Junakiem dookoła świata

Wycieczki krajowe i zagraniczne oraz relacje z ich przebiegu

Junakiem dookoła świata

Postautor: Luca dodano: 18 paź 2012, 08:41

Jak widać Kubiakowi się nigdzie nie śpieszy, a przy okazji Junak pobije rekord motocyklowych kilogramów. :D
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Junakiem dookoła świata

Postautor: selmen dodano: 18 paź 2012, 10:56

moto już w warsztacie przygotowane do montażu kosza. jak słusznie ktoś zauważył, mocowanie to jedno a wpis w dowodzie to drugie... może na syberii nikt tego nie sprawdza...tylko gdzie teraz pójdzie jedna ze skrzyń bocznych? no to będzie prawdziwy test obciązenia silnika, nie ma co. dalej nie mogę przeboleć czemu w Polsce tego wózka nie założył to byłoby o wiele lepsze rozwiązanie niż te skrzynie po bokach.
Non Omnis Moriar...
Awatar użytkownika
selmen
Klubowicz

Motocykl: WSK;KZ550;Fj;R1100RT;Duke II

Junakiem dookoła świata

Postautor: wiekowy dodano: 19 paź 2012, 13:25

Może w Rosji nie wymagają dodatkowej rejestracji kosza. :motor:
Awatar użytkownika
wiekowy
Forumowicz

Motocykl: Yamaha Virago 535
Tel. kom.: 502528976

Junakiem dookoła świata

Postautor: Ralph dodano: 21 paź 2012, 18:24

kurcze dziwna ta wyprawa tydzień siedzi w miejscu i kombinuje co dalej. nie rozumiem jaki w tym cel 2 ostatnie zdjęcia niby wysłane w rożne dni a wygląda jakby byly zrobione w tym samym czasie tylko później wysłane.
już mógłby dojeżdżać do celu a tu cos naprawdę mu sie nie spieszy nie rozumiem.
Awatar użytkownika
Ralph
Forumowicz

Motocykl: romet z 125 kinroad 250 WSKi

Junakiem dookoła świata

Postautor: Luca dodano: 22 paź 2012, 08:47

Szerokość zaprzęgu imponująca, :D ruska czarna wołga może się wstydzić :rotfl:
Poruszanie się tym, na pewno nie będzie łatwe.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Junakiem dookoła świata

Postautor: politolog16 dodano: 23 paź 2012, 17:35

Moim zdaniem ta wyprawa robi coraz bardziej komiczna.
Nie prościej było pojechać tam o inne porze roku, zabrać dwie sakwy czy kufry + namiot, a wszystko inne uzupełniać w miarę potrzeby? Na pewno taniej i bezpieczniej.
Awatar użytkownika
politolog16
Forumowicz

Motocykl: zipp raven

Junakiem dookoła świata

Postautor: Luca dodano: 24 paź 2012, 08:54

politolog16 pisze:Moim zdaniem ta wyprawa robi coraz bardziej komiczna.

Oj tam od razu komiczna, mi się coraz bardziej podoba, bo wykracza poza moją wyobraźnię :wielkieoczy: :swir:
Będzie zajefajnie, jak jakimś cudem gościu objedzie tym Junakiem glob i wszystkim szczeny poopadają do samej ziemi. Włącznie ze mną :D
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Junakiem dookoła świata

Postautor: Hubertus dodano: 24 paź 2012, 13:36

politolog16 pisze:Moim zdaniem ta wyprawa robi coraz bardziej komiczna.
Nie prościej było pojechać tam o inne porze roku, zabrać dwie sakwy czy kufry + namiot, a wszystko inne uzupełniać w miarę potrzeby? Na pewno taniej i bezpieczniej.

Nie chciałem tego pisać, ale gość robi z tego tragikomedię.
Trochę już świata zjeździłem, sporo widziałem, ale czegoś tak kuriozalnego jeszcze nie...

Normalna ewolucja motocyklisty, który lubi podróżować wygląda tak, że na każdą kolejną wyprawę bierze ze sobą coraz mniej rzeczy. Ja od 2009 roku przestałem używać kufrów bocznych, bo doprawdy nie wiem, co miałbym w nie zabrać. Tankbag 20l plus wałek Louisa 45l plus plecak 30 litrów to daje w sumie prawie 100 litrów. Spokojnie można się w to spakować na miesiąc.

Może mi ktoś wytłumaczyć, co on tam ze sobą targa? Z tego, co wiezie, przyda mu się co najwyżej 10%. Reszta to balast. Wybrał sobie do podróży mały motocykl-OK, ale w ten sposób narzucił sobie poważne ograniczenia, które teraz kombinuje jak obejść. A sprawa jest bardzo prosta - wypierdoczyć 90% śmiecia, które targa.

Polecam w "swoimi drogami" poczytać o wyprawie nad Bajkał motocyklem H-D WLA. Dość powiedzieć, że motocykl ma 70 lat, za sobą Drugą Wojnę Światową w której brał czynny udział, kilkadziesiąt lat komunizmu - i zwróćcie uwagę na ilość bagażu...

Może i gość świat objedzie, ale nie tym razem...
:nuda:
Awatar użytkownika
Hubertus
Forumowicz

Motocykl: Jawa 634 Vape/Kawasaki GPz 750

Junakiem dookoła świata

Postautor: selmen dodano: 24 paź 2012, 15:41

z bagażami faktycznie przesadził i jak w porę nie zrezygnuje może to być jedną z przyczyn jego porażki. wrzuciłem linka na forum adventure rider:
http://advrider.pl/viewtopic.php?f=73&t=11970
i dostałem zaraz namiar na inne dyskusje na jego temat. akurat na adv jest w miarę pozytywnie ale to co piszą kolesie na forach "markowych" np. africa twin: http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=14792 to wyłącznie naśmiewanie i wyłaczne dyskusje że chinolem nie da się w ogóle jechać gdziekolwiek. my wiemy, że się da i osobiście wrzucam relacje ze swoich wyjazdów na głównie ADV gdzie większość jeździ po świecie drogimi sprzętami- co budzi ich zdziwienie- chociaż moje wyjazdy do śmieszne popierdułki w porównaniu do tych tam opisywanych. walczyliśmy jakiś czas z Lucą i Cruenzem na "Forum Motocyklistów" z obsrywaniem odgórnym chinoli i dało to mizerny efekt (może poza przeprosinami na PW od jednego z harleyowców- które otrzymałem). jednak wszystkie dyskusje skończyły się jak wrzuciłem nast. linka pozyskanego na naszym forum:
http://www.scigacz.pl/Loncin,z,silnikie ... 19362.html
z komentarzem:
"Mike Shen, dyrektor Loncina chwali się, że ich produkt jest godny zaufania: „Współpracujemy z BMW już od 2005 roku i wyeksportowaliśmy dla nich ponad 35 tysięcy silników, zatem jest to dojrzała konstrukcja.”

od 17 października dyskusja na tym forum i w tym poście zamarła...
nie chcę zaśmiecać tego tematu ale mnie osobiście bawi wkładanie co raz takiej "łyżki dziegciu" do smakowitych markowych potraw serwowanych przez wiernych "jedynej słusznej marce". ten gość taki zamęt w ich umysłach posiał. i chociaż sam nastawiałem się sceptycznie do tej wyprawy, to samo to, że Michał jest tam gdzie jest obecnie- to spory wyczyn i zamieszanie w motocyklowym smrodku...
nasze motto klubowe się sprawdza, może nie zawsze udaje się spełnić marzenia i poczuć wolność, ale on próbuje i tylko to się liczy...
p.s.
a tak swoją drogą zachęcam innych "naszych" forumowych/klubowych długodystansowców do pisania na ADV- w ten sposób poprzez czyny w końcu zmienimy negatywny stereotyp rozpadającego się chinola...mam nadzieję :buttrock:
Non Omnis Moriar...
Awatar użytkownika
selmen
Klubowicz

Motocykl: WSK;KZ550;Fj;R1100RT;Duke II

Junakiem dookoła świata

Postautor: beniamin82 dodano: 24 paź 2012, 17:05

selmen pisze:p.s.
a tak swoją drogą zachęcam innych "naszych" forumowych/klubowych długodystansowców do pisania na ADV- w ten sposób poprzez czyny w końcu zmienimy negatywny stereotyp rozpadającego się chinola...mam nadzieję :buttrock:

No warto by było, u mnie w pracy przytyki co do rometa skończyły się jak na liczniku pojawiło się 10tyś. i to praktycznei bez awarii. Jak już było 18tyś. to kolegom mina zrzedła.
Teraz o Cruiserku mówią tylko że mały (w sensie nie słaby),ale ze za mały dla mnie. Więcej obiekcji nie ma.

A co do Michała Kubiaka to z tego wiem to junak jest przeznaczony do kosza bocznego. Jeżeli towary ze skrzyn wpakował do kosza to część ciężaru przejmie kolo wózka i może się uda.
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

PoprzedniaNastępna

Wróć do Podróże