Kruczek dla poczatkujących... - Kamil i jego Raven

Re: Kruczek dla poczatkujących... - Kamil i jego Raven

Postautor: tenegel dodano: 04 maja 2014, 21:06

eNgine pisze:Reakcja na wiatr to chyba nie tyle masa co położenie środka ciężkości motocykla i budowa owiewek / pozycja kierowcy za kierownicą. Więc każdy motocykl może reagować inaczej. Co do "ciężko się skręca" ja po przesiadce na GS500 miałem odwrotne wrażenie, tzn. zdecydowanie zipp był bardziej zwrotny. Tutaj jednak może być podobnie każdy motocykl jest inny.

Ja porównując Ravena, suzuki gn250 i yamahę xj600 miałem wrażenie, że kruczek najbardziej z nich wszystkich na wiatr jest czuły, natomiast przy skręcaniu szczególnie przy bardzo niskich prędkościach wymaga sporo wysiłku ze strony kierowcy, mocno go za rogi trzeba trzymać. Z drugiej strony wiem, że w suzuki zmiana opony z jakiejś no name (miała bezfirmówki, gdy jeździła na L-ce, a potem jak znajomy kupił założył niemieckie laczki) sprawiła naprawdę dużą różnicę nie tylko pod względem przyczepności w zakrętach i przy hamowaniu, ale także w czasie jazdy na wprost przy bocznym wietrze i koleinach, motor po prostu szedł 'prosto' a nie 'prowadzał się własnymi ścieżkami' ;)

Ale i koleiny i łaty na krawędziach drogi i odcinki frezowane też powodują, że motor inaczej reaguje i na zwykłą jazdę i na boczny wiatr i zawirowania powietrza np. za ciężarówkami i wszystkie inne atrakcje na drodze. Mi osobiście w kruczku marzą się dobre opony zamiast plastików z pod znaku Duro, ale na razie po ponad 3 tysiącach kilometrów opony wyglądają jakby jeszcze dotrzeć się nie zdążyły więc na razie nie mam argumentów, żeby zmieniać... :)

Pozdrawiam,
Marek
--
Marek

"Każdy złożony problem ma proste, błędne rozwiązanie"
Awatar użytkownika
tenegel
Forumowicz

Motocykl: Komar, Raven i Honda CB 500

Postautor: eNgine dodano: 05 maja 2014, 00:18

No co do opon, to powiem Ci, że u mnie po 18 tys. km dopiero opony chińskie wyglądają jakby w końcu warstwa ochronna się starła - także w sumie nie ma się co dziwić że słabiej trzymają, bo są z twardej mieszanki. Możliwe też, że te modele Duro były projektowane na rynek azjatycki a tam jak wiadomo zupełnie inny klimat niż u nas. Ja puki co się przyzwyczaiłem, nie jeżdżę na granicy przyczepności i uważam z hamowaniem i skręcaniem na mokrej nawierzchni - jak do tej pory bez gleby (z winy braku przyczepności).
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Motocykl: Honda NC700XA
Tel. kom.: 503365832

Postautor: kamil_juri dodano: 05 maja 2014, 10:14

eNgine pisze:Reakcja na wiatr to chyba nie tyle masa co położenie środka ciężkości motocykla i budowa owiewek / pozycja kierowcy za kierownicą. Więc każdy motocykl może reagować inaczej. Co do "ciężko się skręca" ja po przesiadce na GS500 miałem odwrotne wrażenie, tzn. zdecydowanie zipp był bardziej zwrotny. Tutaj jednak może być podobnie każdy motocykl jest inny.

Co do środka ciężkości się zgadzam. Z plecaczkiem mocno odciąża się przednie kółeczko poza tym faktycznie wiatr - dużo silniej odczuwalne podmuchy niż przy jeździe samodzielnie. Ale było fajnie :) Niestety musieliśmy kruka zostawić na mazurach w garażu (ciapągiem trzeba było wracać) bo deszcz zaczął padać a trzy godziny w taką pogodę na moto to dla nas żadna przyjemność. Za tydzień ma być ciepło to może skoczę go odebrać :D
Awatar użytkownika
kamil_juri
Forumowicz

Motocykl: Zipp Raven 2012 r.

Postautor: kamil_juri dodano: 19 cze 2014, 18:32

Ciągle o tym zapominałem ale w końcu... czy ktoś ma jakiś patent na pompowanie tylnej gumy? a może specjalną pompkę? może coś polecicie?

widziałem jedynie u mike_russ w jego temacie o mikrusie ale tylko wspomniane o dętkach. Mnie interesuje albo sposób albo pompa, która pozwoli mniej się denerwować przy próbie zakładania...
Awatar użytkownika
kamil_juri
Forumowicz

Postautor: eNgine dodano: 19 cze 2014, 21:55

kamil_juri pisze:Ciągle o tym zapominałem ale w końcu... czy ktoś ma jakiś patent na pompowanie tylnej gumy? a może specjalną pompkę? może coś polecicie?

widziałem jedynie u mike_russ w jego temacie o mikrusie ale tylko wspomniane o dętkach. Mnie interesuje albo sposób albo pompa, która pozwoli mniej się denerwować przy próbie zakładania...

Przyznam szczerze, że nie bardzo zrozumiałem o co pytasz? czy ogólnie o pompowanie tylnego koła, czy to jakiś skrót myślowy?
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Postautor: kamil_juri dodano: 20 cze 2014, 09:19

tAk o pompowanie... mam trzy pompki i niestety żeby je zamocować to trzeba się nieźle na wywijać bo nie mieszczą się do wentylka przy tej konstrukcji felgi. to samo z kumpla pompką czyli w sumie cztery... czy macie jakieś pompki które się sprawdzają i te trudne dojście nie przeszkadza w zakładaniu i zdejmowaniu do pompowania?
Awatar użytkownika
kamil_juri
Forumowicz

Postautor: eNgine dodano: 20 cze 2014, 09:26

Można kupić dętkę z wygiętym wentylem (o 90 stopni) - a ja sobie radzę tak że palcem lekko odginam wentyl na bok przy zakładaniu i zdejmowaniu, sama pompka to dosyć stary wyrób polski (nożna) pamiętający czasy PRLu. Końcówka przewodu jest dosyć mała chociaż i tak lekko wadzi o felgę.
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Postautor: tenegel dodano: 20 cze 2014, 22:02

Hej,

Ja w kruku pompuję na Statoilu na Tysiąclecia PP i za każdym razem zakładam bez kłopotów. W garażu mam też kompresor (zrobiony z agregatu do lodówki) i do niego końcówka tego typu http://allegro.pl/koncowka-do-pompowani ... 57239.html tylko o odpowiedniej średnicy i zakładam bez żadnego kłopotu. Ale tak jak pisze eNgine, wentyl daje się lekko odchylić i spokojnie można nadmuchać :)

Poza tym tam opona tak sztywna, że mam wrażenie, że i bez luftu poleci ;)

Pozdrawiam i... hmm... dlaczego nie widać Cię na miejście na kruczku? ;)
--
Marek

"Każdy złożony problem ma proste, błędne rozwiązanie"
Awatar użytkownika
tenegel
Forumowicz

Motocykl: Komar, Raven i Honda CB 500

Postautor: mike_russ dodano: 29 cze 2014, 18:58

Nabyłem dętkę o wentylu wygiętym o 90 stopni, pompuję "szopkowym" kompresorem (zbiornik od Stara, sprężarka od Ursusa C-330, napęd silnikiem od pralki Frania przewiniętym na 3 fazy, manometr, wyłącznik ciśnieniowy od hydrofora wyregulowany na 5atm., kółka chyba od kubła na śmieci) .

Dętkę kupiłem w Larssonie, z tego co wiem jest to dętka identyczna od samochodu Syrena 106 ;)
Do pompowania mam standardowy warsztatowy "pistolet" z gumowym wężykiem i manometrem.
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

Postautor: Michał_66 dodano: 29 cze 2014, 19:02

mike_russ skąd ty syrene 106 wziąłeś :D
Michał_66

PoprzedniaNastępna

Wróć do Zipp Raven