Kruczek dla poczatkujących... - Kamil i jego Raven

Re: Kruczek dla poczatkujących... - Kamil i jego Raven

Postautor: wydech dodano: 29 cze 2014, 19:05

może miał na myśli bosto
Awatar użytkownika
wydech
Klubowicz

Motocykl: TS 350+GSF 600

Postautor: Romas dodano: 29 cze 2014, 19:11

Romas
Forumowicz

Motocykl: Jinlun 250
Tel. kom.: 603842168

Postautor: kamil_juri dodano: 02 lip 2014, 07:12

tenegel pisze:Hej,

Ja w kruku pompuję na Statoilu na Tysiąclecia PP i za każdym razem zakładam bez kłopotów. W garażu mam też kompresor (zrobiony z agregatu do lodówki) i do niego końcówka tego typu http://allegro.pl/koncowka-do-pompowani ... 57239.html tylko o odpowiedniej średnicy i zakładam bez żadnego kłopotu. Ale tak jak pisze eNgine, wentyl daje się lekko odchylić i spokojnie można nadmuchać :)

Poza tym tam opona tak sztywna, że mam wrażenie, że i bez luftu poleci ;)

Pozdrawiam i... hmm... dlaczego nie widać Cię na miejście na kruczku? ;)

Stoi na mazurach w garażu :P nie miałem czasu go przyciągnąć. Parę razy do Białegostoku przyjechałem a później pogoda mi nie dopisała i został na Mazurach. Może w tym tygodniu podejmę próbę :) :)
Awatar użytkownika
kamil_juri
Forumowicz

Motocykl: Zipp Raven 2012 r.

Postautor: mike_russ dodano: 06 lip 2014, 09:41

Michał_66 pisze:mike_russ skąd ty syrene 106 wziąłeś :D

Wot, się sprytny trafił, brawo! :D O ile wiem wszystkie Syreny miały takie same koła - od 104 podejdzie :D
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

Postautor: Luca dodano: 07 lip 2014, 08:50

mike_russ pisze:Wot, się sprytny trafił, brawo! :D O ile wiem wszystkie Syreny miały takie same koła - od 104 podejdzie :D

Syrenka miała koła 15 i posiadacze maluchów, polonezów i fiatów się śmiali, że po co osobówce takie duże koła i kłopotliwy napęd na przód a to było wizjonerskie auto. Teraz osobówki głównie mają napęd na przód i czym większe koła tym lepsze.

P.S.
Swego czasu rozebrałem Syrenkę 105L na czynniki pierwsze, poskładałem, odmalowałem i jeździłem z przygodami kilka ładnych lat, zatem mam do tego auta sentyment. :)
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: kamil_juri dodano: 28 lip 2014, 13:04

Ostatnia trasa i takie lekkie zdziwienie... wziąłem paliwo pod korek - Raven ma tę wadę, że pod korek to nie pełny zbiornik ale cóż... idiota wymyślił wlew w połowie zbiornika. No i paliwko zalane pod korek i wydaje mi się, że już drugi raz jakiś smar w miejscu gdzie łączą się wskaźniki i wlew z bakiem, zaraz spod uszczelki na górze zbiornika się wydobywał... Czy ktoś miał podobną przypadłość? Dziwne to. Wg mnie to prawie nie realne, żeby w takim miejscu dochodziło do wycieku bo raczej to nie plastikami łączone a zbiornik cały powinien być aż do korka z jednego elementu blachy... Chyba, że w Ravenach robią to trochę inaczej:P

Nie pisałbym gdyby to było raz... ale to już drugi... Wydaje mi się, że ani kropelki nie uroniłem na te plastiki i uszczelkę (bo mogłoby przecież na zewnątrz dostać się paliwo i to rozpuszczać). Zastanawiam się jeszcze nad taką opcją...: wlewam "pod korek" paliwo dosłownie dotyka korka. Ruszam i paliwo przemieszcza się do tyłu czyli oblewa od środka korek. - Może korek jest mało szczelny i paliwo się wydostaje wtedy po zbiorniku, cieknie pod tym plastikiem i wymywa uszczelkę i jakiś smar?

Ale to tylko moje gdybanie. Jeśli ktoś miał podobną przypadłość proszę o info.

EDIT: szukałem i nie mogę znaleźć... ile oleju wchodzi do Kruczka?? Nie chcę przelać i cudować z wlewaniem pół dnia po kawałeczku aż się ustoi :P

EDIT 2: znalazłem 1,6-1,8L - viewtopic.php?f=59&t=3172&p=60462&hilit=jaki+olej#p60462
Awatar użytkownika
kamil_juri
Forumowicz

Postautor: Karol dodano: 28 lip 2014, 14:45

Wokół tego czegoś na baku masz taki ozdobny, chromowany czy jakiś inny pasek przyklejony? Ta maź to może być klej, który wypływa spod tego w wyniku słońca.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karol
Forumowicz

Motocykl: Chituma CTM250-3 Fastran
Tel. kom.: 602356890
Komunikator: GG 10691947

Postautor: eNgine dodano: 28 lip 2014, 15:24

Z tym paliwem spod wskaźników na baku to normalka, z tego co pamiętam to tam jest chyba odpowietrznik i podejrzewam że przez niego czasem parę kropel wyleci. Co do oleju - jak wymieniam, gdy motocykl stoi na centralce to wchodzi 2l oleju (połowa skali nie wkręconego bagnetu).
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Motocykl: Honda NC700XA
Tel. kom.: 503365832

Postautor: krzysiek066 dodano: 28 lip 2014, 19:35

Ja też mam brudny zbiornik po zalaniu pod korek :/ i jest tak dopóki nie wyjeżdże trochę paliwa. Faktycznie paliwko może się wydostawać jakimś odpowietrznikiem, a ten otwór wlewowy mogliby zrobić trochę wyżej, ale coż jest jak jest :D
Pzdr :chopper2:
Nieważne czym, ważne z kim jeździsz ;)
Awatar użytkownika
krzysiek066
Sympatyk

Motocykl: Raven250->VT600->VTX1300
Tel. kom.: 530190634

Postautor: kamil_juri dodano: 31 lip 2014, 23:32

eNgine pisze:Z tym paliwem spod wskaźników na baku to normalka, z tego co pamiętam to tam jest chyba odpowietrznik i podejrzewam że przez niego czasem parę kropel wyleci. Co do oleju - jak wymieniam, gdy motocykl stoi na centralce to wchodzi 2l oleju (połowa skali nie wkręconego bagnetu).

Uszczelka pod korkiem... gówno jakieś. Puszcza paliwo jak jest do pełna zalany. Fakt to kilka kropel ale wkurza i rozpuszcza smar, który jest przy wskaźnikach przełożenia i paliwa... Lipa Panowie inżynierowie :P
Awatar użytkownika
kamil_juri
Forumowicz

PoprzedniaNastępna

Wróć do Zipp Raven