Romet division 249

Re: Romet division 249

Postautor: michal_krk dodano: 28 kwie 2014, 22:01

spag pisze:jak ustawić ten kranik pod gaźnikiem

Kranik jest pod bakiem, pod gaźnikiem nie ma żadnego, ewentualnie ciegną ssania ale to bardziej przy gazniku :)
Więc musisz sprezycować o co Ci chodzi:)

Co do dotcierania to szkoły są dwie, jedni radzą docierać agresywnie, tzn. żyłować motocykl, inni deliklatnie, rezgrzewać na postoju co jakiś czas zatrzymywać się w celu schłodzenia silnika irp.. Ja osobiście jestem zwolennikiem normalnej eksploatacji podczas docierania, nie ma co zamulać i zmieniać biegi przy 3tyś ale też nie można przeginać. Warto zwrócić uwagę na łańcuch jak się ma sprawa jego naciągnięcia po pierwszych kilometrach, na początku szybko się naciąga.
Kolejny pkt to połączenia śrubowe niby po przeglądzie "0" powinno być wszystko dobrze poskręcania ale poziom serwisów jest jaki jest i czasem jest z tym różnie.
Przy chińskich sprzętach ważną rzeczą jest wymiana oleju. W zależności od serwisu robią to przy 300 bądz 500km. Ja bym polecił samemu wymienić nawet po pierwszych 100km koszt oleju to ok 30zł czynność banalnie prosta:)
Awatar użytkownika
michal_krk
Forumowicz

Motocykl: Romet Division 249

Postautor: spag dodano: 28 kwie 2014, 22:13

no dokładnie chodzi mi o ten pod bakiem sorki hehe :) więc jak go ustawić docierając motorek generalnie jak go odpalam to pochodzi chwilkę i gaśnie sam z siebie wiadome jest zimny ale nie powinien chyba tak gasnąć, ssanie jest na kierownicy
Awatar użytkownika
spag
Forumowicz

Motocykl: Romet Division

Postautor: michal_krk dodano: 28 kwie 2014, 22:33

Czyli kranik paliwa, są 3 pozycje off - poziomo, on na dół, rezerwa do góry. Przygasanie silnika nie jest związane z kranikiem no chyba, że jest zamknięty dopływ paliwa (kranik poziomo) albo nie masz paliwa i kranik skierowony jest w górę ale zakładam, że nic z powyższych. Jeśli jest zimny to może gasnąć, niby nie powinien bo jest ssanie ale z tym to różnie bywa. Mój też czasem gaśnie jak jest zimny dlatego ja zawsze chwilke trzymam manetke na zwiekszonych obr. Ewentualnie moga być niewłaściwe luzy zaworowe ale nie sądze.
Awatar użytkownika
michal_krk
Forumowicz

Postautor: spag dodano: 28 kwie 2014, 22:44

czyli docierajac motorek ma byc na on ? bez żadnych innych kombinacji ? :) no chyba że będą braki w paliwie to wtedy na rezerwie ? nie znam się, a chce się poznać więc będę zadawał pytania być może dużo pytań hehe :)

druga sprawa ten kranik paliwa ustawiony jest u mnie na gore czyli rezerwa, niestety nie moge go przekrecic probowalem ale nie idzie go przesunac :(

a i jeszcze jedno pytanie dotyczace ssania nigdy nie posiadalem autka czy motorku z ssaniem wiec kiedy ssanie jest zalaczone czy tak jak na tym obrazku czy odwrotnie

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bb8 ... dfdda.html

wstyd mi troszke takich rzeczy nie wiedziec ale nie chce nic uszkodzic :P wiec wole sie zapytac

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
spag
Forumowicz

Postautor: eNgine dodano: 29 kwie 2014, 11:56

Wydaje mi się, że załączone - upewnić się możesz patrząc na dźwigienkę od ssania przy gaźniku - generalnie zasada jest taka, że ssanie załącza się naciągając linkę, czyli wysuwając dźwignię przy gaźniku.
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Motocykl: Honda NC700XA
Tel. kom.: 503365832

Postautor: Piotrek91 dodano: 29 kwie 2014, 12:43

jak masz ustawione ssanie tak jak na obrazku tzn ze jest włączone.
Awatar użytkownika
Piotrek91
Forumowicz

Postautor: spag dodano: 29 kwie 2014, 23:37

kranik już ogarnąłem troszkę niewygodnie się go przekręca ale działa :)

a i jeszcze jedno pytanie jak ściągnąć kanape kierowcy bo pasażera ogarnąłem ale kierowcy jeszcze nie a nie chce nic na siłę ?
Awatar użytkownika
spag
Forumowicz

Postautor: Gixer dodano: 30 kwie 2014, 19:49

Hello
ponieważ szukałam tej informacji a nie znalazłam to pozwolę sobie zapytać
mam taki mały problem kiedy romek wejdzie na wyższe obroty (na mniejszych nie jest to aż tak uciążliwe) strasznie drży mi cała obudowa od licznika co trochę jest denerwujące
macie jakiś patent na to ? myślałam żeby jakąś gumę albo coś wepchać w tą dziurę między czachą a tą osłoną licznika
może Wy mi coś rozsądnego doradzicie? ;)
nie sztuką jest jechać,sztuką jest jeździć
Gixer
Klubowicz

Motocykl: Honda CBR

Postautor: Gixer dodano: 30 kwie 2014, 19:50

spag pisze:kranik już ogarnąłem troszkę niewygodnie się go przekręca ale działa :)

a i jeszcze jedno pytanie jak ściągnąć kanape kierowcy bo pasażera ogarnąłem ale kierowcy jeszcze nie a nie chce nic na siłę ?

jak ściągniesz kanapę pasażera to głowną kanapę kierowcy musisz wysunąć z boków i podnieść do góry :)
nie sztuką jest jechać,sztuką jest jeździć
Gixer
Klubowicz

Motocykl: Honda CBR

Postautor: spag dodano: 30 kwie 2014, 23:05

Gixer pisze:Hello
ponieważ szukałam tej informacji a nie znalazłam to pozwolę sobie zapytać
mam taki mały problem kiedy romek wejdzie na wyższe obroty (na mniejszych nie jest to aż tak uciążliwe) strasznie drży mi cała obudowa od licznika co trochę jest denerwujące
macie jakiś patent na to ? myślałam żeby jakąś gumę albo coś wepchać w tą dziurę między czachą a tą osłoną licznika
może Wy mi coś rozsądnego doradzicie? ;)

nie jestem pewien ale czytałem tutaj we wcześniejszych postach że ktoś właśnie wpychał gumę ... aczkolwiek niech wypowiedzą się praktykujący użytkownicy z doświadczeniem :)
Awatar użytkownika
spag
Forumowicz

PoprzedniaNastępna

Wróć do inne motocykle...