close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

uszkodzona opona

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

uszkodzona opona

Postautor: narwhals dodano: 05 lis 2011, 14:37

Witajcie.
Mam problem i przydałaby mi się rada od bardziej doświadczonych motocyklistów ;). Ostatnio złapałam gwoździa w tylną oponę (ot pokarało mnie za jeżdżenie bez prawka po wertepach i polach, przyznaję się :oops:), ale gwóźdź wbił się w bok opony nie przebijając tej "komory" z powietrzem, nie wiem jak to nazwać. Poniżej wrzucam fotki jak to w tej chwili wygląda, ślad jest dosyć wyraźny ale powietrze z opony nie schodzi (opona jest bezdętkowa). Za radą poprzedniego właściciela i tak planowałam wymienić opony na jakieś firmowe, które będą bardziej przyczepne na mokrym (planuję dojeżdżać na uczelnię, a pogoda nie zawsze dopisuje), ale chciałam zrobić to dopiero na początku przyszłego sezonu, bo aktualnie fundusze dosyć mocno nadszarpnął kurs, motocykl, ubiór itd. Pewnie najlepszą opcją byłoby odstawić moto do wiosny, ale chciałam wycisnąć z tego sezonu tyle ile się jeszcze da i chociaż trochę nacieszyć się nowym nabytkiem. Widzę w tej chwili takie rozwiązania:
1) jeździć na takiej oponce do końca sezonu, tylko na ile to bezpieczne?
2) zanieść oponę do wulkanizacji, może mają jakiś sposób żeby ją posklejać, coby jeszcze miesiąc się do jazdy nadawała?
3) wymienić na razie samą tylną oponę, ale nie wiem na ile to dobre rozwiązanie, bo będzie miała inną twardość i bieżnik niż przednia, co przynajmniej w teorii może mieć negatywny wpływ na prowadzenie moto. Czy w praktyce to bezpieczne do świeżo upieczonego kierowcy, który dopiero oswaja się z nowym motocyklem?
4) wymienić obie oponki od razu, a potem się martwić skąd się wzięło pieniądze :zalamka:, w sumie bezpieczeństwo najważniejsze. Szkoda by było kończyć sezon pierwszą poważną glebą tylko dlatego że się kasy na opony pożałowało...
Co byście zrobili na moim miejscu? To moje pierwsze moto i naprawdę będę Wam wdzięczna za pomoc :dzieki:

Tu zdjęcia oponki:
ObrazekObrazek
narwhals
Forumowicz

Motocykl: Junak 123
Tel. kom.: 507481343

uszkodzona opona

Postautor: Deamiens dodano: 05 lis 2011, 15:10

Osobiście "zapomniałbym" o tym, skoro to tylna to nawet jeśli coś się stanie i stracisz powietrze, to nie powinno to być zbyt niebezpieczne. Chociaż... to chyba zależy od opanowania motocykla. Mi ścięło wentyl w tylnej oponie i po prostu zaczęło rzucać motocyklem na boki. Mnie to specjalnie nie ruszyło, pasażerka troszkę się przestraszyła...

Z drugiej strony... Jak zawieziesz same koła, to zmiana opon potrwa do pół godziny. A później się martw skąd wzięłaś na to kasę :) Zwłaszcza, że k313 niespecjalnie dobrze wypowiadał się o przyczepności tych opon.
Awatar użytkownika
Deamiens
Forumowicz

Motocykl: DR800, DL1000
Tel. kom.: 696082016

uszkodzona opona

Postautor: selmen dodano: 05 lis 2011, 15:39

ja bym nie jeździl na tym, choćby dlatego, że jak ci zejdzie powietrze gdzieś daleko od domu to bedziesz musiała pchać moto. chyba że jeździsz blisko i możesz zapchać jakby co. na przyszły sezon musowo wymienić. kup chińska nową i nie zawracaj sobie głowy testami przyczepności a kieruj się raczej cenami nowych opon. ja na chińskich przejechałem w różnych warunkach ponad 20 tys i żadnych poślizgów nie miałem. podaj symbol z opony to pomogę czegoś poszukać. pozdro
Non Omnis Moriar...
Awatar użytkownika
selmen
Klubowicz

Motocykl: WSK;KZ550;Fj;R1100RT;Duke II

uszkodzona opona

Postautor: Arcon dodano: 05 lis 2011, 16:58

Opona, która pęka podczas jazdy, to zawsze jest ryzyko, zwłaszcza dla niedoświadczonego jeźdźca. Moim zdaniem - wymienić. Spokojnie możesz wymienić tylko tył, a przód zostawić jak jest, to nie samochód, że obie opony muszą być takie same. Jak masz kasę, to wymień na coś przyzwoitego, a jak nie masz - to na chińską i też będzie dobrze, jako rzekł Selmen.
Arcon
Forumowicz

uszkodzona opona

Postautor: mike_russ dodano: 05 lis 2011, 19:58

Wymienić, nie czekać, bo jak akurat jej się zechce strzelić na zakręcie to o glebę łatwo.

Spokojnie możesz wymienić tylko tył, a przód zostawić jak jest, to nie samochód, że obie opony muszą być takie same. Jak masz kasę, to wymień na coś przyzwoitego, a jak nie masz - to na chińską i też będzie dobrze, jako rzekł Selmen.
Tak właśnie.
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

uszkodzona opona

Postautor: Karol dodano: 06 lis 2011, 00:21

A wulkanizacja nie pomorze ? Ja wpierw zapytałbym w jakimś zakładzie. Sezon się kończy, więc może i dojeździ te parę dni na naprawionej gumie.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karol
Forumowicz

Motocykl: Chituma CTM250-3 Fastran
Tel. kom.: 602356890
Komunikator: GG 10691947

uszkodzona opona

Postautor: selmen dodano: 06 lis 2011, 00:39

Wątpię, żeby takie uszkodzenie robili, może i da się ale trzeba pamiętać że nowa opona kosztuje max 130 zł, więc np załatać za 50 warto? ze zdjęciem, założeniem i wyważeniem może więcej. ja bym nie chciał.
Non Omnis Moriar...
Awatar użytkownika
selmen
Klubowicz

Motocykl: WSK;KZ550;Fj;R1100RT;Duke II

uszkodzona opona

Postautor: narwhals dodano: 06 lis 2011, 16:02

Dzięki za odzew :). Zdecydowałam się wymienić tą oponkę, chyba nie ma co ryzykować, a tak bym się cały czas trzęsła o nią żeby mi nie strzeliła w najmniej odpowiednim momencie. Skoro mówicie że sam tył wystarczy i nie muszą być z jednego kompletu, to przód wtedy na wiosnę. Jeżeli chodzi o przednią oponkę to problem jest taki, że jest to opona bezdętkowa w rozmiarze 3.00-18. Większość trzy-calowych na feldze 18 jakie znalazłam to oponki dętkowe, a jak już są bezdętkowe to bieżnik mają jak nie przymierzając rower. Czy zamiast opony 3.00 można wsadzić 90/90? (kieruję się tą stronką: http://www.dansmc.com/tirespecs1.htm ) Zawsze wtedy byłby większy wybór. No ale to się będę martwić wiosną.

Tylna opona to rozmiar 110/80 na feldze 17 (bezdętkowa). Zastanawiam nad taką oponą, co o niej myślicie?: http://4bikes.pl/opona-continental-cont ... -7695.html
narwhals
Forumowicz

Motocykl: Junak 123
Tel. kom.: 507481343

uszkodzona opona

Postautor: krysz dodano: 06 lis 2011, 17:57

narwhals pisze: Czy zamiast opony 3.00 można wsadzić 90/90?

To to samo.
"Nieważne jaki masz motocykl, ważne gdzie nim byłeś"
http://chomikuj.pl/krysz2/Podr*c3*b3*c5 ... uiser*27em
Awatar użytkownika
krysz
Klubowicz

Motocykl: Keeway Cruiser
Tel. kom.: 602433923

uszkodzona opona

Postautor: Luca dodano: 07 lis 2011, 11:17

Jeśli z opony nie ucieka powietrze, to nie jest przebita i ja bym jeździł dalej, bo te chińskie opony są bardzo grube.
Jedynie to dla bezpieczeństwa wpuściłbym do środka uszczelniacza w sprayu.
Kupisz nową oponkę i znowu złapiesz gwoździa :D
Inna sprawa, jeśli chcesz zmienić opony na bardziej trzymające się drogi, bo ze względu na to przecięcie bym tylniej nie wymieniał.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Wróć do Wszystko na temat...