Rozrusznik kręci a silnik stoi...

Rozrusznik kręci a silnik stoi...

Postautor: coronerpl dodano: 02 sie 2013, 16:33

Witajcie.
Chyba mój Lifan stwierdził, że więcej nie będzie ze mną jeździł i znowu sie zbuntował. Po kilkudniowym postoju, próbowałem go odpalić, lecz po nacisnięciu START-u, usłyszałem bzyczenie i nic więcej. Na "pych" zapalił i zachowywał się normalnie (n awolnych obrotach i w czasie jazdy). Aku jest dobre, bezpieczniki też. Po wyjęciu rozrusznika i jego rozkręceniu stwierdziłem rdzę i bały nalot na tym szpeju, w którym są "szczotki". Wyczyściłem, wysuszyłem. Po skręceniu i założeniu rozrusznika efekt jest ten sam. Bzyczenie i nic wiecej. Na pych motor pali i jeździ. Poza tym, kontrolka N przy naciśnieciu startera mocno przygasa oraz chyba aku sie rozładowuje ponieważ coraz wolniej rozrusznik kręci. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
coronerpl
Klubowicz

Motocykl: Lifan LF 250, Romet V 250
Tel. kom.: 459319474

Re: Rozrusznik kręci a silnik stoi...

Postautor: Arcon dodano: 02 sie 2013, 16:50

Sprawdź, czy rozrusznik jest sprawny, podłączając do niego napięcie "na krótko". "Bzyczenie" może również oznaczać, że rozrusznik kręci, ale padło sprzęgło jednokierunkowe na wale i rozrusznik nie napędza silnika.
Arcon
Forumowicz

Postautor: coronerpl dodano: 02 sie 2013, 17:07

Sprawdzałem "na krótko". Działa tzn. obraca się. Przed południem 2-krotnie jeszcze odpalił z rozrusznika, a teraz juz nie chce...
Awatar użytkownika
coronerpl
Klubowicz

Postautor: mike_russ dodano: 02 sie 2013, 17:14

Jeśli rozrusznik jest sprawny i kręci. wynika z tego, że sprzęgiełko się posypało... Chyba że jest w na tyle marnym stanie, że niby kręci, ale siły ruszyć silnik nie ma...
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

Postautor: Karol dodano: 02 sie 2013, 17:29

Na moje, to powinno być ewidentnie słychać, czy rozrusznik kręci się bez oporu, szumi (zepsuty bendix), czy nic nie kręci ino bucy (zepsuty rozrusznik lub aku).
Ja bym celował w słabowity akumulator, skoro przygasa kontrolka (za niski prąd rozruchu).
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karol
Forumowicz

Motocykl: Chituma CTM250-3 Fastran
Tel. kom.: 602356890
Komunikator: GG 10691947

Postautor: krysz dodano: 02 sie 2013, 20:47

Temat u mnie na czasie, pół biedy że dotyczy Nekena.
Rano chciałem córce odpalić bzyka, a rozrusznik zamiast kręcić silnikiem tylko sobie zapiernicza na pusto. Pierwsza myśl; łańcuszek...
Od razu zrzuciłem boczną kapę i rzeczywiście pękł łańcuszek. Na szczęście mam drugi silnik 50 ccm, części pasują.
A ponieważ miałem dziś jakiś pieprzony dzień, po złożeniu i odpaleniu zaczęło zgrzytać i silnik zatrzymał się. Okazało się, że została tulejka bazująca dekiel przyklejona do magnesu. Porypało większość cewek. szybka wymiana cewek, odpaliłem, ale silnik kulawo pracował. Kolejna rozbiórka, wymiana magneta... pomogło. Przejażdżka... w silniku coś zaczęło szczękać, aż zgasł. Próbuję odpalić... i po chwili znów bzzzz... zerwał się kolejny łańcuszek. O żesz q...wa.
I tak straciłem cały dzień :(
A oto kilka fotek:
https://picasaweb.google.com/1159617999 ... directlink
dobrze, ze ten pechowy dzień się kończy.
"Nieważne jaki masz motocykl, ważne gdzie nim byłeś"
http://chomikuj.pl/krysz2/Podr*c3*b3*c5 ... uiser*27em
Awatar użytkownika
krysz
Klubowicz

Motocykl: Keeway Cruiser
Tel. kom.: 602433923

Postautor: coronerpl dodano: 03 sie 2013, 10:07

Niestety... dzis jest jeszcze gorzej... Akumulator przezornie naładowałem do granic możliwości, podłaczyłem i... bzyczenie dochodzi z okolic przekaźnika rozrusznika a rozrusznik ani drgnie... Kontrolka N dalej przygasa. Czy starter (przy kierownicy) może mieć z tym coś wspólnego??
P.S. Przekaźnik rozrusznika dla pewności wczoraj wymieniłem na zapasowy, ale objawy sie nie zmienily.
Awatar użytkownika
coronerpl
Klubowicz

Postautor: Deamiens dodano: 03 sie 2013, 10:51

Przycisk przy kierownicy to tylko przycisk, nie może mieć takiego wpływu. Skoro działa na krótko, to gdzieś nie przewodzi tyle prądu, ile powinien - sprawdź, czy gdzieś się przewody nie poluzowały, miałem taką samą akcję ostatnio u DaJana. Ewentualnie, choć to mniej prawdopodobne, mógł się przewód sam w sobie gdzieś uszkodzić - zawsze można wziąć kawałek grubego kabla i polecieć nim od akumulatora do przekaźnika i od przekaźnika do rozrusznika.

Coś ta Twoja elektryka Cię nie lubi, ostatnio problemy z każdej strony...
Awatar użytkownika
Deamiens
Forumowicz

Motocykl: DR800, DL1000
Tel. kom.: 696082016

Postautor: coronerpl dodano: 03 sie 2013, 12:42

Ano nie lubi... Spróbuję twojej metody z grubym kablem, a najlepsze, że wczoraj po jednorazowym bzyknięciu, 2 razy jeszcze zapalił "z przycisku". Potem już nie... Poza tym, nie wiem, czy to ważne... po zwarciu styków przekaźnika rozrusznik sie odezwał. ale bez tego nie chce... Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
coronerpl
Klubowicz

Postautor: Deamiens dodano: 03 sie 2013, 13:02

po zwarciu styków przekaźnika rozrusznik sie odezwał. ale bez tego nie chce
Ważne... Bo jednak odpada moja idea z poluzowanymi lub uszkodzonymi kablami. Obstawiałbym przekaźnik, ale skoro sprawdziłeś dwa, i na obu "bzyczy" właśnie przekaźnik a nie rozrusznik, a po ominięciu przekaźnika działa... to się poddaję.
Awatar użytkownika
Deamiens
Forumowicz

Motocykl: DR800, DL1000
Tel. kom.: 696082016

Następna

Wróć do Lifan LF-250