Podlasie- weekendowe wypady

Tematy dotyczące lokalnych spraw.

Re: Podlasie- weekendowe wypady

Postautor: jacor dodano: 14 cze 2014, 11:24

Hej!
W następny weekend tj 20 lub 21 czerwca planuję zrobić traskę w Biebrzańskim Parku Narodowym.Wyjazd z Augustowa (z samego rana może o 9?) przez Białobrzegi w kierunku Dolistowa tam już jest Biebrza i szuter.Do Goniądza w Goniądzu 2 punkty widokowe na Biebrzę i przestrzeń.Dalej carską droga nr 670 przeciąć drogę krajowa 65 można zahaczyć o ruiny fortu.Dalej drogą Olszową (kierunek Mężenin)i tu jest a raczej był kiedyś,asfalt są dziury biebrzańskie łąki wieże widokowe i platformy na które mam zamiar wejść.Aż do przecięcia rzeki Narew i drogi nr 64.Tą drogą na druga stronę Biebrzy można poszukać Góry Strękowej i pomnika Władysława Raginisa.Po drugiej stronie Biebrzy warto zajechać do Burzyna na punkt widokowy i powrót na północ drogami lokalnymi.
Może ktoś będzie chciał dołączyć to zapraszam i uprzedzam że Olszowa Droga jest bardzo kiepska,ale warto tam się przejechać.Bagno wciąga!
Awatar użytkownika
jacor
Klubowicz

Motocykl: Cf Moto 650

Postautor: selmen dodano: 29 cze 2014, 07:09

Przegapiłem Twój post, ale te trasy mam objechane :) szykuje się grill nad Niegocinem u Campto 15-17.08.2014 w tym samym miejscu co w ubiegłym roku...w tym samym czasie byłby wyjazd na Czechy z Beniaminem niestety...wolałbym Czechy osobiście ale możesz o Borowie pomyśleć, jakieś chłopaki ode mnie tam pojadą raczej...chyba że Czechy ;p
Non Omnis Moriar...
Awatar użytkownika
selmen
Klubowicz

Motocykl: WSK;KZ550;Fj;R1100RT;Duke II

Postautor: jacor dodano: 29 cze 2014, 10:48

Do Czech może?Mam urlop w tym czasie to można pomyśleć.W zeszłym roku byłem w Czechach na piwie :D
Awatar użytkownika
jacor
Klubowicz

Motocykl: Cf Moto 650

Postautor: selmen dodano: 29 cze 2014, 11:46

No właśnie, miło by było razem pośmigać...mój plan jest tutaj: :czytaj: viewtopic.php?f=32&t=4260&start=40
Non Omnis Moriar...
Awatar użytkownika
selmen
Klubowicz

Postautor: selmen dodano: 24 maja 2015, 17:08

W końcu i ja coś pyknąłem coś konkretnie wkoło komina :) Plan na dzisiejszy wyjazd był prosty- trzymać się jak najbliżej czerwonej linii na mapie :D
Obrazek

Jako, że drogi tam głównie żwirowe, a i sprzęt trzeba czasem ręcznie ustawić- wyciągnąłem ze stajni nie byle jaki :D
Obrazek
całe 110cm3 włożone niegdyś przez Deamiensa w ramę od 50cm; ale ustawia się jak rower w razie potrzeby i nie ma znaczenia, ze wygladam na nim jak na psie, ja tam nie z tych co lubią się lansować ;) Zacząłem ambitnie od mało uczęszczanych szlaków:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Za Bielskiem Podlaskim zrobiło się bardziej egzotycznie:
Obrazek
Obrazek
Klimatyczny stary dworzec kolejowy w Kleszczelach:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Prawosławny cmentarz leśny, gdzies już przy samej granicy za Czeremchą
Obrazek

Skrzyżowanie na przygranicznej drodze leśnej...tylko, że żadnej z tych miejscowości nie było na mojej mapie...
Obrazek
pojechałem na azymut i...
dojechałem do końca naszej pięknej Ojczyzny:
Obrazek
Obrazek

wzdłuż samej granicy biegła szutrowa droga, która pojechałem jeszcze parę km
Obrazek
i władowałem się prosto na patrol Straży Granicznej, który to widząc mój profesjonalny strój i motocykl od razu uznał, ze żaden ze mnie przemytnik tylko mototurysta pełną gębą... :D
skończyło się więc na paru odwzajemnionych uśmiechach... :)
Przygraniczne klimaty:
Obrazek

Pokręciłem się jeszcze po głuszy znajdując z 200m od pasa granicznego kolejny prawosławny cmentarzyk:
Obrazek

Jadąc wzdłuż pasa odwiedziłem klimatyczną wioskę leżącą kilkadziesiąt metrów od granicy składającą się z kilkunastu domów (w większości wykupionych już i wyremontowanych przez mieszczuchów):
Obrazek

Z racji kłębiących się czarnych chmur i nasycony nieco rubieżą odbiłem na zachód. Wyszło 173km wszystkiego, trasy w google mapie nie potrafię narysować bo nie widzi takich dróg jak jechałem :/
Ostatnio zmieniony 24 maja 2015, 17:43 przez selmen, łącznie zmieniany 1 raz
Non Omnis Moriar...
Awatar użytkownika
selmen
Klubowicz

Postautor: beniamin82 dodano: 24 maja 2015, 17:18

Ależ się takie coś świetnie ogląda :-). Coś czuję że następnym junaczkiem objadę te trasę co żeśmy Selmen z Arconem jechali... Jak mnie żona puści :@
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: selmen dodano: 24 maja 2015, 17:49

mały update nastąpił bo jedna fota nie banglała...Pewnie że fajnie byłoby zostawić głęboki sznyt w tym przygranicznym żwirze jakimś KTM-em ale jak się człowiek nie śpieszy to i GB Streetem 110 fajnie, a jakoś tak wychodzi, ze czas już chyba spieszyć się coraz mniej...
Zaskoczony jestem zawiechą w tym sprzęcie, nie dobija, nie drga wszystko jak w innych, jak poduszkowiec idzie, nawet pod moim ciężkim dupskiem...chyba czas skorzystać z dużej gamy części do niego na Allegro, zmienić półę, wstawić kierę od enduro i opony kartoflaki... ;)
p.s. a tamta nasza traska Beniaminie do dziś jest w mojej pamięci, cudnie było :ganja:
Non Omnis Moriar...
Awatar użytkownika
selmen
Klubowicz

Postautor: Jack dodano: 24 maja 2015, 18:25

Fajna wycieczka :D .
Romet Kadet 50 -> Romet Mińsk 125 -> Romet Soft 125 -> Romet R 250 -> Yamaha FJ 1200 A-> HONDA CBF 600 S
Awatar użytkownika
Jack
Klubowicz

Motocykl: Honda CBF 600 S

Postautor: zmstr dodano: 24 maja 2015, 19:22

Ciekawa relacja, aż przyjemnie się zdjęcia ogląda. A tak z ciekawości, bo akurat granic wschodnich nigdy nie przekraczałem - co by było jakbyś przejechał na drugą stronę granicy gdzieś przy zerwanych drutach itp? Ganialiby? Nie zauważyli nawet? Strielali? :mrgreen:
Nie lubię ciepłego piwa, zimnego lata i zarozumiałych bab, które zachowują się jakby miały okres przez 30 dni w miesiącu :)
zmstr
Forumowicz

Motocykl: Romet ADV 150

Postautor: selmen dodano: 24 maja 2015, 21:08

Czujki są na pasie, zaraz by przyjechali. Stronę białoruską też by pewnie powiadomili. I ciurma jak nic. Może w końcu niedługo zrobię wizę to będzie na legalu.
Non Omnis Moriar...
Awatar użytkownika
selmen
Klubowicz

PoprzedniaNastępna

Wróć do Regiony