Romet R 150 - wrażenia z użytkowania

Postautor: matty1 dodano: 24 kwie 2012, 21:29

czyli w sumie najlpiej 80 jeździć tym modelem - jeszcze sobie temat przeanalizuje bo jest parę fajnych okazji do wyrwania 150 bo mały jest popyt i ludzi schodzą z ceny - a mi sie w sumie nigdzie na trasie nie spieszy

jeszcze troszkę kusi Zipp Raven ale tu już trochę większa kasa
Awatar użytkownika
matty1
Forumowicz

Motocykl: romet/w planach

Postautor: gacek dodano: 01 maja 2012, 17:12

Nabyłem junluna150 w 09 2010 r .Ładny wygląd wygodny lecz mam z nim problemy od tego czasu przejechałem nim tylko800km prędkości jakie osiąga to max80 silnik przeważnie wcześniej zaczyna szarpać i przerywać.Motocykl oczywiście jest na gwaranci.Niestety gwarant nieradzi sobie z tą usterką,wymieniono już świece cewkę moduł zapłonowy nawet i gaźnik bez żadnych efektów.Obecnie stoi znów w serwisie tym razem mają zamiar wymienić cały iskrownik,mechanik już rozkłada bezradnie ręce co dalej robić.
Ja też jestem tym załamany gdyż gwarancja kończy się w tym roku i co dalej Czy ktoś
miał takie problemy? proszę o rade. jazda tym sprzętem to żadna przyjemność,a ma taki mały przebieg.
gacek
Forumowicz

Motocykl: Jinlun 150

Postautor: Franky_Furbo dodano: 05 maja 2012, 10:04

gacek - Nie jestem mechanikiem, to dla mnie obca sztuka więc wszystko robię w/g instrukcji i wydaje mi się że po 800km to motorek jeszcze nie jest zbytnio dotarty. Mój zaczął pracować odczuwalnie lepiej po 1500km wtedy też coraz częściej podkręcałem go na maxa. W/g licznika pojedzie 110km/h ale od 90tki w górę to już szkoła przetrwania :D
Przerywa mi również przy podchodzeniu do maksymalnych prędkości. Luca poradził mi wymiane swiec ale jeszcze mi się nie udało bo jak mam chwilkę wolnego to...jeżdżę :))

Na Twoim miejscy to bym się starał nakręcic jak największą ilośc km przed upływem gwarancji bez katowania motorka na max....moze coś się w silniku poukłada?
Franky_Furbo
Forumowicz

Motocykl: Juliś 150

Postautor: gacek dodano: 05 maja 2012, 15:14

MAM TAKA NADZIEJĘ ŻE TO SIĘ SPRAWDZI. LECZ ZDARZA SIĘ ŻE GAŚNIE NA WOLNYCH OBROTACH . PRZY JEŹDZIE W DWIE OSOBY PRZERYWANIE ZACZYNA SIĘ WCZEŚNIEJ.PRZY 4TYŚ OBROTÓW
NATOMIAST ŚWIECA PO WYKRĘCENIU JEST CZARNA WIEC COŚ Z TYM SPALANIEM JEST
NIEDOBRZE. ZOBACZĘ JESZCZE CO BĘDZIE PO WYMIANIE TEGO ISKROWNIKA.WIEM ZE MUSI SIĘ DOTRZEĆ.JESTEM JUŻ W TAKIM WIEKU ŻE SZALEĆ NA MOTOCYKLU MI NIE W GŁOWIE RACZEJ SPOKOJNA JAZDA.SZARPANIE JEST NAJBARDZIEJ UCIĄŻLIWE PRZY PODJEŻDŻANIU NAWET NA NIEWIELKIE WZNIESIENIE
Z POZDROWIENIAMI
GACEK

Edit Andrzej: Nie pisz dużymi literami. Wygląda to tak, jakbyś krzyczał.
gacek
Forumowicz

Postautor: Deamiens dodano: 05 maja 2012, 15:56

Skoro świeca jest czarna, to niespecjalnie mnie to dziwi że przerywa po odkręceniu gazu, za dużo paliwa. Teoretycznie mógłbyś opuścić iglicę, ale bardziej stawiałbym za zabrudzony/mokry filtr powietrza. Spróbuj się przejechać kawałek bez filtra, jak choć trochę pomoże to opuść maksymalnie iglicę i sprawdź czy działa z filtrem.
Btw., jaki w R150 jest filtr powietrza?
Btw2., CapsLock OFF...
Awatar użytkownika
Deamiens
Forumowicz

Motocykl: DR800, DL1000
Tel. kom.: 696082016

Postautor: kubuś 66 dodano: 05 maja 2012, 20:50

przede wszystkim sprawdż poziom paliwa w komorze pływakowej gażnika, jeżeli będzie za wysoki to normalne że będzie zalewał i moto nie pójdzie, to znaczy bedzie się dusił nadmiarem paliwa. Tak że najpierw poziom paliwa w komorze pływakowej a jeżeli to nie pomoże to dopiero kombinacje z iglicą
Awatar użytkownika
kubuś 66
Klubowicz

Motocykl: Romet R250V

Postautor: matty1 dodano: 30 maja 2012, 16:26

od ok. 1 dni jestem właścicielem R- 150 ;) to mój pierwszy moto, pojechałem obejrzeć i kupiłem, uzywka ok. 1000 km przejechane rocznik 2007,

wrażenia z jazdy - cóż jestem początkujący i jedyne porównanie to yamacha 250 na której robiłem prawko - no i komfort jazdy na jamaszce znacznie lepszy, w romecie mam czasem wrażenie że się rozpada, _bezradny no może troche przesadzam,

spokojna jazda ok. 80 km/h jak najbardziej fajna, pojechał mi wg. prękościomierza nawet 120 :dobrarobota:

problerm od razu na początku taki, że odkreciła się szpilka łącząca tłumik i dziwnie zaczął warczeć, jak podjeżdzałem do skrzyzowania po dłuższej jeździe prędkością ok. 80 km/h to gasł silnik i z rozrusznika nie dał się odpalić musiałem z kopa go zapalać, - powodem może być po prostu słaby akumulator, - na razie go oddałem do mechanika zobaczymy jak będzie dalej

no i na pewno co cieszy to małe spalanie i sama cena motocykla - w zasadzie w cenie skutera, mam nadzieję że w motorku sie wszystko ułoży bo był mało jeżdzony a ja chce go użytkować na bieżąco - dojazd do pracy, działke itd.

kolejny plus jest po prostu ładny wyglada na powazniejsze moto niż w rzeczywistości

pozdrawiam forumowiczów
Awatar użytkownika
matty1
Forumowicz

Postautor: Szubi dodano: 30 maja 2012, 18:09

matty1 pisze:że odkreciła się szpilka łącząca tłumik

o to widzę że to nie tylko mój problem. Mi szpilki uciekały już z 5 razy. Teraz motocykl wrócił od mechanika, szpilki są na klej, mocowanie tłumików do ramy na podkładkach, więc może w końcu przestaną się ewakuować :D
Największe szczęście w świecie, na końskim i motocyklowym siedzi grzbiecie . . .
Awatar użytkownika
Szubi
Klubowicz

Motocykl: Fernando

Postautor: matty1 dodano: 30 maja 2012, 22:30

dam znać jak mi mechanik odda motocykl - na razie od 2 dni nie dzwoni może przerabia na harleya ;) :chopper:

-- EDYTOWANY Dzisiaj, 17:11 --

oddałale nadal kiepsko to wygląda :(
Awatar użytkownika
matty1
Forumowicz

Postautor: gacek dodano: 02 cze 2012, 18:04

Minęło już dużo czasu od 6 maja mój jinlun stoi dalej w serwisie ,tym razem w innym ,oni również nie mają pojęcia co mu dolega Dalej przerywa ,stwierdzili że jak sobie nie poradzą to go odeślą do głównego importera ,Widocznie TO JEST coś poważniejszego.
gacek
Forumowicz

PoprzedniaNastępna

Wróć do Jinlun/Romet 150