close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

LED, migacze, światła

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

Re: LED, migacze, światła

Postautor: selmen dodano: 27 lis 2013, 13:55

Dokupiłem właściwe żarówki led do migaczy przednich i założyłem. Faktycznie miga szybciej niż na zwykłych ale nie będę tego poprawiał bo nie jest źle:

Przy okazji- znalazłem w Białymstoku sklep, w którym jest chyba wszystko jeśli chodzi o ledy, mają dobre ceny, polecam wystawiają się też na allegro:
http://allegro.pl/sklep/11886355_autoflash
Non Omnis Moriar...
Awatar użytkownika
selmen
Klubowicz

Motocykl: WSK;KZ550;Fj;R1100RT;Duke II

Postautor: Karol dodano: 29 lis 2013, 13:53

A ja przerobiłem 27 diodową żarówkę, którą ostatnio zamówiłem. Wymieniłem w niej rezystor z 50 na 500 Ohmów i jest już całkiem przyzwoicie.
Wskazówka woltomierza ani drgnie, jak stoję na pozycjach i diodowych lightbarach, a i na włączonych drogowych napięcie nie leci już tak w dół :)

Nie widać zbyt dobrze (bo telefon słabe filmy kręci), ale coś tam można dostrzec
http://youtu.be/I7ze8JUa_dE

W drodze jest jeszcze żarówka z diodą wysokiej mocy, w swoim czasie pochwalę się, jak to w praktyce wygląda.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karol
Forumowicz

Motocykl: Chituma CTM250-3 Fastran
Tel. kom.: 602356890
Komunikator: GG 10691947

Postautor: Karol dodano: 22 mar 2014, 23:53

Sezon rozpoczęty i kolejna już wymiana żarówki tylnej lampy. Zakupiłem teraz żarówkę wysokiej mocy i mogę oficjalnie stwierdzić, że to ostatnia żarówka tylnej lampy (o ile nic się nie zepsuje).
Żarówka świeci rewelacyjnie. Barwa biała ciepła, czyli lekko żółtawa, idealnie oświetla tablice i rozświetla klosz, duża różnica między postojem, a stopem, także nic nie trzeba przerabiać. Sądzę, że przegląd spokojnie powinna przejść.

Tak wygląda to chińskie cudo Obrazek

Kosztowała 7 dolarów i o ile pamiętam pobiera na stopie 7W. W razie czego mogę zamieścić jakieś fotki.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karol
Forumowicz

Postautor: teer dodano: 26 mar 2014, 14:02

Mógłbyś zapodać oznaczenia tej żaróweczki :pliz: to może udałoby się coś znaleźć u nas. Nie trzeba by długo czekać na przesyłkę.
???
teer
Forumowicz

Motocykl: Romet R250

Postautor: Karol dodano: 26 mar 2014, 15:32

Oznaczeń próżno tutaj szukać, tylko na eBayu i Alliexpress je znalazłem.
Wpisz frazę "bay15d led 710lm" (710 to lumeny), może uda Ci się znaleźć coś bliżej.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karol
Forumowicz

Postautor: teer dodano: 26 mar 2014, 17:39

Ok. Dzięki jak coś znajdę to dam cynk.
???
teer
Forumowicz

Motocykl: Romet R250

Postautor: Gala dodano: 15 lut 2015, 19:29

Witam !
Podłącze się pod temat oświetlenia led w moto;
Założyłem lightbary w moim cruiserku i chciałem zaoszczędzić trochę pradu więc wymieniłem 10 W żarówki na ledy
Żarówka Led 18x SMD5050 P21W P5W Ba15s Biały Zimny,
a do stopu załozyłem Żarówka Led 27x SMD 5050 P21/5W Bay15d Biały 4300K,
do pozycji ( w reflektorze) Żarówka Led W5W W3W T10 7x DIP 3mm Biały Zimny,
Wstępne próby wskazały że w lightbarach bedzie OK z + natomiast tył tylko OK. Zastanawiam się jak pdłączyć tę "choinke".
Czy pomysłpoł połączenia Lihtbarów z pozycją i dziennymi z dodatkowym wyłącznikiem reflektora głównego (tzn. w dzień jazda na lightbary z przodu plus ośw. tył z mozliwością zał reflektorao zmroku ) jest słuszny.
Jakie macie zdanie na ten temat, a co na to przepisy ?
Awatar użytkownika
Gala
Forumowicz

Motocykl: cruiser 250 keeway
Tel. kom.: 885554326

Postautor: Gala dodano: 16 lut 2015, 22:42

Jeszcze jedno pytanie;
odbłyśnik reflektora dostał mlecznego nalotu nieschodzącego przy normalnym przetarciu. Jaki środek można by zastosować, może ktoś ma w tym doświadczenie ( odblask jest z plastiku zespolony ze szybą )
Awatar użytkownika
Gala
Forumowicz

Postautor: Karol dodano: 16 lut 2015, 23:44

Gala pisze:Czy pomysłpoł połączenia Lihtbarów z pozycją i dziennymi z dodatkowym wyłącznikiem reflektora głównego (tzn. w dzień jazda na lightbary z przodu plus ośw. tył z mozliwością zał reflektorao zmroku ) jest słuszny.
Jakie macie zdanie na ten temat, a co na to przepisy ?

Dodatkowy wyłącznik reflektora głównego? A nie lepiej zastosować wyłącznik lightbarów? Na kierownicy masz przecież przełącznik mijania/pozycja, a ligtbary podłączasz bezpośrednio do aku lub lampy przedniej z dodatkowym ich wyłącznikiem.
Co do przepisów to motocykl posiadać może jedynie fabryczne oświetlenie w postaci świateł mijania i pozycji, żadnych świateł jazdy dziennej ani lightbarów.

Gala pisze:odbłyśnik reflektora dostał mlecznego nalotu nieschodzącego przy normalnym przetarciu. Jaki środek można by zastosować, może ktoś ma w tym doświadczenie ( odblask jest z plastiku zespolony ze szybą )

Odbłyśnika nie wolno dotykać, więc wymyć ani naprawić też się nie da. Odbłyśniki się regeneruje, ale to niemałe koszta.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karol
Forumowicz

Postautor: Gala dodano: 17 lut 2015, 19:47

Dzięki za odpowiedź.
Interesuje mnie przydatna funkcja dodatkowych przełączników od strony praktycznego użytkowania. Oczywiście zależy do jakich funkcji je ( lightbary) wykorzystam. Doczytałem że w zasadzie to światła drogowe a ja chciałbym je wykorzystać je jako siwiała dzienne ( lampy boczne przednie romet 250, po wymianie żarówek na w/w ledy -ciekawe jak będą świecić na drodze, czy nie będą oślepiać )
Lightbary są niedopuszczone przepisem lecz twoja widoczność się poprawia i ponoć na ogół policja się nie czepia - jakie Wy macie zdanie o tym?
Technicznie lepiej odłączać lightbary ( ok 0,5A) ale i możliwy przełącznik reflektora (2 x 3A ) , no możliwe jest też zastosowanie dwóch wylączników :roll: .

Co do odbłyśnika to był dopiero rok użytkowany, może zawilgotniał lub od początku taki był. Trochę podsuszyłem wydaje się ze jest lepszy :)
Awatar użytkownika
Gala
Forumowicz

PoprzedniaNastępna

Wróć do Wszystko na temat...