Problem z łańcuchem w Jinlunie

Problem z łańcuchem w Jinlunie

Postautor: KOZBI dodano: 23 cze 2015, 21:46

Jestem od niedawna posiadaczem 9 letniego Jinluna 150-5 i zanim gdziekolwiek się wybiorę chcę wszystko dopracować aby nie było niespodzianek.
Chodzi mi o łańcuch który jakby krzywo wchodził na przednią zębatkę i słychać dźwięki tak jak by przeskakiwał na zębatce.
Łańcuch jest nowy,zębatki są nowe,wymieniłem tuleje wahacza i nic się nie zmienia.Na początku podejrzewałem sprzęgło ale po rozebraniu okazało się ,że jest wszystko ok ,przełożyłem tylko tą pierwszą tarczę na te wycięcia co wszystkie.Robiłem próby z ustawieniem koła ale to na nic się zdało niby w pewnym położeniu odrobinę się te zgrzyty zmniejszyły ale jeszcze występują.Dzieje się to w momencie ruszania jeżeli szybciej puszczę sprzęgło tak jak by pod obciążeniem coś się odchylało.
Łożyska w kole są chyba ok zębatka przednia ma delikatne luzy na wałku zdawczym wygląda to na to ,że to ona delikatnie się odchyla i łańcuch nachodzi na zęby i tak trzeszczy. Wałek zdawczy ma luzy wzdłużne nie wyczuwam bocznych . Znalazłem na forum informację ,że tak ma być ponieważ zębatka jest zamontowana pływająco aby ustawiała się do łańcucha .Wygląda na to ,że wszystko niby jest dobrze a problem dalej jest.
Wymieniłem ślizg (gumę na wahaczu) była dziwnie powyginana , zaczynam podejrzewać ,że to ona spycha łańcuch i dlatego zachodzi na zębatkę.Może ktoś z kolegów miał podobną sytuację ,bardzo proszę o podpowiedź co może być powodem .
A przy okazji w jaki sposób objawia się luz na łożysku wałka zdawczego ?
Będę wdzięczny za pomoc i informacje .
Pozdrawiam
KOZBI
Awatar użytkownika
KOZBI
Forumowicz

Motocykl: JINLUN 150-5 , Yamaha 650
Tel. kom.: 509425271

Re: Problem z łańcuchem w Jinlunie

Postautor: beniamin82 dodano: 23 cze 2015, 21:53

Te filmiki widziałeś? Tak zgrzyta?

viewtopic.php?t=5732

Gumy zabieraka całe?
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Klubowicz

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: Bayer83 dodano: 23 cze 2015, 22:10

1. Sprawdź czy zębatka zdawcza z łatwością przesuwa się na boki po wałku, zdejmij ją i nasmaruj wałek.
2. Sprawdź czy gumy zabieraka nie są zbyt wybite, po prostu na luźnym łańcuchu poruszaj tylną zębatką we wszystkie strony.
3. Przy napinaniu łańcucha pamiętaj że lepiej żeby był luźniejszy, i tak nie spadnie :)
4. Nie patrz na znaki na napinaczach tylko mierz odległość od felgi do wahacza, po obu stronach ma być tak samo, znaki są do d... niestety :/ przynajmniej u mnie.
5. Jeśli kupiłeś komplet, obie zębatki i łańcuch to ok, jeśli osobno... być może nie wszystko z tego samego rozmiaru... choć to mało prawdopodobna opcja ;)
Wolność słowa - prawo do publicznego wyrażania własnego zdania oraz poglądów, a także jego poszanowania przez innych.
Awatar użytkownika
Bayer83
Forumowicz

Motocykl: FYM FY250
Komunikator: 2063003

Postautor: KOZBI dodano: 23 cze 2015, 22:14

Gumy całe,ten stukot nie występuje przy obracaniu koła jak na filmie tylko podczas ruszania wygląda to tak jak by łańcuch przeskakiwał po zębach.W starej zębatce zauważyłem,że zewnętrzna strona zębatki była bardzo wypracowana.Wygląda na to ,że łańcuch krzywo nachodził na zębatkę.
Wszystko przerabiałem punkt po punkcie jak kolega Bayer83 pisze,zębatki są kupowane osobno ale rozmiar ich i łańcucha 428

Jeszcze jedno pytanie dotyczące ustawienia centralnie koła,czy odległości pomiędzy felgą a wahaczem powinny być takie same ? Nie jestem pewny czy wahacz jest symetryczny ? , ja dokonuję pomiaru od osi koła do końca wahacza a odległości felgi od wahacza nie są jednakowe.
Ostatnio zmieniony 23 cze 2015, 22:25 przez KOZBI, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
KOZBI
Forumowicz

Postautor: Bayer83 dodano: 23 cze 2015, 22:21

Przykra opcja ale możliwa, sprawdź czy wałek zębatki zdawczej przypadkiem nie jest krzywy, zdejmij łańcuch, wrzuć 1 i bez gazu niech się kręci, zobaczysz czy nie chodzi jakoś krzywo. Co do wahacza to nie wiem czy aż tak by mógł być krzywo żeby były problemy z łańcuchem, aaa i sprawdź czy bez osłony tej na zębatkę zdawczą jest to samo, może jak łańcuch się napina to o coś ociera ?
Wolność słowa - prawo do publicznego wyrażania własnego zdania oraz poglądów, a także jego poszanowania przez innych.
Awatar użytkownika
Bayer83
Forumowicz

Motocykl: FYM FY250
Komunikator: 2063003

Postautor: KOZBI dodano: 23 cze 2015, 22:29

Ja zacząłem podejrzewać ,że jak się napina łańcuch to go spycha wykrzywiona guma ślizgu

Już z odległością felgi od wahacza pisze kolega Bayer właśnie u mnie nie są jednakowe może to jest właśnie powodem
Awatar użytkownika
KOZBI
Forumowicz

Postautor: Morph dodano: 24 cze 2015, 05:10

Nie wiem jak w 150 ,ale w 250 wahacz nie jest symetryczny i nie można ustawić koła jak w komarku ,sprawdzając kluczem czy odległości są takie same...
Nie jeździj szybciej niż Twój anioł stróż potrafi latać
Obrazek
Klaustrofobia to lęk przed zamkniętymi pomieszczeniami. Na przykład , gdy idę do monopolowego boję się, że będzie zamknięty.
Awatar użytkownika
Morph
Klubowicz

Motocykl: Romet R250 / Honda CBF600s

Postautor: KOZBI dodano: 24 cze 2015, 08:08

Właśnie tak też przypuszczałem 150 od 250 różni się tylko silnikiem a rama najprawdopodobniej jest taka sama
Awatar użytkownika
KOZBI
Forumowicz

Postautor: KOZBI dodano: 08 lip 2015, 23:51

Wymieniłem łożyska tylnego koła oraz łożysko zębatki (zabieraka) i problem się skończył.Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
KOZBI
Forumowicz

Postautor: KOZBI dodano: 07 paź 2015, 23:32

KOZBI pisze:Wymieniłem łożyska tylnego koła oraz łożysko zębatki (zabieraka) i problem się skończył.Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam.

Niestety problem dalej jest ten sam,chyba będę musiał rozebrać silnik. :conf:
Awatar użytkownika
KOZBI
Forumowicz

Następna

Wróć do Jinlun/Romet 150