kamil_juri pisze:Witam,
(...) kolega ma je w swojej hondzi no i sobie chwali. (...)
Pozdrawiam wszystkich

To chyba o mnie chodziło, więc powinienem chyba sprostować, bo zaszło małe przejęzyczenie jak widzę
Historia z zakupem tych irydowych świec rozpoczęła się od kłopotów z odpalaniem mojego moto. Działo się to zaraz po tym, kiedy go kupiłem. Żeby wykluczyć podstawowe rzeczy, które teoretycznie mogły mieć wpływ na słabe odpalanie motocykla w zasadzie w pierwszej kolejności postanowiłem sprawdzić świece. Okazało się, że nie są wcale w najgorszym stanie. Może nie były idealne ale po czyszczeniu sprzęt odpalił i przez jakiś bardzo krótki czas było ok (może ze dwa dni). Później ponownie przestał palić, tym razem już na dobre. Kupiłem więc irydy, które miały poprawić uruchamianie, miały być bardziej żywotne, lepiej działać w niższej temperaturze itd. Po zmianie jednak, pomimo, iż motocykl ostatecznie odpalił, to i tak nie pracował dobrze a odpalał bardzo ciężko. Ostatecznie okazało się, że jednak trzeba było regulować gaźniki. W warsztacie, do którego wstawiłem do regulacji (koszt regulacji 250 zł) powiedziałem, że dopiero co sprowadziłem motocykl i niczego jeszcze nie robiłem oprócz wymiany świec i akumulatora. Chyba tego nie usłyszał albo przegapił, bo przy odbiorze powiedział, że mi świece zmienili. Zapytałem po co? "Bo były jakieś niewyraźne" - taka była odpowiedź. Więc poprosiłem, żeby mi je zwrócili, a tych które wstawili, już nie wykręcali. Okazało się, że zamiast irydowych wstawili mi zwykłe a irydy mieli już na boku odłożone. Nie wnikałem czy to świadomie czy przypadkiem, bo warsztat cieszy się w Białym bardzo dobrą opinią wśród motocyklistów a była to moja pierwsza wizyta i poza tym wszystko zrobili bardzo dobrze, więc nie mam co ich oskarżać. Każdemu zdarzają się błędy. Za drugim razem już będę ostrożniejszy i jeśli coś takiego się powtórzy to wtedy skreślę ich z mojej listy ulubionych.
Wracając do irydów - także ostatecznie nie mogę niczego powiedzieć o ich działaniu poza tym, że jeden dzień je miałem i rzeczywiście odpalił motocykl, mimo, że na zwykłych nie chciał. Jednak czy to zasługa akurat irydowych? Nie wiem, być może zupełnie czegoś innego. Jak zużyję obecnie wstawione świece i wstawię irydy, które trzymam w szafeczce na razie, to na pewno Wam powiem czy rzeczywiście jest lepiej

Pozdrawiam