Jestem od niedawna posiadaczem 9 letniego Jinluna 150-5 i zanim gdziekolwiek się wybiorę chcę wszystko dopracować aby nie było niespodzianek.
Chodzi mi o łańcuch który jakby krzywo wchodził na przednią zębatkę i słychać dźwięki tak jak by przeskakiwał na zębatce.
Łańcuch jest nowy,zębatki są nowe,wymieniłem tuleje wahacza i nic się nie zmienia.Na początku podejrzewałem sprzęgło ale po rozebraniu okazało się ,że jest wszystko ok ,przełożyłem tylko tą pierwszą tarczę na te wycięcia co wszystkie.Robiłem próby z ustawieniem koła ale to na nic się zdało niby w pewnym położeniu odrobinę się te zgrzyty zmniejszyły ale jeszcze występują.Dzieje się to w momencie ruszania jeżeli szybciej puszczę sprzęgło tak jak by pod obciążeniem coś się odchylało.
Łożyska w kole są chyba ok zębatka przednia ma delikatne luzy na wałku zdawczym wygląda to na to ,że to ona delikatnie się odchyla i łańcuch nachodzi na zęby i tak trzeszczy. Wałek zdawczy ma luzy wzdłużne nie wyczuwam bocznych . Znalazłem na forum informację ,że tak ma być ponieważ zębatka jest zamontowana pływająco aby ustawiała się do łańcucha .Wygląda na to ,że wszystko niby jest dobrze a problem dalej jest.
Wymieniłem ślizg (gumę na wahaczu) była dziwnie powyginana , zaczynam podejrzewać ,że to ona spycha łańcuch i dlatego zachodzi na zębatkę.Może ktoś z kolegów miał podobną sytuację ,bardzo proszę o podpowiedź co może być powodem .
A przy okazji w jaki sposób objawia się luz na łożysku wałka zdawczego ?
Będę wdzięczny za pomoc i informacje .
Pozdrawiam
KOZBI