Chińskie 650 cm3 co raz bliżej PL?

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

Postautor: Luca dodano: 19 lip 2012, 08:55

selmen pisze:....ot i co o tym myśleć?

A no chcieli dobrze, a wyszło jak zawsze. Może być najlepszy motocykl na świecie, ale bez dostępu do części zamiennych i eksploatacyjnych szybko przestanie cieszyć i zacznie wnerwiać.
Jak kupowałem Jelona na przełomie 2004/2005 roku, to kompletnie nie było wiadomo, czy będą to tego jakiekolwiek części dostępne, bo nabyłem jeden z pierwszych egzemplarzy w Polsce. Od razu wydębiłem kilka podstawowych części eksploatacyjnych, które były zdemontowane z tzw dawcy, bo innych części nie było. Na szczęście sprzęt chodzi bezawaryjnie i nie musiałem szukać części zapasowych, ale gdyby coś to wtedy byłby to spory problem.
Na szczęście Romet zaczął sprzedawać Jinluna pod swoją nazwą i z częściami nie ma większych problemów. Dodatkowo można ściągnąć też części z zagranicy w razie co.
W przypadku chińskich 650 przed zakupem lepiej się upewnić, czy części do nich można sobie kupić gdzieś na zagranicznych stronach. Nie koniecznie aż w Chinach, ale może któryś z krajów sąsiednich ma dobrego dilera.
Na Almot za bardzo bym nie liczył, bo jak stwierdzą, że mają zbyt małe zyski, to żadnych części nie sprowadzą.
Coby jednak nie mówić, to najlepsze zaopatrzenie w chińskie części mają jednak Romety, a szkoda, że Almot nie przywiązuje do tego większej uwagi.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: Dobry dodano: 19 lip 2012, 09:15

Bo Almoto to jedna wielka porażka jeśli chodzi o motocykle w rowerach widzą potencjał i na nie idzie większość kasy a motocykle to tak przy okazji spróbowali po podpisywali umowy zobowiązujące i teraz pewnie nie mogą się wycofać i tak ciągną to tylko żeby było a ty sie męcz człowieku jak żeś kupił.
Powiedzcie mi co za firma handluje motocyklami bez zaplecza części zapasowych nie mówię tu o dostaniu części od ręki ale chociaż w przeciągu paru dni a tu lipa nie ma tego albo tego albo najlepiej jak sam sobie pan załatwi-sprowadzi.
Następna sprawa to autoryzowane punkty serwisowe no ludzie tutaj dali ciała po całości pamiętacie jak ze swoim romkiem V-ką pojechałem na przegląd serwisowy :)) serwisant profesjonalista nawet nie wiedział że romet takie motocykle produkuje i kto tutaj sobie żarty robi
Obrazek
Awatar użytkownika
Dobry
Sympatyk

Motocykl: RoV250/XJ900/CBR1000F/Varadero
Tel. kom.: 505381119

Postautor: Kamillo dodano: 20 lip 2012, 11:09

Almot widzi potencjał w rowerach a motory przy okazji?? Mocno się z tym nie zgodzę. oczywiście nie mają tyle kasy co Romet na taką działalność, ale myślę że idzie im dobrze, maja fajne motorki i jakościowo też jest lepiej niż u konkurencji. Zaplecze części mają niezłe i nie zdaża mi się aby czegoś brakowało, a nawet jeśli to rozbierają motory które miały iść na sprzedaż i części gwarancyjne zawsze się znajdą. Sprawa sieci serwisów może nie wyglądać już tak dobrze ale to nie tylko w Junaku. Potrafie nie potrafie naprawiać, znam sie czy nie ale podpisze umowe z producentem i bede serwisem... i dlatego takie kwiatki wychodzą potem że np. V-ki nie widzieli na oczy.

Wracając do tematu przewodniego tego tematu, NK 650 naprawdę daje rade, wykonanie jeszcze nie powala na kolana ( zabezpieczenie antykorozyjne ) ale silnik, jego praca oraz to w jaki sposób odaje moc jest imponująca. Hamulce też działają wyśmienicie, duże tarcze i zaciski z prawdziwego zdarzenia, co prawda może i nie brembo ale ich kopia która działa i to jest najważniejsze. Mama do czynienia z motorem po przebiegu 1000km. Wszystko działa bez zarzutu i trzyma się kupy, i oby tak dalej...
Awatar użytkownika
Kamillo
Forumowicz

Motocykl: Junak M20
Tel. kom.: 696744171

Postautor: selmen dodano: 20 lip 2012, 11:24

ano zawitałes do nas w końcu...to dobrze, ze na forum jest w końcu ktoś kto prowadzi własny salon i zna się na rzeczy... zrobiłes kawał dobrej roboty na swojej stronce :brawa: mam nadzieję, że będziesz się chętnie dzielił swoją wiedzą i doświadczeniem... a i klientów pewnie zdobędziesz bo wiele osób z KCM ma problem z dostępem do części i rzetelnych dilerów...wracając do tematu, jak ma się sprawa części zamiennych do tych nowych motocykli w swietle tego co usłyszałem w Almocie? Jak jest z częściami do Junaka M20, którego użytkujesz? Sam zastanawiam się nad nowym moto do turystyki i myślę właśnie nad NK lub M20. Jak dotąd nic nie było w necie na ten temat ale widzę na twojej stronce, że oba te motocykle testujesz więc nabieram pomału optymizmu...fajny pomysł mialeś z tą lampą w M20, faktycznie jest teraz podobieństwo do NK...

aha w linku do swojej strony zamień K na H ;)
pozdro
Non Omnis Moriar...
Awatar użytkownika
selmen
Klubowicz

Motocykl: WSK;KZ550;Fj;R1100RT;Duke II

Postautor: Kamillo dodano: 21 lip 2012, 13:23

link zmieniony :) NK 650 przejechałem tylko parę kilometrów bo to już klienta, ale niedługo dostanę do testów ten motor to będę mógł napisać coś więcej.
Do M20 jak i do innych motorów nie miałem problemu z częściami gwarancyjnymi, wydaje się że to priorytet dla Almotu. W tej NK650 po 300km padł czujnik prędkości, myślałem że będzie problem bo to świerzy sprzęt ( byłem pierwszym w polce który cokolwiek przy nim robił) ale na drugi dzień od zamówienia dostałem nową część. Zdarzył mi się jednak problem z pogwarancyjnym Ferro, użytkownika foxmolder, gdzie nie było odpowiedniej sztycy, w innych hurtowniach ale nie było żadnej podobnej więc chyba miesiąc czekaliśmy na Almot aż załatwili.
Awatar użytkownika
Kamillo
Forumowicz

Motocykl: Junak M20
Tel. kom.: 696744171

Postautor: cowbee dodano: 22 lip 2012, 12:27

Tak patrze na ten silnik na fotkach NK650 i wygląda na chińską kopię silnika Kawasaki
cowbee
Forumowicz

Motocykl: Zipp Nitro-Kawasaki er6f

Postautor: selmen dodano: 25 lip 2012, 12:14

aktualna oferta motocykli cf moto: http://www.cfmoto.cn/Product.php?id=7
czegoś takiego jak TR 650 brak

na stronie chińskiej jakaś wzmianka jest: http://www.cfmoto.com/product_download. ... 741229.jpg

Obrazek
Non Omnis Moriar...
Awatar użytkownika
selmen
Klubowicz

Motocykl: WSK;KZ550;Fj;R1100RT;Duke II

Postautor: Deamiens dodano: 25 lip 2012, 14:01

Skoro jest wzmianka, to istnieje szansa że nie jest po pojedynczy, rzemieślniczy egzemplarz, więc może kiedyyyś faktycznie u nas będzie fizycznie więcej niż jedno, wystawowe moto :)) Choć i tak świetlanej przyszłości mu nie wróżę...
Awatar użytkownika
Deamiens
Forumowicz

Motocykl: DR800, DL1000
Tel. kom.: 696082016

Postautor: kalin20 dodano: 25 lip 2012, 14:39

Dziś maiłem okazje przejechać się hyosungem aquilą. Jestem miło zaskoczony, jakość wykonania dużo wyższa niż rometach. Silniczek ładnie i cicho pracuje, zbiera się bardzo dobrze, ale powyżej 100km/h pojawiają się wibracje. W sobotę bedę miał okazję troszkę nim więcej pojeździć to napisze coś więcej ;)
Zapraszam na Fanpage ;)

[url]https://www.facebook.com/RometDivision[/url]
Awatar użytkownika
kalin20
Forumowicz

Motocykl: Romet Division

Postautor: beniamin82 dodano: 25 lip 2012, 15:54

kalin20 pisze:Dziś maiłem okazje przejechać się hyosungem aquilą.

Tyle że to Koreaniec, a jeżeli piszesz o 650 to silnik jest z Suzuki SV 650 (i to nawet nie podróba, tylko hyo produkuje ten silnik dla Suzuki).
A i ceny niestety odpowiednie.
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Klubowicz

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

PoprzedniaNastępna

Wróć do Wszystko na temat...