Ja to " historyczna " jestem, więc mogę podrzucić Wam, co warto zwiedzić

.
Gdańsk to każdy wie, nie ma co opisywać. Blisko Jastrzębiej Góry jest wieś Krokowa z dawną rezydencją ( pałac ) rodziny von Krokow, niedawno odbudowany, pełni funcje hotelowe, ale w parku zachowały się relikty fortyfikacji z XVII w.
Pod Wejherowem, w lesie rozrzuconych jest 26 XVIIw. kapliczek Kalwarii Wejherowskiej.
Słupsk to zamek Książąt Pomorskich z XVIw. Teraz mieści się tam muzeum Pomorza Środkowego i największa wystawa portretów pędzla Witkacego. Jest też tu Baszta Czarownic z XVw. ( kiedyś wiezienie dla kobiet podejrzanych o czary) obecnie Bałtycka Galeria Sztuki współczesnej. Jest też ciekawa Galeria Bursztynowa.
W Świdwinie zamek z przełomu XIII/XIV w.wybudowany przez książąt mekleburskich, przebudowany przez krzyżaków .
W Grzybnicy ( niedaleko Polanowa ) w lesie znajduje się unikalne cmentarzysko Gotów ( I-II w. n.e. )
Szczecin to zamek Książąt Pomorskich - pięcioskrzydłowy gmach z dwoma dziedzińcami. W podziemiach krypta z sarkofagami książąt pomorskich.
Kamień Pomorski to przepiękna Katedra Jana Chrzciciela z XII w. Jest tu jedyny wurydarz przykatedralny w Polsce, skarbiec no i słynne organy.
Płoty na równinie Gryfickiej słyną z dwóch zamków: Starego z XIIIw. Niedaleko większy zamek ( Nowy ) , uważany za jedną z najpiękniejszych rezydencji na Pomorzu Zachodnim.
W Wapnicy znajduje się tzw. Jeziorko Turkusowe , powstałe z odkrywkowej kopalni kredy ( jest śliczne )
Natomiast miasto na wyspach ( Świnoujcie )posiada fortyfikacje twierdzy morskiej z XIXw oraz z tego okresu falochrony.
A w Gryficach ( coś dla Mike -Rusa

) oprócz renesansowej baszty i kamiennej Bramy, na bocznicy kolejowej, obok lokomotywowni, stoją eksponaty Muzeum Kolei Wąskotorowej .
No to chyba Wam starczy tych atrakcji