eNgine pisze:Reakcja na wiatr to chyba nie tyle masa co położenie środka ciężkości motocykla i budowa owiewek / pozycja kierowcy za kierownicą. Więc każdy motocykl może reagować inaczej. Co do "ciężko się skręca" ja po przesiadce na GS500 miałem odwrotne wrażenie, tzn. zdecydowanie zipp był bardziej zwrotny. Tutaj jednak może być podobnie każdy motocykl jest inny.
Ja porównując Ravena, suzuki gn250 i yamahę xj600 miałem wrażenie, że kruczek najbardziej z nich wszystkich na wiatr jest czuły, natomiast przy skręcaniu szczególnie przy bardzo niskich prędkościach wymaga sporo wysiłku ze strony kierowcy, mocno go za rogi trzeba trzymać. Z drugiej strony wiem, że w suzuki zmiana opony z jakiejś no name (miała bezfirmówki, gdy jeździła na L-ce, a potem jak znajomy kupił założył niemieckie laczki) sprawiła naprawdę dużą różnicę nie tylko pod względem przyczepności w zakrętach i przy hamowaniu, ale także w czasie jazdy na wprost przy bocznym wietrze i koleinach, motor po prostu szedł 'prosto' a nie 'prowadzał się własnymi ścieżkami'

Ale i koleiny i łaty na krawędziach drogi i odcinki frezowane też powodują, że motor inaczej reaguje i na zwykłą jazdę i na boczny wiatr i zawirowania powietrza np. za ciężarówkami i wszystkie inne atrakcje na drodze. Mi osobiście w kruczku marzą się dobre opony zamiast plastików z pod znaku Duro, ale na razie po ponad 3 tysiącach kilometrów opony wyglądają jakby jeszcze dotrzeć się nie zdążyły więc na razie nie mam argumentów, żeby zmieniać...

Pozdrawiam,
Marek