Rozrusznik.

Rozrusznik.

Postautor: Kamil_Raven dodano: 23 lip 2014, 15:31

Witam,

Mam problem ze swoim Ravenem - nie pali z rozrusznika. Dzisiaj zdjąłem lewą osłonę - rozrusznik kręci jak szalony - łańcuch napędza zębatkę, ale nie napędza chyba silnika bo elektromagnes od prądnicy się nie kręci - a chyba powinien? I teraz pytanie - jak dobrać się do sprzęgła rozrusznika - na środku jest śruba ale kręci się wszystko jak próbuje odkręcić, są jeszcze trzy śruby na imbus, ma ktoś jakąś instrukcje, dobrą rade? W którą stronę powinien kręcić się rozrusznik przy zapalaniu? Bo kręci się w prawo. Proszę pomocy bo na urlopie a w poniedziałek do pracy jak pogoda pozwoli...

Pozdrawiam
Kamil_Raven
Forumowicz

Motocykl: ZIPP RAVEN-250

Re: Rozrusznik.

Postautor: Karol dodano: 23 lip 2014, 18:25

Elektromagnes czyli magneto powinien kręcić się razem z wałem, a jeśli się nie kręci, to wyrobiły się bieżnie wałków sprzęgiełka, pękły sprężyny popychaczy w sprzęgiełku lub aku jest za słaby i nie ma siły szarpnąć wałem, żeby zablokować to sprzęgło, ostatecznie awaria rozrusznika.

Musisz zaopatrzyć się w odpowiednią śrubę-ściągacz do magnet. Najłatwiej kupić w metalowym śrubę M16x1,5 (drobnozwojna) lub ze szrotu samochodową śrubę przegubu zewnętrznego np. VW T4. Wykręcasz śrubę trzymającą magneto i wkręcasz tą swoją, żeby wypchnąć koło magnesowe.
Jest to właśnie o tyle trudne, że całość będzie się kręcić razem z kluczem. Żeby zablokować magneto musisz skonstruować jakiś dynks, który go przytrzyma lub znaleźć klucz pneumatyczny.

Natomiast te trzy imbusy trzymają sprzęgiełko razem z magnetem w jednej kupie, nie ma potrzeby ich odkręcać, jeśli nie chcesz go całkiem wymienić.

Tu masz moje przygody, w razie czego pytaj
viewtopic.php?f=8&t=2805
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karol
Forumowicz

Motocykl: Chituma CTM250-3 Fastran
Tel. kom.: 602356890
Komunikator: GG 10691947

Postautor: Kamil_Raven dodano: 23 lip 2014, 21:18

nie kumam trochę jak ta śruba do ściągnięcia magneta ma działać..... wkręcam śrube w miejsce trzymającej magneto i co? co ściąga magneto - możesz mi to głębiej wytłumaczyć??
Kamil_Raven
Forumowicz

Postautor: Karol dodano: 23 lip 2014, 21:24

Wykręcasz mniejszą (chyba M12), która siedzi w wale, a w jej miejsce wkręcasz M16, która nie wkręci się w wał, a w magneto i zaprze o wał ściągając je.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karol
Forumowicz

Postautor: Kamil_Raven dodano: 23 lip 2014, 23:13

Rozumiem. Tylko po rozebraniu wszystkiego i po przepatrzeniu stwierdzam, że rozrusznik KRĘCI sie w ZŁĄ strone kreci sie w prawa strone (zgodnie ze wskazowkami zegara)gdzie silnik kreci sie w lewa stronę by zapalić -sprzeglo nie zazebia i jest zonk. Rozrusznik w srodku jest styrany - wirnik porysowany te magnesy na obudowie połamane szczotki w miare ale nie dotykają całą płaszczyzną. Mam niezłą zagwostke...
Kamil_Raven
Forumowicz

Postautor: Karol dodano: 23 lip 2014, 23:45

Jak to możliwe, kupiłeś, odpalał normalnie i nagle zaczął odwrotnie rozrusznik kręcić?

Pokręć ręcznie zębatką rozrusznika na wale i zobacz w którą stronę blokuje i czy w ogóle blokuje.

Gdzieś słyszałem, że rozruszniki tak już mają, że są w środku pokiereszowane, ale działają bez przeszkód.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karol
Forumowicz

Postautor: Kamil_Raven dodano: 24 lip 2014, 09:00

Było wszystko dobrze dopóki mi nie padł akumulator-wymieniłem na nowy podłączyłem to najpierw tylko pstrykal przekaxnik rozrusznika potem zaczął kręcić(naładowałem ten nowy aku) tylko tak jakos dziwnie i po rozebraniu wychodza takie kwiatki......
Kamil_Raven
Forumowicz

Postautor: Karol dodano: 24 lip 2014, 12:40

Kamil_Raven pisze:(naładowałem ten nowy aku) tylko tak jakos dziwnie

Coś tu ściemniasz ;p

Podejrzewam, że rozebrałeś rozrusznik przed wymianą aku i źle go złożyłeś, teraz odwrotnie kręci.
Musisz otworzyć go znowu i przekręcić stojan o 180 stopni albo obrócić kostkę zasilającą szczotki.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karol
Forumowicz

Postautor: Kamil_Raven dodano: 24 lip 2014, 17:50

OGROMNE PODZIĘKOWANIA ZA POMOC KAROLOWI. A więc było tak - obciął mi sie taki dynksik w rozruszniku który blokuje stojan żeby sie nie przekręcił, zbiegło sie to rozł. akumulatorem i po naladowaniu nowego kręcił w drugą strone-ja myślałem że to rybka jak się składa stojan i na ten dynksik nawet nie zwróciłem uwagi. Po podpowiedzi Karola ustawilem stojan na dynksik złożylem i raven pali az huczy. Martwi mnie dynksik sklejony na klej-pewnie się po czasie przestawi....ale najważniejsze że wiem o co kamm an.

Pozdro i dzięki za pomoc Karol :czapa:
Kamil_Raven
Forumowicz

Wróć do Zipp Raven