyśmy, żebyście polecili nam miejsca warte zwiedzenia, obejrzenia na trasie od Przywidza do wyspy Wolin. Skoro już wylądujemy na wybrzeżu i będziemy mieć trochę urlopu warto się poszwędać po okolicy :)
Czekamy na propozycje :)
Awatar użytkownika
LadyDragon
Klubowicz

Motocykl: plecaczek
Tel. kom.: 500721926

Postautor: Dobry dodano: 10 kwie 2012, 06:23

Wyspa Wolin to w mojej okolicy niestety jeszcze nic nie zobaczyłem-objechałem dopiero dzisiaj jadę tam moto do tej pory na 4oo, jak urlop to pewnie w wakacje więc do tej pory już pośmigam po okolicy i dam Wam znać jak coś będzie wartego uwagi
Obrazek
Awatar użytkownika
Dobry
Sympatyk

Motocykl: RoV250/XJ900/CBR1000F/Varadero
Tel. kom.: 505381119

Postautor: mlynaszz dodano: 10 kwie 2012, 07:40

Bartek, w wakacje to już będzie dawno po tym urlopie ;)

Trasa nad morzem, to może Szlakiem latarni?

http://www.urloplany.pl/title,Szlak_Latarni_Morskich,pid,182.html
Awatar użytkownika
mlynaszz
Zarząd KCM

Motocykl: CHN->JP->I->GB->JP

Postautor: LadyDragon dodano: 10 kwie 2012, 09:21

Ciekawe, ciekawe, czyli szlakiem latarni morskich na wyspę Wolin po drodze zachaczając o wędrjące wydmy w Słowińskim Parku :)
Awatar użytkownika
LadyDragon
Klubowicz

Postautor: oleńka dodano: 10 kwie 2012, 11:42

Ja to " historyczna " jestem, więc mogę podrzucić Wam, co warto zwiedzić :D .
Gdańsk to każdy wie, nie ma co opisywać. Blisko Jastrzębiej Góry jest wieś Krokowa z dawną rezydencją ( pałac ) rodziny von Krokow, niedawno odbudowany, pełni funcje hotelowe, ale w parku zachowały się relikty fortyfikacji z XVII w.
Pod Wejherowem, w lesie rozrzuconych jest 26 XVIIw. kapliczek Kalwarii Wejherowskiej.
Słupsk to zamek Książąt Pomorskich z XVIw. Teraz mieści się tam muzeum Pomorza Środkowego i największa wystawa portretów pędzla Witkacego. Jest też tu Baszta Czarownic z XVw. ( kiedyś wiezienie dla kobiet podejrzanych o czary) obecnie Bałtycka Galeria Sztuki współczesnej. Jest też ciekawa Galeria Bursztynowa.
W Świdwinie zamek z przełomu XIII/XIV w.wybudowany przez książąt mekleburskich, przebudowany przez krzyżaków .
W Grzybnicy ( niedaleko Polanowa ) w lesie znajduje się unikalne cmentarzysko Gotów ( I-II w. n.e. )
Szczecin to zamek Książąt Pomorskich - pięcioskrzydłowy gmach z dwoma dziedzińcami. W podziemiach krypta z sarkofagami książąt pomorskich.
Kamień Pomorski to przepiękna Katedra Jana Chrzciciela z XII w. Jest tu jedyny wurydarz przykatedralny w Polsce, skarbiec no i słynne organy.
Płoty na równinie Gryfickiej słyną z dwóch zamków: Starego z XIIIw. Niedaleko większy zamek ( Nowy ) , uważany za jedną z najpiękniejszych rezydencji na Pomorzu Zachodnim.
W Wapnicy znajduje się tzw. Jeziorko Turkusowe , powstałe z odkrywkowej kopalni kredy ( jest śliczne )
Natomiast miasto na wyspach ( Świnoujcie )posiada fortyfikacje twierdzy morskiej z XIXw oraz z tego okresu falochrony.
A w Gryficach ( coś dla Mike -Rusa ;-) ) oprócz renesansowej baszty i kamiennej Bramy, na bocznicy kolejowej, obok lokomotywowni, stoją eksponaty Muzeum Kolei Wąskotorowej .

No to chyba Wam starczy tych atrakcji :D
Awatar użytkownika
oleńka
Sympatyk

Motocykl: moto zastępcze HD :D
Komunikator: GG3705538

Postautor: LadyDragon dodano: 10 kwie 2012, 12:59

Ufff, żeby tylko czasu nie zabrakło :) Tyle ciekawych miejsc :_hura"
Osobiście stawiam na zwiedzenie Baszty Czarownic...choć Marcin się obawia czy wtedy z nim wrócę :rotfl:
Awatar użytkownika
LadyDragon
Klubowicz

Postautor: Peliks dodano: 10 kwie 2012, 13:00

Co do okolic Wejherowa, powiedzmy od Gdańska do Słupska to służę informacją a nawet mogę robić za przewodnika :)) . Nocleg też się darmowy nad jeziorem znajdzie. Pogadamy o konkretach na Otwarciu, przywiozę Wam mały przewodnik po Kaszubach. Pozdrawiam. Peliks.
Awatar użytkownika
Peliks
Klubowicz

Motocykl: Burgman AN400 K9
Tel. kom.: 662066637

Postautor: LadyDragon dodano: 10 kwie 2012, 13:02

Pasuje :) Pogadamy na rozpoczęciu :)
Awatar użytkownika
LadyDragon
Klubowicz

Postautor: mike_russ dodano: 10 kwie 2012, 18:42

A w Gryficach ( coś dla Mike -Rusa ;-) ) oprócz renesansowej baszty i kamiennej Bramy, na bocznicy kolejowej, obok lokomotywowni, stoją eksponaty Muzeum Kolei Wąskotorowej .

Nie tylko zresztą eksponaty (choć wystawa ciekawa) ale też wąskotorówka do Pogorzelicy- niestety chwilowo nieczynna z powodu- i tu ciekawostka - kapitalnego remontu (co jest wielką rzadkością na wąskich torach ;) )

Może się do Was na krótki odcinek przyłączę, bo do pracy dopiero w piątek, czyli mam praktycznie 2-3 dni na zwiedzanie. W prawdzie bardziej mnie ciągnie w kierunku mierzei wiślanej (chciałem tam wpaść jeszcze rowerem a też jest wąski tor do zaliczenia na prawym brzegu Wisły) bo kolejkę gryficką zjeździłem chyba ze 3 razy ;) ale w sumie... W towarzystwie raźniej ;)
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

Postautor: ryszard dodano: 25 kwie 2012, 09:01

Żuławska Kolej Dojazdowa, trasa Nowy Dwór - Stegna - Sztutowo jest wielką atrakcją turystyczną, Mierzeja Wiślana kraina bardzo krajobrazowa (punkt widokowy w miejscowości Piaski-4km. przed granicą), Krynica Morska - pierwsza latarnia na Szlaku Latarń Morskich, Muzeum Stutthof w Sztutowie, Koncerty Organowe Stegna, Mistrzostwa Świata w Poławianiu Bursztynu w Jantarze. Warto rozpocząć "szwędanie" po wybrzeżu właśnie w tych okolicach, dużo atrakcji, w każdej osadzie pole namiotowe, pokoje gościnne również czekają. polecam.
ryszard
Forumowicz

Motocykl: ZIPP ROADSTAR 250 cc

Następna

Wróć do Podróże