Automatyczna oliwiarka łańcucha.

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

Re: Automatyczna oliwiarka łańcucha.

Postautor: Karol dodano: 02 mar 2013, 23:18

Ja wiem, czy nie tak tragicznie? Licząc nowe rzeczy z Lubrixa, to coś pod stówkę wyjdzie, a ja kupując elektrozawór na szrocie i resztę z moich linków powinienem zmieścić się w 50 zł za komplet.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karol
Forumowicz

Motocykl: Chituma CTM250-3 Fastran
Tel. kom.: 602356890
Komunikator: GG 10691947

Postautor: Deamiens dodano: 02 mar 2013, 23:26

A czy ja mówię o nowych rzeczach z Lubrixa? Chodziło mi tylko o elektrozawór, który (stosowany przez Lubrixa) można na alledrogo dostać taniej, niż u nich, a który jest przez nich przetestowany. Oczywiście kupując na szrocie wyjdzie taniej... ale sam kilka postów wcześniej pisałeś o nowym :)
Awatar użytkownika
Deamiens
Forumowicz

Motocykl: DR800, DL1000
Tel. kom.: 696082016

Postautor: Karol dodano: 02 mar 2013, 23:32

Kilka postów wcześniej nie wiedziałem, że taki od podciśnienia też się nada, a jeśli będzie równie dobry to po co przepłacać ;)
Trzeba jeszcze rozpracować patent Lubrixa na dyszę http://lubrixa.pl/oferta/dysza-lubrixa/
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karol
Forumowicz

Motocykl: Chituma CTM250-3 Fastran
Tel. kom.: 602356890
Komunikator: GG 10691947

Postautor: miqul dodano: 04 mar 2013, 20:24

Z zaciekawieniem monitoruję ten temat a dziś się tak złożyło że akurat byłem w warszawie 4,5 km od Piaseczna więc podjechałem pod podany adres na stronie. Jest to mały warsztat mechaniczny i montaż instalacji Gazowej w którym jest malutki magazyn a w nim Pan sprzedający części. Zakupiłem elektrozawór bo na tym mi najbardziej zależało a że byłem w pracy służbowym autem z kolegą to mi się spieszyło i nie miałem czasu aby obejrzeć resztę części i porozmawiać o nich z owym panem tym bardziej że komunikacja była utrudniona przez to iż mnie nie do końca słyszał ( aparat słuchowy) a ja go nie do końca rozumiałem gdyż bardzo niewyraźnie mówił.
Podobno firma była obecna na wystawie w miniony weekend w Warszawie ale nie wiem czy mieli swój box czy po prostu szef rozdawał tam swoje ulotki.
Awatar użytkownika
miqul
Klubowicz

Motocykl: RAVEN; CB500S; CBR 1100XX
Tel. kom.: 502832983

Postautor: Deamiens dodano: 16 mar 2013, 19:19

Firma miała swój box, choć będąc na wystawie po prostu go przeoczyłem, dopiero później wśród zebranych ulotek znalazłem ich, przejrzałem zdjęcia i... faktycznie, box był! Choć niezbyt porywający, pewnie dlatego go przeoczyłem (no ale jak tu porywająco zaprezentować oliwiarkę, i to w ubogim zapewne budżecie...?).

Do rzeczy, ogarnąłem system u siebie. Trochę prowizorka (i to totalna, co poniektórym pewnie włos się zjeży) ale ponoć prowizorka trzyma się najdłużej. Zastanawiałem się nad różnymi rozwiązaniami, ale skończyło się jak skończyło. Szarpnąłem się, kupiłem nowy elektrozawór Lovato za 33pln i kosztów w sumie tyle. Zamontowałem wyłącznik 0/1 uruchamiający go (więc nie pstrykać na zlotach dziwnymi przełącznikami!), pudełeczko na olej trafiło pod plastiki obok akumulatora, do tego raptem 2 kawałki wężyka - pomiędzy zbiorniczkiem a zaworem i od zaworu. Żadnych dysz nie kombinowałem, po prostu przy zębatce zamocowałem kawałek wygiętej blaszki kierującej koniec wężyka tam, gdzie ma kapać. Brak możliwości regulacji tempa kapania, nic. Połapane na taśmę, drut i trytytki - na szczęście większość schowana pod plastikami.. Idea jest taka, że po starcie gdzieś w trasę odpalam system na krótką chwilę, łańcuch się nasmaruje i wyłączam. Plusem takiego rozwiązania jest to, że elektrozawór działa tylko przez chwilę, no i prostota całego systemu. Minusów jest pewnie więcej, ale główny to fakt, że nie jest to oliwiarka "automatyczna", a co najwyżej "półautomatyczna", i zapewne bym się w to nie bawił gdybym miał centralkę. Ale nie mam centralki, smarowanie łańcucha było upierdliwe, więc zrobiłem jak zrobiłem. W przyszłości zawsze zamiast ręcznego wyłącznika będę mógł zamontować jakiś układ sterujący czasami otwarcia elektrozaworu, ale... coś, czego nie ma, się nie psuje.

Największym problemem było uszczelnienie połączenia zbiorniczek-wężyk, ale pokleiłem jakimś super klejem do tworzyw sztucznych którym wcześniej przyklejałem mocowanie kamery do kasku, i jest OK. Trochę problematyczne jest napełnianie zbiorniczka, bo przez odpowietrznik... ale mieści się ok 350ml oleju, więc na sezon raczej wystarczy (o ile kiedyś nie zapomnę wyłączyć smarowania po kilkunastu/kilkudziesięciu sekundach).

Gdyby ktoś chciał foto, to mogę zrobić jutro, co prawda moto już złożone, ale widać co nieco od drugiej strony.
Awatar użytkownika
Deamiens
Forumowicz

Postautor: miqul dodano: 16 mar 2013, 20:43

Są takie zaworki akwarystyczne, które zakłada się na wężyk, w ten sposób zdławisz przepływ a zawór podłączysz pod światła i masz automat a manualną regulacją przepływu. Tyle teorii, bo jeszcze tego nie zrobiłem.
Awatar użytkownika
miqul
Klubowicz

Motocykl: RAVEN; CB500S; CBR 1100XX
Tel. kom.: 502832983

Postautor: Deamiens dodano: 16 mar 2013, 20:49

Owszem wiem, tylko to kolejne 8W w instalacji (dla tego konkretnego zaworu). I w trybie miejskim smarowanie mogłoby być aż zanadto wydajne. Jeśli taki układ się nie sprawdzi, to będę modyfikował, ale póki co muszę go przetestować w boju, a nie tylko stacjonarnie.
Awatar użytkownika
Deamiens
Forumowicz

Postautor: beniamin82 dodano: 18 mar 2013, 15:46

A czemu podajecie olej na tylną zębatkę. Ja tak sobie myślę żeby na przód podawać, będzie może łatwiej?
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Klubowicz

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: kalin20 dodano: 18 mar 2013, 16:13

Upierdzieli całą pokrywkę, do tego olej nie bedzie się tak trzymal bo zdawcza ma bardzo duże obroty ;)
Zapraszam na Fanpage ;)

[url]https://www.facebook.com/RometDivision[/url]
Awatar użytkownika
kalin20
Forumowicz

Motocykl: Romet Division

Postautor: Peliks dodano: 17 kwie 2013, 08:22

Tak wygląda łańcuch gdy kropla Hipolu spada co 3 minuty
Obrazek
Pozdrawiam. Peliks.
Awatar użytkownika